Det omdiskuterede vejskilt. Pressefoto.

Det omdiskuterede vejskilt. Pressefoto.

Skal vejnavn i Aarhus ændres eller ej?: Nu er rådmanden klar med det afgørende svar

Rådmand Bünyamin Simsek (V) er klar med sin afgørelse i sagen om, hvorvidt stavemåden af Dronning Margrethes Vej i det nordlige Aarhus skal ændres eller ej

Af
Jonas Wrede Hansen

Det var en af sommerens store debatter på Lokalavisen Aarhus' Facebook-side, som byrådsmedlem Lone Hindø (S) satte i gang, da hun på vegne af en borger opfordrede Teknik og Miljø til at rette stavemåden af Dronning Margrethes Vej i det nordlige Aarhus.

"Vores gadenavne er vigtige, og især de historiske navne skal være i orden. Jeg tror, der er mange, der synes, det er dumt og noget pjat, men historiske ting er vigtige. Et dronningenavn skal ganske enkelt være stavet korrekt," sagde Lone Hindø dengang til Lokalavisen Aarhus.

Det helt store problem med Dronning Margrethes Vej var ifølge Lone Hindø, at Margrethe burde staves uden 'h', da vejen var opkaldt efter Margrete den første, der var dronning med andel i regeringsmagten i Danmark fra 1376-1412.

Rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V), lovede at undersøge sagen. I mellemtiden gjorde flere læsere dog Lokalavisen Aarhus opmærksom på, at der slet ikke var noget galt med stavemåden af vejen. For tilbage i starten af 1900-tallet, da vejen fik sit nuværende navn, var det sådan, man stavede den gamle dronnings navn.

Bünyamin Simsek har da også, efter hans forvaltning har forhørt sig hos Lokalhistorisk Samfund og Stadsarkivet om sagen, fundet frem til, at det bliver et stort nej til en ændring af stavemåden.

"Da Dronning Margrethes Vej blev vejnavngivet tilbage i 1904, var dette således den almindelige stavemåde – det viser byrådsreferaterne fra den tid. Forvaltningen anser derfor ikke den nuværende stavemåde for ukorrekt, og fastholder således vejnavnet, Dronning Margrethes Vej," skriver Bünyamin Simsek sammen med forvaltningschef Tyge Wanstrup i en ny mail til Lone Hindø.

Det er sjældent, at en politiker, som stiller forslag, er tilfreds med et nej. Men det er Lone Hindø dog i denne sag. Det skriver byrådspolitikeren i en mail til rådmanden, som hun har videresendt til Lokalavisen Aarhus.

"I har spurgt forskellige fagfolk, og jeg synes, I har ret. Det er klogere at fastholde det oprindelige navn ud fra de tænksomme argumenter, som du, Bünyamin, og fagfolk har," lyder det fra Lone Hindø.

Publiceret 12 September 2020 08:45