Med farver og former skaber Pipilotti Rists værk en levende arkitektur på det nye DMJX campus, hvor det oplyser bygningens indre og arkitekturen både indefra og til dels udefra.

Med farver og former skaber Pipilotti Rists værk en levende arkitektur på det nye DMJX campus, hvor det oplyser bygningens indre og arkitekturen både indefra og til dels udefra. Foto: Rune Nielsen

Verdenskendt kunstner står bag videoinstallation på Aarhus' nye journalisthøjskole

Den anerkendte kunstner Pipilotti Rist har lavet sin største permanente videoinstallation nogensinde til DMJX i Aarhus

aarhus Den verdenskendte schweiziske kunstner Pipilotti Rist har sammen med sit team skabt lyskunstværket 'Jordlys og pingpong med solen' til Danmarks Medie- og Journalisthøjskoles nye campus i Aarhus.

Kunstværket består af fire projiceringer, installeret i fire forskellige områder på skolen, samt multi-farvede gardiner og en stor diskokugle i kantinen.

Med farver og former skaber det en levende arkitektur på den nye campus, hvor den oplyser bygningens indre og arkitekturen både indefra og til dels udefra.

Den schweiziske kunstner Pipilotti Rist har skabt lyskunstværket 'Jordlys og pingpong med solen' til Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Den schweiziske kunstner Pipilotti Rist har skabt lyskunstværket 'Jordlys og pingpong med solen' til Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Foto: Anders Sune Berg

Pipilotti Rists ambition er - på nyskabende og udfordrende vis - at undersøge sanserne gennem de levende billeder, farveeksplosioner og fortryllende sanselige drømmelandskaber.

Når projiceringerne er aktive, bader de kroppe, planter, møbler og arkitekturen i farvet lys. Konturerne af de amorfe, runde lysformer bevæger sig i slowmotion og skaber en visuel, sanselig og til tider omsluttende oplevelse.

Dermed bliver de studerende og husets øvrige brugere medskabere af værket og får samtidig nye perspektiver på videoteknologi.

Pipilotti Rists ambition er via sin kunst at undersøge sanserne gennem de levende billeder, farveeksplosioner og fortryllende sanselige drømmelandskaber.

Pipilotti Rists ambition er via sin kunst at undersøge sanserne gennem de levende billeder, farveeksplosioner og fortryllende sanselige drømmelandskaber. Foto: Anders Sune Berg

Videoprojiceringerne synkroniseres med skolebygningens øvrige automatiske belysning og er koreograferet i overensstemmelse med vejrlig og tidspunkt på dagen. Konceptet bag en sammensmeltning af vejr, kunstværk og læringsmiljø markerer en ny teknologisk landvinding for Rist.

Kunstværket er skabt af Pipilotti Rist, kurateret af Creator Projects og udviklet i samarbejde med designkontoret Kollision. Det samlede værk er realiseret takket være generøs støtte fra Ny Carlsbergfondet, Det Obelske Familiefond, Salling Fondene, Spar Nord Fonden, Beckett-Fonden, Statens Kunstfond og FEAS.

Kunstværket består af fire projiceringer, installeret i fire forskellige områder på skolen, samt 108 m2 multi-farvede gardiner og en stor diskokugle i kantinen.

Kunstværket består af fire projiceringer, installeret i fire forskellige områder på skolen, samt 108 m2 multi-farvede gardiner og en stor diskokugle i kantinen. Foto: Anders Sune Berg

Publiceret 10 September 2020 06:00