Botanisk Have i Aarhus er i denne uge gjort til hotspot på grund af risiko for store forsamlinger.

Botanisk Have i Aarhus er i denne uge gjort til hotspot på grund af risiko for store forsamlinger. Foto: Østjyllands Politi

Svineriet fortsætter i Botanisk Have:

"Det er ligesom efter Roskilde Festival"

Selvom vejret har ændret sig betragteligt siden starten af august, flyder skraldet stadig i Botanisk Have.

Af
DANIEL NØRUP AGERHOLM & TINA BRYLD

JP AARHUS

"Jeg har ikke set noget lignende i 15 år."

Sådan reagerede driftschef for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune Kim Gulvad Svendsen, da han tidligere i august blev gjort opmærksom på mængden af affald i Botanisk Have efter natlige fester. Her håbede han, at vejret efterhånden ville drive de unge ud af parken, men der tog han fejl, og nu har Østjyllands Politi tilmed lavet den til et hotspot.

De dage tidligere i august var det intet problem at sidde på den skrånende plæne i Botanisk Have til langt ud på natten. Solen stod ned, øllene var kolde og musikken høj. Nu er efteråret på vej, men selv om både kulde og regn har lagt sig ind over landet, fortsætter festen i parken.

"Det ser stadig ikke godt ud. Faktisk er det trappet op på nogle områder. Selv om vejret ikke er så godt, vil de unge stadig gerne ud. Skraldet har skiftet karakter, så fra at være sække, tomme dåser og flasker har vi nu også fået rester af billige festivalpavilloner og festivalstole. Det er blevet til storskrald," siger Vibeke Glud, som er driftsansvarlig for Botanisk Have.

Kim Gulvad Svendsen oplyste tidligere på måneden, at kommunen bruger dobbeltressourcer blot for at kunne holde trit med de store mængder affald.

Nu siger Vibeke Glud, at svineriet er forværret.

"Når man ser, hvordan det ser ud om morgenen bare i denne uge, forstår man det godt. Lidt groft kan man sige, at det er lidt ligesom efter Roskilde Festival: Folk rejser sig bare og går. Vi har så mange affaldsspande stående, men de er altså ikke fyldte, så nogle kan tydeligvis ikke finde ud af at bruge spandene," fortæller hun.

Studiestart spiller ind

Denne uge har også været starten for tusindvis af studerende på alverdens uddannelser i byen. Aarhus Universitet har grundet corona måttet aflyse de traditionelle hytteture, som har til formål at ryste de nye studerende sammen. Det har dog ikke hindret dem i at finde sammen.

De er taget i Botanisk Have, mener Vibeke Glud:

"Der er ingen tvivl om, at svineriet kommer som følge af studiestart. Det er unge mennesker, der laver arrangementer i forbindelse med, at man er startet på nyt studie."

Det har været let for Vibeke Glud og de mange kommunale arbejdere i parken at finde frem til, at det er de studerende, der står bag de store mængder affald. De har nemlig efterladt sig spor.

"Det kan vi se, da der ligger poser med logoer på fra forskellige uddannelsesretninger. Så de afslører sig selv, og vi skal have fat i dem. Vi vil henvende os til uddannelserne, så de kan blive gjort opmærksomme på det. Det, kan vi håbe på, piller ved deres dårlige samvittighed," siger hun.

Fredelig fredag

Regnvejret fredag aften lagde dog en dæmper på festlighederne, ikke bare i Botanisk Have, som nu er det eneste såkaldte hotspot i Aarhus, men også i byens andre parker, siger vagtchef Peter Hunniche, Østjyllands Politi.

"Der var ikke specielt mange mennesker, de var mere inde i i byens natteliv, nu der kunne holdes længere åbent, men vi fik dog nogle få anmeldelser på, at der var høj musik, der var til ulempe for beboere omkring Botanisk Have. Så vi bad om, at der blev skruet ned, og det gjorde der," siger han.

"Politiet var på fast tilsyn i haven, ligesom vi var det på blandt andet Aarhus Ø. Langt de fleste ved godt, at der et fælles projekt, vi har med, at der ikke er for mange, der er alt for tæt forsamlet, så det giver sjældent problemer, at vi kommer med en henstilling."

Hvor lang tid Botanisk Have skal være et hotspot, vil politiet løbende vurdere, siger Peter Hunniche.

Skruen uden ende

Tilbage i Botanisk Have står Vibeke Glud på bar bund. Hun har ikke en løsning på det efterladte affald, men alkohol kan spille en stor rolle.

"Jeg ved ikke, hvad man kan gøre ved det her, for vi har ikke ressourcer til at have folk til at gå rundt i parken og lege barnepige for dem, der smider skrald. Det er noget med opdragelse. Når sprutten går ind, går fornuften ud. Jeg er ikke tvivl om, at alle, der ikke har drukket, ved, at man skal samle skrald op, men man glemmer det, når musikken spiller, og så står vi med aben efterfølgende," siger hun.

Hun er ikke positivt stemt fremadrettet, hvor hun forudser, at ekstraarbejdet fra kommunalarbejdere vil fortsætte, men krydser fingre for, at det stopper, når vejret bliver koldere.

"Vi havde jo håbet på, at det ville gå lidt i sig allerede nu, men der tog vi fejl, for vi har aldrig brugt så meget tid og ressourcer på det."

Det ligner skruen uden ende med Botanisk Have, men budskabet er stadig det samme.

"Smid skraldet i en skraldespand. Hvis I kan tage det med, kan I også smide det ud, når det er brugt," siger Vibeke Glud.

Publiceret 30 August 2020 11:41