Præsteklumme: Et gudsbevis?

Af
sognepræst Trige-Ølsted-Spørring kirker

Juma Nellemann Kruse

Præsteklumme Jeg har altid haft et anstrengt forhold til gudsbeviser. Kristendom/religion handler under alle omstændigheder om tro, og nok så mange "beviser" vil næppe overbevise hardcore ateister og andet godtfolk om Guds/guds eksistens.

Alligevel kan jeg ikke lade være at referere til nogle bøger, jeg tilfældigvis har læst efter hinanden de seneste måneder. Det er så forskellige bøger som teolog Ole Jensens 'Tilskikkelser og livsbetagelse,' hjerneforskeren Peter Lund Madsens 'Dr. Zukaroffs Testamente. En bog om menneskehjernen' og bogen med højenergifysikeren Holger Bech Nielsen, 'Teorien om alt.'

Fælles for disse bøger er fascinationen over livet og verden. Ole Jensen spørger for eksempel: "Hvorfor er der i det taget noget? Hvorfor er der ikke bare ingenting? (…) [Det er] mirakuløst."

Ja, hvorfor er der i det hele taget noget? Samme undren går i virkeligheden igen hos Bech Nielsen, som ligefrem har lavet en teori, han har kaldt "gud i gåseøjne." Hans pointe er blandt andet, at der er meget i universets skabelse, som hele faktisk er usandsynligt, og hvor han gerne vil tænke en "gud" ind på et eller andet plan. Der er så mange usandsynligheder, som er blevet til virkelighed, at der næsten må være en gud et sted. Sådan skriver han ikke præcist, men tæt på, og hans forundring/ over disse usandsynligheder er stor.

Og hjerneforskeren Lund Madsen bruger et par gange ordet "mirakel," når han skal beskrive hjernens egenskaber. For eksempel: "Det er jo verden, som skabes i vore hjerner. Sanseindtryk omsættes til en oplevelse af at være til stede i en virkelighed. Det er et sandt mirakel."

De mere filosofiske overvejelser over verden, som den er, og verden, som vi ser den, vil jeg undlade her. Min pointe er, at der er så mange gådefulde og usandsynlige ting på spil i verden og verdens skabelse, "hvorfor er der i det hele taget noget? Hvorfor er der ikke bare ingenting?" at det for mig at se er helt umuligt at tænke Gud bort som al værens ophav.

Publiceret 29 August 2020 06:00