92-årige Børge Nielsen fortæller, at cyklisterne på Brabrandstien har taget over for roerne, som var dem der fyldte mest i 1950'erne, da stien blev anlagt.

92-årige Børge Nielsen fortæller, at cyklisterne på Brabrandstien har taget over for roerne, som var dem der fyldte mest i 1950'erne, da stien blev anlagt. Foto: Jesper Gundorph

Brabrandstien: 70 år siden første spadestik

Til efteråret er det 70 år siden, at anlæggelsen af Brabrandstien blev påbegyndt. 92-årige Børge Nielsen fortæller, hvordan livet har ændret sig på den lange sti

Af
Jesper Gundorph

Historie Brabrandstien fylder til efteråret 70 år. Stien, som er gået hen og blevet et populært sted at færdes for motionister, blev gennem første halvdel af 1950'erne anlagt som et beskæftigelsesarbejde. Første spadestik blev taget i 1950.

Størstedelen af stien stod færdig i 1956, mens der har været tilføjelser igennem årene. Blandt andet blev der bygget en gangbro i 1977, som skulle forbinde stiens blinde afslutning bag det tidligere Ceres-bryggeri med Carl Blochs Gade på den anden side af åen.

92-årige Børge Nielsen har boet i Brabrand siden 1933, og han har således set, hvordan stien er blevet til, og hvordan brugen af stien har ændret sig gennem årene.

"Jeg kan huske, at vi havde en årlig tur på Grundlovsdag over på den anden side af søen, hvor vi satte os et sted med kaffe, kage og øl," mindes Børge Nielsen.

Kaproning

Inden anlæggelsen af Brabrandstien under Svend Unmack Larsen, der var initiativtager til Brabrandstien og borgmester i Aarhus Kommune mellem 1945 og 1958, var der allerede godt gang i Brabrand Sø.

Her havde roklubberne i Aarhus valgt at flytte til, hvor der sidenhen i 1949 blev opført siddepladser til 4.000 tilskuere og yderligere 2.000 ståpladser.

"Der er ting, som pludselig kom. For eksempel kaproningsbanen. Man fandt ud af, at Brabrand Sø næsten var på størrelse med Bagsværd Sø, og så fandt man ud af, at hvis man inviterede Aarhus Kommune og Brabrand-Årslev Kommune og nogle af omegnskommunerne, så kunne man etablere kaproningsbanen," fortæller Børge Nielsen.

Og kaproningsbanen blev et stort hit blandt aarhusianerne.

"Herre Jemini, der var kaproningsstævne, roregatta, som det hed. Og der var 4-5.000 mennesker til regattaen, som ville overvære det. Men det er lige så stille synet hen. Også selvom kommunen har etableret et kaproningscenter nede ved Søparken, hvor de forskellige roklubber holder til," husker Børge Nielsen.

Populært sted

Livet i området omkring Brabrand Sø og Brabrandstien har ændret sig igennem årene. Hvor der før var roere og tusindevis af tilskuere er der i højere grad løbere og cyklister nu.

"I øjeblikket er der enkelte problemer omkring det, fordi der er nogle folk, der kritiserer, at der er alt for mange, som bare kører for fuld hammer på deres cykler og glemmer at ringe, når de kører forbi."

Problemerne er dog ikke større, end at man kan nøjes med at fokusere på de gode ting, som omgivelserne byder på i området, fortæller han.

"Kommunen har gjort meget for, at selve søparken er blevet ændret. Der er kommet en faststående grill og lignende i området."

Selv kommer Børge Nielsen ikke så ofte ned på Brabrandstien længere, da alderen er begyndt at trykke lidt.

"I min alder er det lidt begrænset, hvad det giver at gå, men der er jo altid mennesker dernede, så det er et fint sted at være," afslutter 92-årige Børge Nielsen.

Publiceret 29 August 2020 07:00