Henrik Overgaard har seks forskellige buketter at vælge imellem - i tre forskellige størrelser - på Living Flowers hjemmeside. Sammensætningen af buketterne ændres flere gange årligt. Foto: CSJ

Henrik Overgaard har seks forskellige buketter at vælge imellem - i tre forskellige størrelser - på Living Flowers hjemmeside. Sammensætningen af buketterne ændres flere gange årligt. Foto: CSJ

Bæredygtige blomster:

Ny slags buket holder sig frisk i et halvt år

Henrik Overgaard fra Aarhus har startet ny forretning med langtidsholdbare blomster

Af
Christina S. Johansen

blomster En kærlighed til blomster, to rejser, og en 10-årigs kloge betragtning tilsat en portion tilfældighed. Det blev begyndelsen på Henrik Overgaards nye grønne firma Living Flowers, som laver bæredygtige blomsterbuketter, der kan holde i et halvt år.

"En buket fra Living Flowers svarer til 1 kg CO2, mens én almindelig buket står bag 25 kg," forklarer Henrik Overgaard fra Aarhus.

Den nye slags buketter, som bliver bundet på Samsøvej i Hinnerup, er en blanding af friske og tørrede blomster. De friske får lov at suge en form for planteekstrakt, hvilket betyder, at de altså kan holde sig i meget lang tid.

De friske blomster i buketterne bliver håndplukket under åben himmel i Spanien, mens de er på deres højeste. Derefter suger de en plantebaseret nektar, som bevarer blomsternes duft og udseende. På den måde bliver den biologiske aldringsproces sat i stå, og blomsterne holder sig friske længe.

De friske blomster i buketterne bliver håndplukket under åben himmel i Spanien, mens de er på deres højeste. Derefter suger de en plantebaseret nektar, som bevarer blomsternes duft og udseende. På den måde bliver den biologiske aldringsproces sat i stå, og blomsterne holder sig friske længe. "Jeg kalder det sovende blomster," forklarer Henrik Overgaard. Foto: CSJ

"Så man får lang holdbarhed samtidig med, at buketten har mere liv end helt tørrede buketter. De friske blomster giver farve, duft og spændstighed," siger Henrik Overgaard, som kalder sig selv, CBO - Chief Blomster Officer.

Living Flowers nåede at gå i luften, lige før coronaen ramte. Coronaen satte så projektet lidt i dvale i nogle måneder, for så at vågne op til dåd i juni.

Nu er der godt gang i salget til både private og virksomheder, og ved udgangen af august vil buketterne være at finde i 50 forskellige butikker i landet - forretninger indenfor design, indretning, møbler, brugskunst samt i Salling i Aarhus og Aalborg.

En 10-årigs visdomsord

I Henrik Overgaards hjem er de glade for blomster og købte tidligere en buket hver uge. Det var først senere, at han faktisk tænkte over, at blomsterbuketter også har et CO2-aftryk.

Tanken opstod først efter, at familien havde været på en rejse til Vietnam i foråret sidste år, hvor de sejlede i kajak på Halong Bay.

"Her flød det med plastik - også i de mere uberørte områder. Det satte gang i snakken om bæredygtighed hos os, og hvad vi selv kan gøre. Men da vi så kom hjem, gik tiden ligesom bare igen, og jeg købte en buket til spisebordet, som jeg plejer. Ugen efter købte jeg så en ny og smed den gamle ud. Så var det, at min bonusdatter på 10 år kommenterede: 'Skulle vi ikke til at tænke lidt mere over tingene?'"

En baggårdsbutik i Spanien

Ordene sad i baghovedet, da familien var på en ny ferie til Spanien i sommeren sidste år.

Ved et tilfælde endte familien i en lille baggårdsbutik i en fiskerby nord for Barcelona, hvor en kvinde bandt de frisk/tørrede-buketter.

"Vi faldt for friskheden og den særlige blomsterglød," forklarer Henrik Overgaard - og lang historie kort: Henrik

Overgaard fik fat i producenten, som altså gav ham lov at tage konceptet med til Skandinavien.

Publiceret 23 August 2020 06:00