Et eksempel på et nyt tiltag, som har samlet bydelen, er Skovbakkens udendørstræningstilbuddet UD!.

Et eksempel på et nyt tiltag, som har samlet bydelen, er Skovbakkens udendørstræningstilbuddet UD!.

Fra klassisk idrætsforening til lokalt samlingssted

Ny aktiviteter og traditioner skabes i og omkring Vejlby-Risskov Centret. Borgermøde 16. september er ved at tage form

Af
Kim Skovrup Andersen

Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det. Omgivet af tæt og lavt boligbyggeri på ene side af Vejlby Centervej, parcelhuskvarter og millionvillaer på den anden foruden kolonihaver, kollegier, ældreplejeboliger og ungdomsuddannelser, blev Vejlby-Risskov Center oprindelig placeret på en bar mark lige uden for Aarhus Kommune.

"Idéen med Vejlby-Risskov Center var, at idrætten skulle have de bedste rammer i det nye stor-Aarhus. Derfor udlagde VIK og IK Skovbakken 10 hektar mark til sporten, og det er dét, vi i dag nyder godt af," fortæller Astrid Wierzba, der er ansat som udviklingsansvarlig i IK Skovbakken.

Astrid Wierzba, udviklingsansvarlig i IK Skovbakken.

Astrid Wierzba, udviklingsansvarlig i IK Skovbakken. Foto: Kim Skovrup Andersen

"Med moderne øjne var det en stor vision, fordi det det gav plads til nye idrætter og sikrede sporten de bedste rammer – også for fremtidige generationer," siger hun.

Mange nye beboere kræver nytænkning

Med tilflytningen af 18.000 nye borgere er visionen måske vigtigere end nogensinde. Både fordi der skal skabes plads til de mange mennesker, der bliver nabo til Vejlby-Risskov Center, og fordi idrætsbilledet har ændret sig siden da. Det gælder både den måde, danskerne er aktive og bevæger sig på, og den måde vi indgår i fællesskaber.

"Hvis det skal gå op i en højere enhed, er vi nødt til at gentænke Vejlby-Risskov Center og genbruge det eksisterende, og det er dét, vi har taget hul på ved at nytænke klub, aktiviteter og rammer," siger Astrid Wierzba, og nævner blandt de nye tiltag gå-fællesskabet Walk&Talk, udendørstræningen UD!, nye streetaktiviteter og et adventure race 30. august, der mere handler om fællesskab og om at bevæge sig sammen end om at vinde.

"Det er jo ikke sådan, at man bliver Danmarksmester i de nye aktiviteter, vi har sat i gang. Aktiviteterne går mere på at mødes og motionere sammen. Det handler om fællesskab og bevægelse mere end om konkurrence, og ligger nok lidt i tidens ånd."

Sponsorerne bakker op

At der er opbakning til udviklingen af nye aktiviteter, der kan fungere parallelt med de eksisterende, bekræfter støtten fra blandt andet DGI/DIF, Nykredits Fond, Trygfonden og Aarhus Kommune.

"Uden bevillingerne havde det ikke kunnet lade sig gøre, så vi er selvfølgelig utrolig taknemmelig over den støtte, vi har modtaget fra fonde og kommune," siger Astrid Wierzba.

Også Salling Fondene har fået øje på nordbyen og behovet for at have et sted at samles i fællesskaber på tværs af afdelinger og gæster.

"Et af de nye punkter, vi kigger på, er en ombygning af F-bygningen. Vi savner et fælles og hyggeligt samlingssted, hvor man kan mødes på tværs af afdelinger og gæster – ud fra devisen, at fællesskab ikke er noget, vi dyrker hver for sig, men noget vi deler og kan være i samtidigt. Det kræver opdaterede og moderne fællesfaciliteter med mange funktionsmuligheder, der inviterer alle brugere og besøgende ind for at slå sig ned."

Ellers er Astrid Wierzba i fuld gang med at planlægge de sidste detaljer til det store borgermøde 16. september, hvor aktiviteter og fællesskaber skal diskuteres under overskriften 'Er Vejlby-Risskov Center klar til moderne fællesskaber?'

FAKTA

  • Vejlby-Risskov Centrets idrætsanlæg består af opvisningshal, tre træningshaller, to gymnastiksale, en svømmehal, en idrætshøjskole, to springhaller, en squash- og tennishal samt et væld af udendørs tennis- og fodboldbaner. Idrætshøjskolen Aarhus har også til huse i centret. Centret blev indviet tilbage i 1969.
  • Skovbakkens Steffen Wich og Astrid Wierzba har nu sat gang i processen med 'Nordbysamlingen', der for alvor kommer på dagsordenen til et stort borgermøde 16. september i centret. Man kan tilmelde sig på: aw@skovbakken.dk. Her er man også velkommen til at sende spørgsmål, ønsker, input, forslag eller kommentarer.

Publiceret 23 August 2020 08:00