Tomme butikker i Ryesgade. Aarhus centrum har omkring 60 tomme butikslokaler, viser en optælling JP Aarhus har foretaget.

Tomme butikker i Ryesgade. Aarhus centrum har omkring 60 tomme butikslokaler, viser en optælling JP Aarhus har foretaget. Foto: Kasper Heden Andersen

60 tomme butikker i det centrale Aarhus: Det har aldrig stået værre til

Aarhus vil miste sin attraktion som shoppingby, hvis ikke der gøres noget ved tomgangen, mener Erhverv Aarhus og strøgforening

Af
Henrik Grønvald

JP Aarhus

Aarhusianere på shoppingtur ser butiksdøden i øjnene hver dag, og selv i de mest attraktive indkøbsområder står mange lokaler tomme.

Niveauet er kritisk, mener formanden for Gadeforeningen Strøget i Aarhus, Claus Broberg, og direktør Marc Perera Christensen, Erhverv Aarhus.

"Så vidt vi har kunnet registrere, har der aldrig været så mange ledige lejemål før. Det er et usædvanligt højt antal. Selv hvor der er stor folkestrøm, og der burde være grundlag for at drive forretning, er mange butikker tomme," konstaterer Marc Perera Christensen.

Han forudser, at butiksdøden vil brede sig yderligere, hvis der ikke nu bliver gjort en fælles indsats for at skabe mere aktivitet.

"Vi har brugt så mange år på at opbygge et stærkt detail-, shopping- og restaurationsbrand, og det får nogle voldsomme stød lige nu. I sidste instans handler det om tusindvis af arbejdspladser og vækst," siger erhvervschefen.

Ifølge en fysisk optælling, som JP Aarhus har foretaget, er der lige nu 60 ledige butikslokaler alene på Strøget, Frederiks Allé, Jægergårdsgade og i Latinerkvarteret. På strækningen fra Banegårdsplads til Store Torv er 16 butikker i øjeblikket uden aktivitet.

Trist at se på

"Og det er kun, hvad der er synligt," siger Claus Broberg.

"Dertil kommer et mørketal i form af pop up-butikker, som sælger sæsonaktuelle varer - klipklapper om sommeren og nissehuer i december. Det er min klare fornemmelse, at det aldrig har stået værre til, end det gør nu," mener han.

Aarhus City Forening har gennem Husly Aarhus-projektet forsøgt at skabe liv i tomme butikker, men ingen ejere har vist projektet interesse.

"Det er trist at se på tomme butikker, og det bliver et langt sejt træk. Det kræver, at ejerne kommer på banen og bl.a. vil være med til at gøre de her tomme lokaler spændende, mens de står tomme," siger direktør Claus Bech, Aarhus City Forening.

Rådmanden for teknik- og miljøforvaltningen i Aarhus Kommune, Bünyamin Simsek (V), medgiver, at tomgang i byens butikker er et stort problem i Aarhus.

"Erhverv Aarhus, cityforeningen og strøgforeningen er også nødt til at være meget konkrete på, hvad vi som kommune kan gøre. Men kommunen kan ikke løse det alene. Det er vigtigt, at vi gør det sammen," siger han.

Publiceret 23 August 2020 13:00