Foto:

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Somaliere i Aarhus sender brev til Mette Frederiksen:

Corona-smitten bliver taget meget alvorligt

Aarhusianere med somalisk baggrund er gået sammen om et brev til Mette Frederiksen, hvor statsministeren bliver inviteret til Aarhus for at se, hvor seriøst det somaliske mindretal tager corona-situationen

Af
Jonas Wrede Hansen

"Kære Mette Frederiksen. Du har på et pressemøde d. 15. august efterlyst ansvar fra etniske minoriteter for bekæmpelse af corona-smitten. I den forbindelse vil vi fortælle dig, at de somaliske foreninger i Aarhus fra smittens start har taget dette meget alvorligt og informeret kraftigt om det."

Sådan indledes et åbent brev, som aarhusianere med somalisk baggrund har valgt at sende til Mette Frederiksen (S), efter statsministeren for nylig rettede en direkte besked til danskere med en ikke-vestlig baggrund. På pressemødet 15. august satte Mette Frederiksen således fokus på, at der er for mange med ikke-vestlig baggrund, som er smittet med covid-19.

"Jeg kan se, at der nogle steder i den offentlige debat bliver sat spørgsmålstegn ved, om det overhovedet er en rimelig diskussion at have, om det er rimeligt at hæfte sig ved det faktum. Mit klare svar til det er, at ja, det er det," sagde hun blandt andet på pressemødet ifølge DR Nyheder.

Men hos de somaliske foreninger i Aarhus føler man, at situationen bliver taget ganske alvorligt, selvom det er påvist, at en stor del af smittetilfældene i kommunen er sket hos lige præcis det somaliske mindretal.

"Du sagde på pressemødet, at alle informationer om corona-regler har været tilgængelige i månedsvis. Det er korrekt. Men vi har kigget nøjere på sundhedsmyndighedernes info-materiale på somalisk, om begrænsning af corona-smitten. Vi blev chokerede over at opdage, at oversættelsen fra dansk til somalisk er så dårlig, at materialet stort set er ubrugeligt. Kun omkring 50 procent af det er forståeligt. Det ligner en tidlig google-oversættelse, hvor der oversættes ord for ord, og forståelsen dermed går tabt," fortsættes brevet, hvor somalierne gør opmærksom på, at de nu selv har lavet deres egen oversættelse af informationerne.

"Vi har nu lavet vores egen oversættelse, sat det grafisk op og selv printet dette nye info-materiale. Herefter har vi, som vist i TV2 Østjylland, være ude flere steder, delt materialer ud og talt med mange mennesker. Da vores indsats er kendt i det somaliske miljø i Aarhus, bliver vi desuden ringet op af mange, som vi rådgiver i telefonen. Og vi kan nu se, at smittetallene falder."

Derudover påpeges det i brevet, at aarhusianere med somalisk baggrund fortsat bliver udskammet og chikaneret i Aarhus på grund af situationen med covid-19.

"Derfor er det meget ærgerligt, at du også udpeger enkelte grupper af smittede, de etniske minoriteter. Men vi er trods alt glade for dine ord ved pressemødet: ”Vi ønsker ikke et samfund, hvor enkeltpersoner eller grupper bliver hverken dæmoniseret eller endnu værre chikaneret. Det er ikke i orden - selvfølgelig.” Vi håber rigtigt meget, at du sætter handling bag disse ord," står der i brevet, hvor Mette Frederiksen også bliver inviteret til Aarhus af somalierne, så statsministeren kan se, hvordan der bliver arbejdet med at begrænse smitten.

Publiceret 21 August 2020 11:53