Helle Mønster er skoleleder på kommunens nyeste fusionsskole, Ellehøjskolen.

Helle Mønster er skoleleder på kommunens nyeste fusionsskole, Ellehøjskolen. Foto: Kim Skovrup Andersen

Fusionsskole i Aarhus Vest blev corona-udfordret i den første uge

Ellehøjskolen blev ramt af coronasmitte i første skoleuge, men har ellers haft en fin start, fortæller skoleleder

Af
Kim Skovrup Andersen

Skoleliv Forrige mandag mødtes elever fra den nu hedengangne Tovshøjskolen i Brabrand på parkeringspladsen på Jernaldervej 5 og gik samlet til Ellehøjskolen, der åbnede i den tidligere Ellekærskoles lokaler. De tidligere Ellekærskole-elever stod klar til at modtage deres nye skolekammerater for at markere sammenlægningen.

"Jeg fornemmede, at der var mange sommerfugle i maverne på børnene, for der var flere nye kammerater, lærere og pædagoger, men det er gået godt, og folk er ved at lære hinanden at kende," fortæller skoleleder Heller Mønster.

De i alt 400 elever på den nye fusionsskole mødte ind til en skoledag med to voksne i alle klasser, og i dansk og matematik er faglærerne prioriteret i de fleste timer. Derudover skal forældre til tre skolehjemsamtaler om året i stedet for en enkelt.

"Det er blevet politisk besluttet, at vi skal være NEST-skole, som er et inkluderende læringsmiljø, med fokus på co-teaching, hvor der skal være to faglærere i hver klasse. Så vi arbejder med nogle af de samme principper som på Katrinebjergskolen, men vi skal udvikle vores egen Ellehøj-model, og det er meget spændende. Og så vil vi have flere skolehjem-samtaler, fordi der er gode erfaringer fra Søndervangskolen og Tovshøjskolen, at flere forældresamtaler med fokus på det faglige og fravær kan give en større forståelse, og vi håber det vil have en positiv effekt på fraværet," forklarer Helle Mønster.

Men den gode start blev spoleret en smule, da den tilbagevende corona-virus viste sit grimme ansigt i fredags.

"Vi havde en rigtig dejlig start, og så kom corona og ødelagde det lidt og flyttede fokus. Vi havde nogle få smittetilfælde i fredags, og det er klart det sender nogle dønninger gennem skolen, hvor yngre søskende og medarbejdere blev nervøse," siger Helle Mønster.

Da to 6. klasser havde haft idræt sammen, og her var der en mulig smittekæde, og derfor blev begge klasser sendt hjem. Derudover skal børn, der har smitte i hjemmet blive hjemme, så da Lokalavisen kigger forbi fusionsskolen mandag eftermiddag er 80 elever hjemsendt.

"Det gør det lidt vanskeligere at skabe et nyt fællesskab, men det må så gøres online nogle steder her i starten," siger Helle Mønster.

Fem år mere

Det er besluttet, at skolen fra 1973 bliver revet ned for at gøre plads til boliger i 2025, hvor en helt nybygget Gellerup Skole vil stå klar til brug.

Helle Mønster er allerede ansat som kommende skoleleder på Gellerup Skole.

"Selvfølgelig skal vi så småt begynde at løbe an til, hvordan vi skal arbejde på den nye skole med pædagogiske visioner. Men lige nu vil vi koncentrere os om at holde fokus på NEST og co-teaching. Og så er det vigtigt, at vi ikke får en stemning af, at der er noget, som ikke nytter eller kan betale sig, fordi skolen alligevel snart lukker. Lige nu er vi her, og her skal tingene fungere, så hvis der skal males et sted, skal der males. Og hvis der skal lappes huller, skal der lappes huller. Det andet dur bare ikke, og der kan ske rigtig meget på fem år," fastslår Heller Mønster.

Til den tid kan eleverne så atter mødes på parkeringspladsen og gå turen til Gellerup for at markere en ny start igen.

Publiceret 20 August 2020 07:00