Britta Ponti kæmper for at give hendes søn en bedre hverdag på Kilebo Bosted.

Britta Ponti kæmper for at give hendes søn en bedre hverdag på Kilebo Bosted. "Det hele er kaos," siger hun. Foto: Marie Ravn

Kilebo-mor så sin søn være tæt på at blive kørt ned:

"Jeg kæmper for min søns liv"

Britta Pontis søn bor på Kilebo. Hun frygter, at han kommer alvorligt til skade på bostedet på grund af dårlige arbejdsforhold

Af
Trille Skøtt-Jensen

Kilebo "Undskyld, jeg er bare helt kørt ned," siger Britta Ponti undskyldende, da hun begynder at græde midt i en sætning.

Det varer kun ganske kort, men det vidner om det pres, hun i øjeblikket er under.

Hun er mor til 25-årige Frederik Balleby, der, ligesom Sebastian Frichot, som frygtes udsat for vold fra en medarbejder, bor på Kilebo Bosted i hus 5-7.

Frederik har, ligesom de andre, autisme. Han har, modsat Sebastian, talesprog. Han kan derfor fortælle, hvad der sker - og han kan ringe til sin mor, hvad han ofte gør.

Som de andre beboere er han nu fuldvoksen og stor, og derfor kan frustrationer og stress blive fysiske og voldsomme. Det fører tit til magtanvendelse mod Frederik.

"Der har været mange. Rigtig mange. Det første år var der omkring 100 magtanvendelser på Frederik. Nu er vi "nede" på én om måneden," siger Britta Ponti opgivende.

Magtanvendelse er et voldsomt indgreb, der kun fører til magtesløshed og stress, og det har Frederik oplevet meget af. Hans mor kan fortælle, hvordan stressniveauet det sidste års tid er steget til højder, hvor hun er bange for, at Frederik kommer til skade.

"Han er så stresset nu, han er så presset, så jeg er bange for, at det går galt. Så jeg kæmper for min søns liv," siger hun.

Stikker af

Britta forklarer, at situationen på Kilebo er i en ond spiral. Frederik er blevet så presset af det ledelseskaos, der, ifølge forældre, er på stedet, at han bliver udadreagerende, voldsom og ulykkelig, når han er på Kilebo.

"Når Frederik ikke bliver hørt, så skruer han op for stemmen. Og hvis de stadig ikke hører ham og anerkender det, han siger, så oplever han det som en afvisning og så eskalerer konflikten, og han bliver frustreret. Så stikker han af. Trods det, at han har talesprog, kan alle de forskellige personaler, der er omkring ham, ikke kommunikere med ham, og de aner nogen gange ikke, hvor han er," fortæller hun.

I uge 31 stak han blandt andet af.

"De havde ikke fortalt ham, at der ville være et skift af personale. Det pressede ham så meget, at han stak af, for han havde ikke fået sagt farvel til den medarbejder, der havde været der om dagen," forklarer Britta.

Helt konkret er hun bange for, at Frederik skal blive kørt ned af en bil.

Måtte stille bil på tværs

I sidste uge blev hun igen ringet op og informeret om, at Frederik var stukket af. En hektisk eftersøgning endte med, at hun selv så Frederik i venstre side af vejbanen i et vejsving, og hun så en modkørende bil komme mod ham i susende fart.

"Så jeg gasser op og får kastet min bil ud foran Frederik, og den anden bil når heldigvis at undvige og kører over i modsatte side," fortæller hun.

Det er mens, hun fortæller om denne situation, at hun begynder at græde.

Frederik kom ind i bilen, og Britta kørte bilen ind til siden.

"Der må vi så sidde lidt, for jeg ryster, og jeg skal have styr på mig selv igen," forklarer hun.

Endnu en magtanvendelse

Hun har haft møde med egen læge og med psykiatrisk afdeling omkring Frederik, fordi det hele er blevet kørt op, og hun ved ikke, hvad hun kan gøre for at give Frederik lidt ro i det kaos, hun oplever, han er i.

"Men lægerne siger jo også, at medicin ikke er løsningen for Frederik. Han har brug for ro og struktur. Det får han ikke på Kilebo lige nu. Det har været galt længe," siger Britta Ponti.

Og bedst som hun troede, at kaos ikke kunne blive værre, har Frederik igen i sidste uge været udsat for en magtanvendelse.

"Der var ikke behov for den magtanvendelse. Det har jeg fået at vide. Det hele er kaos på Kilebo," siger hun.

Publiceret 19 August 2020 07:53