Benjamin Højgaard Grønlund satte i juni et hegn op med sin søn. Nu står det smadret efter blot en måned

Benjamin Højgaard Grønlund satte i juni et hegn op med sin søn. Nu står det smadret efter blot en måned Foto: Jesper Gundorph

Gentagende hærværk af unge i Risskov

Grupper af unge har i løbet af sensommeren skabt problemer omkring Strandskolen i Risskov. Værst er det gået ud over skolens nabo

Af
Jesper Gundorph

hærværk Beboere i Risskov har hen over sensommeren oplevet problemer med grupper af unge, der færdes nær Strandskolen. Her har de unge set sig lune på skolens grund udenfor åbningstiderne. Her bliver der spillet højt musik og drukket alkohol.

Den høje musik og det sociale liv på skolens område er som sådan ikke noget problem, fortæller Benjamin Højgaard Grønlund, som bor over for skolen.

"De kører rundt med deres skateboards, knallerter og højtalere, og det gør mig egentlig ikke så meget. De må gerne hygge sig."

Problemet for Benjamin Højgaard Grønlund er, at de forskellige grupper af unge er begyndt at udøve hærværk mod hans hegn, som han, sammen med sin seksårige søn, satte op tidligere på sommeren.

"Vi kom tilbage efter en 10-dages ferie, og der kunne vi godt se, at der var blevet skubbet lidt til hegnet, og der var kommet nogle huller. Siden er det sket over syv-otte gange, at de har ødelagt hegnet. Det har været tilbagevendende."

Hærværk

En gåtur på vejen mellem Benjamin Højgaard Grønlunds hegn og skolens matrikel byder på ødelagte glasflasker af forskelligt slags alkohol og ødelagte træplader, som før sad på hegnet.

Problemerne viser sig ikke kun for skolens nabo, men også for Sune Reher, hvis børn går på Strandskolen. Han fortæller, at hærværket og drengestregerne ikke begrænser sig til ødelagte glasflasker og et smadret hegn.

"Der er en smutvej mellem McDonald’s på Grenåvej og Strandskolen, hvor der altid ligger knuste flasker, stjålne cykler i hække, stakitter der har fået spark og cykler på skolens parkeringsplads, der er kastet rundt, hvis man ikke lige har fået dem med hjem i weekenden."

Opgivelse

Det er en følelse af opgivelse, der kommer med hærværkene for Sune Reher. Han har uden held prøvet at tage kontakt til de unge.

"Der er ikke rigtig nogen konsekvens, fordi de fiser i alle retninger, når der er nogen, der prøver at tage kontakt til dem. Jeg ved ikke, hvad man skal gøre. Jeg tror, de går og keder sig gevaldigt."

At de unge mangler noget at give sig til, er Benjamin Højgaard Grønlund enig i.

"Det virker som om, at de unge mangler en måde at kanalisere deres energi på. Et eller andet at beskæftige sig med i de her nedluknings- og ferietider, hvor de ikke kan komme nogen steder hen."

Tiltrækker unge

Morten Holck Jørgensen, der er skoleleder på Strandskolen, mener, at skolens placering tiltrækker unge.

"Det ligger bare så godt gemt væk, at det tiltrækker unge fra rundt omkring i Aarhus."

Skolelederen forklarer, at han er klar over, at de unge kommer og tilbringer deres fritid på skolens område i weekenderne.

"Vi er bekendte med, at der er nogle unge, som bruger udearealerne på skolen i weekender til fester, og det må de også gerne, så længe de ikke ødelægger noget, og de rydder op efter dem selv."

Hvem rydder op?

Morten Holck Jørgensen forklarer desuden, at det er længe siden, at der sidst har været problemer med hærværk på skolens grund. Han beroliger endvidere, at de fra skolens side gør kommunen opmærksom, når der ligger glasskår og lignende uden for skolen, så det ikke er til gene for elever og deres forældre, når de skal til og fra skolen.

I mellemtiden står der et smadret hegn på den anden side af vejen. Her får det lov til at blive stående i sin nuværende tilstand, har Benjamin Højgaard Grønlund bestemt.

"Vi lader det stå af to årsager. For det første vil vi ikke gøre noget ved det, før skolen rigtig er gået i gang igen. For det andet, vil vi lade det stå for at provokere og skabe noget debat og vise, hvad der sker i området."

Politianmeldt

Den ærgerlige ejermand af hegnet har da også hørt, at folk kommenterer på hegnet, når de går forbi.

"Der er jo en skole på den anden side af vejen, så der kører en masse forældre forbi her, der kan se, hvordan det ser ud. Vi hører faktisk både børn og voksne, der kommenterer, at det ser ærgerligt ud."

Om der bliver begået mere hærværk mod hegnet, og om festlighederne maner til ro med skolestarten, vil tiden vise.

For nu er hærværket meldt til både politi og forsikring.

Publiceret 19 August 2020 15:00