Peter har haft afasi, siden han i 2017 blev ramt af en blodprop i hjernen.

Peter har haft afasi, siden han i 2017 blev ramt af en blodprop i hjernen. Foto: Jesper Gundorph

Peter fra Risskov vil starte Danmarks første afasiforening

61-årige Peter Meyer har afasi, og han vil danne Danmarks første særskilte forening for afasiramte

Af
Jesper Gundorph

Afasi Udefra ligner Peter Meyer en ganske almindelig mand, der lader til at have styr på det meste. Tøjet sidder godt, smilet er stort og haven står flot. Alt lader til at være i skønneste orden hjemme på Violvej i Risskov. Det er da også først, når Peter begynder at tale, at man opdager, at ikke alt er, som det skal være.

Peter har afasi. Har fik i 2017 en blodprop i hjernen, og det har beskadiget hans talecenter i hjernen. Det betyder, at han har svært ved at udtrykke sig igennem tale og skrift. Når der skal samtales og dannes sætninger, kan det for Peter godt tage tid, og nogle gange har han det svært ved at finde enkle ord.

Heldigvis har han forbedret sin tale, siden han for tre år siden faldt om på arbejde.

"Jeg er meget bedre til at tale nu. I starten kunne jeg ikke sige noget. Jeg skulle bruge mine hænder, når jeg ville sige noget," siger Peter.

Ikke alene

Ifølge Hjernesagen er der mellem 2.500 og 3.000 andre, der bliver ramt af afasi hvert år. Fælles for dem er, at de har svært ved at bruge sproget, og at de ikke har en særskilt forening for afasiramte. Det vil Peter lave om på, for han vil lave Danmarks første særskilte forening for afasiramte.

Foreningen vil have to hovedformål: At informere om afasi og at skabe et fællesskab, hvor afasiramte kan komme og møde andre i samme situation. Idéen er, at der skal være samtalegrupper, hvor der skal være tilhørende to frivillige til at holde samtaler kørende og hjælpe, hvis nogen har svært ved at udtrykke sig.

Samtalegrupperne skal blandt andet hjælpe med at nedsætte af antallet af ensomme med afasi. Ensomhed går ofte hånd i hånd med afasi, da det bliver svært at byde ind med noget, når man samtaler. Ordene er længere tid om at komme ud, og så kan det nogle gange være anstrengende at skulle tale.

At sidde i et selskab er noget af det sværeste, når det kommer til at skulle begå sig med afasi, forklarer Peter.

"Det er svært at sidde rundt om bordet, når der er mange, der snakker forbi hinanden."

Stor opbakning

Som det er nu, hører afasiramte ind under Hjernesagen og Hjerneskadeforeningen. Hjernesagen er en patientorganisation for mennesker med følger efter blodprop eller blødning i hjernen, og de arbejder blandt andet for at skabe bedre forhold for mennesker med afasi. Her kan afasiramte og pårørende finde hjælp, hvis de har brug for det.

Opbakningen har været til at mærke, fortæller Peter.

"Jeg har haft et møde med direktøren fra Hjernesagen, Birgitte Forchhammer, i går. Hun synes godt om mine idéer. Hun har ikke mulighed for at give penge til foreningen, men hun har flere forslag til samarbejde."

Birgitte Forchammer fortæller, at de hos Hjernesagen er åbne for at samarbejde med Peter Meyer.

"Vi vil meget gerne samarbejde, og vi vil gerne involvere ham i de forskellige projekter, vi har," siger hun.

Peter oplever også stor opbakning fra tættere hold, hvor hans familie altid er klar til at hjælpe, hvis han har brug for det.

"Det er meget vigtigt for mig, at jeg har min familie omkring mig. Min kone hjælper mig hver dag. Hun støtter mig meget. Hun retter, når jeg skriver noget, og hun hjælper mig, når jeg har brug for det. Min kone og mine børn er meget støttende," forklarer han.

Optimistisk omkring fremtiden

For nu handler det for Peter om at finde andre afasiramte, så der kan skabes større opbakning omkring en ny forening. Og så håber han, at han kan komme en tur på besøg hos Afasiforbundet i Norge for at lære mere om, hvordan man driver en organisation, der fokuserer på afasi.

"Jeg har en positiv indstilling," afslutter Peter med et smil.

Om afasi

Afasi kan komme som følge af:

  • blodprop i hjernen
  • hjerneblødning
  • hjernesvulst
  • kranietraume

Afasi gør, at man kan have svært ved:

  • at finde ord
  • at danne sætninger
  • at læse
  • at stave
  • at forstå andres tale

Kilde: Hjernesagen

Publiceret 15 August 2020 10:00