Chefredaktør for Jyllands-Postens Lokalaviser, Claus Krogh

Chefredaktør for Jyllands-Postens Lokalaviser, Claus Krogh

Chefredaktørens klumme:

Når kommunen svigter sine svageste borgere

Claus Krogh skriver om sagen på Kilobo Bosted, hvor en ansat er beskyldt for at have begået vold mod en handicappet beboer

Et samfund skal kendes på den måde, hvorpå man behandler de svageste. Hvorfor det er nærliggende at konkludere, at der er noget rivende galt i magistraten Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus, hvor Kristian Würtz (S) residerer som rådmand. Andetsteds i denne avis kan du læse en artikel, der handler om Sebastian. En ung handicappet 23-årig mand, som bor på Kilebo Bosted i Tilst. Tilbage i starten af juli indgav en anonym medarbejder fra bostedet en indberetning via en whistleblower-ordning. Indberetningen handlede om, at den unge mand angiveligt blev udsat for vold af en ansat, som retteligt burde passe på den unge mand i stedet for at mishandle ham. Lederen på Kilebo Bosted var bekendt med mishandlingen - men gjorde ikke noget ved det. Det er en krænkelse af menneskerettighederne, konkluderer advokaten, som Sebastians familie har sat på sagen. Sagen er anmeldt til politiet - først af familien og først fire dage senere af kommunen. Lige nu er politiet ved at undersøge, om der er tale om en voldssag, og i så fald skal der laves en straffesag mod den ansatte.

I Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus lægger direktør Erik Kaastrup-Hansen sig fladt ned og erkender, at man har svigtet Sebastian, og at der pålægger kommunen en kolossal opgave med at få opbygget tilliden til Sebastians familie og resten af beboerne og de pårørende på Kilebo Bosted.

Problemet er bare, at det, for det første, jo selvsagt er alt for sent, men endnu vigtigere, at sagen med Sebastian tyder på, at man har et system, som ikke fungerer. At man i dele af Sociale Forhold og Beskæftigelse har en kultur, hvor man dækker over hinanden og ikke mener, at hverken pårørende eller andre skal involveres i sager, hvor der sker overgreb. Først når en anonym medarbejder via en whistleblower-ordning gør opmærksom på forholdene, så sker der noget. Først når pressen går ind i sagen, så sker der noget. "Hvem er det kommunen beskytter," spørger familiens advokat med rette? Og man kan yderligere spørge: Hvorfor beskytter systemet ikke de svageste borgere i stedet for at beskytte sig selv mod kritik?

Lokalavisen Aarhus vil følge sagen yderligere og sætte fokus på problemerne på Kilebo. Problemer som forældre og personale har oplevet i årevis, og problemer som rådmanden er blevet informeret om. Men det hjalp ikke Sebastian, der nu, sandsynligvis, har betalt den højeste pris for dårlig ledelse. For når det går ud over de allersvageste, som Sebastian, så må den øverste ledelse tage sit ansvar på sig.

Med venlig hilsen

Claus Krogh

Ansvarshavende chefredaktør, Jyllands-Postens Lokalaviser

Publiceret 12 August 2020 09:30