Sebastian har været på Kilebo, siden stedet åbnede i 2015. Privatfoto

Sebastian har været på Kilebo, siden stedet åbnede i 2015. Privatfoto

Advokat om Kilebo-sag:

"Hvem er det, kommunen beskytter?"

Advokaten for Sebastians familie vil ikke afvise, at der kan føres en sag ved Menneskerettighedsdomstolen

Af
Trille Skøtt-Jensen og Danni Paulsen

Anita Wulff Frichot har hyret en advokat til at bistå med at sikre hendes søns velbefindende, efter hun den 8. juli fik at vide, at en medarbejder har beskyldt en kollega på Kilebo Bosted i Tilst for at udsætte hendes 23-årige handicappede søn for vold gennem længere tid.

Og advokat Hanne Ziebe er ikke i tvivl om, at dette er en meget alvorlig sag for kommunen.

"Vi snakker om en ung mand, som gennem en lang periode bliver udsat for vold, så det afsætter mærker, og der er ikke er en meget god forklaring på det. Lederen er blevet informeret om det fra andre medarbejdere og der er ikke handlet på anklagerne straks. Så har kommunen som myndighed accepteret tingenes tilstand, og det er en krænkelse af menneskerettighederne, der hører ind under paragraffen om tortur og nedværdigende behandling," fastslår advokaten.

Familien har søgt aktindsigt i alt materiale vedrørende Sebastian - herunder tilfælde, hvor personale har måttet foretage magtanvendelse. Magtanvendelse kan være et nødvendigt onde, når man har med udviklingshæmmede på et bosted som Kilebo at gøre, men det er et redskab, som skal bruges med stor omtanke, og når intet andet slår til.

Ingen indberetninger

Men det er et krav, at alle former for brug af magt, skal registreres og indberettes. Og i Sebastians tilfælde er intet noteret.

"Og så er det jo vold," konkluderer Hanne Ziebe.

Hun er meget kritisk overfor Aarhus kommunes håndtering af sagen, og betegner den som vægelsindet.

”Jeg undrer mig over, hvorfor de ikke agerer. Indberetningen indløber den 7. juli. Anita får besked den 8.juli. Først den 15. juli melder kommunen den her sag til politiet. Det er fire dage efter Anita selv har meldt voldssagen til politiet. På sådan en alvorlig underretning skal man reagere lynhurtigt. Her er der altså tale om en ung mand, som er helt i myndighedernes varetægt. Hvem er det de beskytter? Er det Sebastian? Er det medarbejderen? Eller forsøger de at undgå et økonomisk erstatningsansvar?” spørger advokaten retorisk.

Hun kan ikke afvise, at hun vil føre sagen for Menneskerettighedsdomstolen.

Publiceret 12 August 2020 10:00