Foto:

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Medie:

Krav om mundbind i Aarhus gælder i tre uger

Aarhusianerne skal de næste tre uger være forberedt på at bære mundbind, når de tager bus eller letbane

Af
Jonas Wrede Hansen

Aarhusianerne skal til at vænne sig til at bruge mundbind. For de næste tre uger er det et krav, hvis man benytter sig af offentlig transport i byen. Det skriver Ritzau ifølge Ekstra Bladet ud fra en bekendtgørelse fra Sundheds- og Ældreministeriet.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Sådan bruger du mundbind korrekt

Det var ellers ikke den tidsramme, der blev oplyst i fredags, da sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i første omgang meddelte det særlige krav i Aarhus. Her blev det efter et møde med sundhedsordførere fra de øvrige partier i Folketinget oplyst, at det ville gælde i foreløbigt 14 dage.

Men mundbindkravet i Aarhus gælder altså nu frem til 1. september. Det betyder, at man ikke kan benytte sig af letbanen eller busser i Aarhus, hvis man ikke bærer mundbind. Der er dog flere undtagelser.

Ifølge Sundhedsstyrelsen behøver børn op til 12 år ikke at bære mundbind. Kravet gælder heller ikke for personer med vejrtrækningsbesvær, nedsat bevidsthedsniveau, eller personer med fysiske eller mentale svækkelser, som gør, at de ikke selv kan fjerne mundbindet. Desuden skal mundbindet fjernes, hvis bæreren får svære gener og ubehag som eksempelvis vejrtrækningsbesvær eller kvælningsfornemmelser. Mundbindet kan også fjernes, hvis man har brug for at spise eller drikke, indtage medicin, eller hvis man taler med en person, der mundaflæser, oplyser styrelsen.

Forsyninger til Aarhus

Kravet om mundbind i letbane og busser fik fredag aarhusianerne til at hamstre det, og det betød, at flere butikker og apoteker måtte melde udsolgt. Et samarbejde mellem NOST (Den Nationale Operative Stab), Region Hovedstaden og Aarhus Kommune – samt med Matas og de lokale apoteker i Aarhus - har dog resulteret i, at detailhandlen i Aarhus med virkning fra søndag kan aftage fem millioner mundbind fra de nationale lagre.

De første mundbind ankom søndag til Aarhus, og de kan købes i Matas-butikker og på apoteker i byen. De er af typen 1 og vil komme til salg i pakninger med 50 stk. i hver. Prisen hos Matas er 99 kroner pr. pakning, oplyses det i en pressemeddelelse fra Aarhus Kommune.

”Vi gør nu en samlet indsats for at komme manglen på mundbind til livs. I løbet af eftermiddagen kommer den første sending af de nye forsyninger på i alt fem millioner mund til salg, så der igen er mulighed for at alle kan føle sig tryg i trængslen og i den kollektive trafik i Aarhus. Jeg synes, det er flot, at detailhandlen resolut træder til og samarbejder med kommunen og de statslige myndighederne om nye løsninger. Det er netop den indsats, vi har brug for, når vi sammen skal slå epidemien ned i Aarhus og i resten af Danmark,” sagde borgmester Jacob Bundsgaard (S) søndag i en pressemeddelelse fra Aarhus Kommune.

Publiceret 10 August 2020 09:31