Museumsdirektør Erlend Høyersten vil ikke stille op til interview om sagen med Steen Bording Andersens vielse på toppen af ARoS.

Museumsdirektør Erlend Høyersten vil ikke stille op til interview om sagen med Steen Bording Andersens vielse på toppen af ARoS. Foto: Joachim Ladefoged/Ritzau Scanpix

Anonym medarbejder sår tvivl om ARoS' forklaring i vielses-sag:

Museet takker nej til interview

En medarbejder på ARoS er så fortørnet over sagen om kulturudvalgsformandens vielse på toppen af ARoS, at denne har meldt museet til Erhvervsstyrelsen

Af
Danni Paulsen

Var det en gave, fordel eller tjeneste, der blev ydet fra ARoS til kulturudvalgsformand Steen Bording Andersen (S), da han 5. maj under corona-nedlukningen af kunstmuseet fik en "særlig tilladelse" til at blive viet på tagterrassen?

Spørger man Steen Bording Andersen, ARoS og Aarhus Kommunes jurister, så er svaret nej. Faktisk bandt juristerne en hel afgørelse i spørgsmålet op på, at ARoS ikke ydede noget særligt, for at vielsen kunne finde sted, fordi der allerede var medarbejdere til stede på museet, og dermed skulle ARoS ikke bruge ressourcer på vielsen.

Men Lokalavisen Aarhus har erfaret, at parternes vigtigste argument måske ikke står så stærkt alligevel.

Netop 5. maj lavede en medarbejder på ARoS nemlig et opslag på sin private Facebook-profil, hvor det tyder på, at hun var ret alene på museet. Den pågældende medarbejder er ansat i arrangementsafdelingen som arrangementskoordinator. En afdeling, som blandt andet står for at hjælpe kunder, som ønsker at afholde festligheder på museet - herunder bryllupper.

"Today at work. Like being home alone," skriver medarbejderen blandt andet og laver et hashtag med teksten 'når alle kollegaerne er sendt hjem'.

Screenshot af opslaget, som arrangementskoordinatoren lavede på Facebook.

Screenshot af opslaget, som arrangementskoordinatoren lavede på Facebook.

Ansat undrer sig

En anonym kilde, som arbejder på ARoS, fortæller til Lokalavisen Aarhus, at alle medarbejdere ellers burde have været hjemme den dag. I en fællesmail fra marts oplyste ARoS' HR-chef, at praktisk talt alle ansatte - bortset fra portvagter og dem, der bygger udstillingerne - blev hjemsendt.

"Det virker som et underligt tidspunkt at have arrangementsafdelingen kaldt på arbejde," siger den anonyme kilde, som samtidig undrer sig over ARoS' forklaringer til Lokalavisen Aarhus i sagen om Steen Bording Andersens vielse.

"Der er blevet holdt bryllupper og den slags i festlokalerne, men mig bekendt foregår der altså ikke vielser på tagterrassen. Jeg ved, at man oftest afviser den slags forespørgsler, og mig bekendt er der ikke foretaget vielser deroppe før," siger kilden, som ønsker at være anonym af hensyn til dennes ansættelsesforhold. Kildens identitet er Lokalavisen Aarhus bekendt.

Den anonyme kilde tror ikke på ARoS' forklaringer og har som konsekvens anmeldt museet via Erhvervsstyrelsens whistleblower-ordning.

Vil ikke interviewes

Lokalavisen Aarhus har bedt ARoS om et interview med direktør Erlend Høyersten eller arrangementschef Brigitte Mors. Men interview-forespørgslen er blevet afvist.

"Jeg har undersøgt sagen, og den pågældende medarbejder i arrangementsafdelingen var ikke hjemsendt i perioden omkring den 5. maj. Vi takker nej til interview," skriver ARoS' pressemedarbejder i en mail.

Lokalavisen Aarhus har efterfølgende sendt nogle spørgsmål i håb om, at de kan blive besvaret, når ledelsen nu ikke vil stille op til interview. Dem har man valgt at svare på.

Hvilke arbejdsopgaver havde en arrangementskoordinator på ARoS, mens museet var lukket?

"I forbindelse med nedlukningen var der stadig de normale arbejdsopgaver tilknyttet arrangementsafdelingen, som skulle løses, samtidig med at der var en del håndtering af aflyste og flyttede arrangementer som konsekvens af coronavirussen."

Var hun den eneste fra arrangementsafdelingen, der var på arbejde?

"I hele nedlukningsperioden var der en medarbejder fra arrangementsafdelingen på arbejde."

Hvilke andre dage end den 5. maj var hun på arbejde?

"Alle dage indtil den 25. maj."

Fik ARoS lønkompensation for pågældende medarbejder i perioden?

"Først efter den 25. maj."

Var det pågældende medarbejder, der fulgte Steen Bording Andersen + følge op på taget?

"Ja."

Kan ARoS dokumentere, at der tidligere er blevet foretaget vielser på tagterrassen? Og at der ikke er givet afslag på sådanne forespørgsler?

"Vi har tidligere tilbudt vielser på tagterrassen i forbindelse med eksempelvis Pride og Kulturby 2017, men vi oplever generelt ikke særligt stor interesse for muligheden og har indtil videre kun oplevet ganske få, der ønsker at blive viet på tagterrassen."

(Opfølgende spørgsmål) Betyder det, at der ikke har været foretaget vielser på taget af ARoS tidligere?

"Grundet GDPR har vi ikke informationer med privat indhold, der er to år eller ældre, så det kan vi ikke svare på. Vi vil gerne understrege, at Steen B. Andersen ikke var den første, der har fået muligheden for at blive viet på tagterrassen. Vi har nu ikke flere kommentarer til historien."

Publiceret 08 August 2020 11:30