Foto: Midttrafik

Vagter i letbane-tog og busser skal håndhæve, at folk bruger mundbind

Midttrafik indsætter fra næste uge ekstra vagter i busser og letbane, som skal håndhæve, at folk bruger mundbind

Nu er det ikke nok at have en gyldig billet, når man skal med bus eller letbane i Aarhus. Efter flere dage med et stigende antal smittede i Aarhus Kommune, blev det fredag besluttet, at man skal bære mundbind i al offentlig transport i Aarhus. Midttrafik oplyser i en pressemeddelelse, at selskabet indsætter ekstra G4S-kontrollører i busser og letbanen fra næste uge, der om nødvendigt skal afvise de kunder, der sidder i bussen uden mundbind.

Det betyder, at man ikke kan benytte sig af offentlig transport i Aarhus, hvis man ikke bærer mundbind. Der er dog flere undtagelser.

Sundhedsstyrelsen meddeler, at børn op til 12 år ikke behøver bære mundbind, personer med vejrtrækningsbesvær, nedsat bevidsthedsniveau, eller personer med fysiske eller mentale svækkelser, som gør, at de ikke selv kan fjerne mundbindet, ikke skal bære mundbind. Desuden skal mundbindet fjernes hvis bæreren får svære gener og ubehag, som eksempelvis vejrtrækningsbesvær eller kvælningsfornemmelser. Mundbind kan også fjernes, hvis man har brug for at spise eller drikke, indtage medicin, eler hvis man taler med en person, der mundaflæser.

Chaufførerne skal som udgangspunkt også bære mundbind, når de kører bus i Aarhus Kommune, oplyser Midttrafik. I bybusser og letbane er chaufførerne afskærmet og behøver derfor muligvis ikke at bære mundbind, medmindre de skal i kontakt med kunderne. Midttrafik er i gang med at få dette afklaret ved myndighederne.

Midttrafik Kundecenter sælger mundbind fra onsdag i uge 33. Det er ikke muligt at købe mundbind i busserne, fordi Midttrafik ønsker at begrænse kontakten mellem chauffør og kunde.

Kunder, der skal med bussen fra blandt andet Park Allé i Aarhus kan fra mandag eftermiddag møde Midttrafiks stoppestedsværter. Stoppestedsværterne vil uddele håndsprit, mundbind og gode corona-råd.

jwh

Publiceret 08 August 2020 08:17