Foto:

Foto: Stine Rasmussen/Ritzau Scanpix

Vil ikke interviewes:

Borgmesterens jurister frikender kulturudvalgsformand

Borgmester Jacob Bundsgaard har fået juridisk afdeling til at kigge på sagen om Steen Bording Andersens vielse på ARoS

Af
Danni Paulsen

Sagen om kulturudvalgsformand Steen Bording Andersens (S), der fik en "særlig tilladelse" til at blive viet på toppen af ARoS, mens kunstmuseet og resten af landet var lukket, har nu nået hans chefs bord.

Lokalavisen Aarhus har bedt borgmester Jacob Bundsgaard (S) kommentere, at eksperter slår fast, at kulturudvalgsformanden brød reglerne om modtagelse af gaver for offentligt ansatte og politikere.

Borgmesteren vil ikke stille op til interview om sagen. I stedet har hans pressestab informeret om, at borgmesteren har bedt kommunens juridiske afdeling kigge på sagen, og der henvises derfor blot til et notat fra juristerne.

I notatet understreger lægger juristerne vægt på, at ARoS ikke åbnede særligt op for museet, for at Steen Bording Andersen kunne blive gift, og så har juristerne øjensynligt også talt med ARoS om sagen.

"ARoS har oplyst, at vielser på tagterrassen ikke er et fast tilbud på ARoS, men er noget, der tilbydes periodisk. Det er oplyst, at man konkret vurderer, om der skal gives tilladelse til at afholde en vielse på ARoS," skriver juridisk afdeling i notatet.

Juristerne konkluderer i notatet, at hvis en politiker uberettiget har modtaget en gave, så bliver politikeren inhabil i forhold til sager, der vedrører gavegiveren.

Til Lokalavisen Aarhus fastslog Steen Bording Andersen selv, at han ikke fremover er inhabil i sager om ARoS.

"Nej, det tænker jeg ikke. Så skal jeg have en eller anden form for stærk interesse i det," forklarede han.

Og borgmesterens jurister er tilsyneladende enige. De mener ikke, at der var tale om en gave, da ARoS gav kulturudvalgsformanden en "særlig tilladelse" på grund af det gode samarbejde med Aarhus Kommune.

"Efter det oplyste, er der ved vurderingen af, om Steen Bording Andersen skulle gives tilladelse til at blive viet på ARoS’ terrasse lagt vægt på, at vielsen blev foretaget på et tidspunkt, hvor der i forvejen var personale til stede på museet (tirsdag eftermiddag), og at de gældende retningslinjer i forhold til forsamlingers størrelse blev overholdt," skriver juridisk afdeling og fortsætter:

"Der findes en række fortilfælde for, at der er foretaget vielser på ARoS’ tagterrasse. Da der alene var tale om en kort begivenhed i det fri, og da ARoS efter det oplyste alene har bistået i forbindelse med at give adgang til tagterrassen på et tidspunkt, hvor der i forvejen var driftspersonale til stede på museet, vurderes det, at der ikke er fundet en ulovlig begunstigelse sted."

Publiceret 05 August 2020 15:30