Foto: Roar Lava Paaske

Corona-ramte studerende holdt afstand og sprittede hænder

84 studerende sprittede hænder og holdt afstand ved et kontrolleret arrangement. I dag er seks af dem konstateret smittede

Af
Bente Tahmasbi Hansen

Da 84 tutorer mødtes i den sidste weekend i juli for at blive klar til at tage imod de nye studerende, var der håndsprit i alle indgange og faste grupper, de skulle færdes i. Programmet var planlagt af RUS-sekretærerne Trine Holm Jørgensen og Anne Dahl, som har sat sig nøje ind i alle regler og retningslinjer for coronasmitte.

"Folk sad kun på hver anden stol på forskudte rækker og blev undervist i at undgå coronasmitte. Vi opfordrede dem til at tage det meget alvorligt og overholdt selv alle regler ved arrangementet," siger Trine Holm Jørgensen til Lokalavisen Aarhus.

Havde masser af plads

Hun er ærgerlig over, at de studerende i en række kommentarer til mediernes dækning af sagen bliver beskyldt for at være ansvarsløse.

"Hele weekenden blev afholdt med god plads. Vi overnattede ikke i en hytte, som vi plejer, og var på intet tidspunkt mere end 100 til stede ved vores lukkede arrangement," fastslår hun.

"Jeg synes virkelig, at vi alle har været meget ansvarlige. Da vi drak øl om aftenen, valgte vi netop at være ude i det fri for at mindske smittespredningen," uddyber Trine Holm Jørgensen, som ikke så nogen bryde de officielle retningslinjer.

De 84 tutorer var delt op i 10 hold og skulle være sammen med deres hold under hele arrangementet. De skulle de både fordi meningen var at ryste dem sammen og for at mindske smittespredning.

"Min oplevelse var, at alle tog det seriøst og kun var i de grupperne. Der har været pauser og situationer, hvor de kunne snakke sammen på kryds og tværs, men det må man godt, når man holder afstand," forklarer RUS-sekretæren.

De andre år har tutorerne mødtes flere gange op til studiestart, men i år har alle møder foregået via computerprogrammet Zoom og alle fester har været aflyst. I det hele taget har universitetet været lukket ned, og de studerende har savnet deres dagligdag og deres sociale liv.

"Forsamlingsforbuddet har forhindret os i at mødes, så det var først i forrige weekend, at vi fik sat ansigt på hinanden," siger Trine Holm Jørgensen.

De seks smittede var ikke tætte

Der har været hektisk aktivitet og stor travlhed blandt de studerende siden den første deltager blev testet positiv, og arrangørerne bad alle om at blive testet. De holder skarpt øje med, hvem der er smittet og hvem de har været i selskab med.

"To af de seks smittede var i samme gruppe, men de andre har ikke været sammen. Vi har tjekket, hvem de har været i selskab med og har kontaktet dem. De er nu også blevet testet, og vi venter på resultatet," siger Trine Holm Jørgensen.

Der gik en lille uge fra tutorarrangementet blev afholdt og til den første deltager var testet positiv. Det betyder, at mange af deltagerne har været til andre arrangementer sidenhen og kan være blevet smittet der.

"Vi bruger mange timer på det hver dag. Vi håber, at alle i andet led er blevet testet og har fået svar inden denne uge er omme," håber Trine Holm Jørgensen.

Styrelsen for Patientsikkerhed følger også sagen nøje og taler med de smittede. Sideløbende fører arrangørerne selv en statistik over både smittede og de, som har været i kontakt med de smittede, for at få klarhed over, hvad der egentlig skete.

Publiceret 04 August 2020 16:45