Marianne Bonde.

Marianne Bonde.

Præsteklumme: Så er lykken kommet på museum...

Af
Marianne Rothmann Bonde

Sognepræst

Elsted Kirke

præsteklumme Vi har fået et Lykkemuseem her i sommer - placeret i København og længe ventet, da Danmark ifølge FN's "World Happiness Report" gennem mange år har haft både 1. og 2. pladsen som verdens lykkeligste folk.

Det er Institut for Lykkeforskning, der har åbnet museet for at gøre os klogere på det gode liv: Er vi de mest lykkelige, eller er vi bare verdens mindst ulykkelige folk? Er livet, som vi har det – eller som vi tar' det? Ja, hvad er lykke egentlig?

Hvert år rejser jeg på sommerferie sammen med min søster Trine. Det er ferier rige på gode oplevelser og gode samtaler. Engang faldt snakken også på vore livs tilskikkelser: Vi har stadig de samme mænd, dog lidt mere grå i toppen og dobbelt så tykke. Vi har begge et godt arbejde, vi bor begge naturskønt og har gode børn, der kun giver os glæder. Så lykken har på alle måder tilsmilet os.

Da Museet for lykke blev præsenteret i nyhederne, var det de samme kriterier for lykke, journalisten mødte, da han spurgte en række mennesker på gaden: "Hvad er lykke for dig?" "At mine drømme bliver til virkelighed," lød et svar. "At jeg er i balance med mig selv og har en sund levevis," lød et andet. Og der var flere af samme slags. For lykken er i dag forbundet med et succesfuldt liv båret af udholdenhed og viljestyrke, skønt udbrændthed, stress og angst for ikke at leve op til vore idealbilleder viser os, vi aldrig kan sikre os et lykkeligt liv.

I vores snak om lykke, huskede Trine med særlig varme tilbage til, da hun var 13 år. Da fik hun i begyndelsen af skolens sommerferie en meget dyb depression. Værst var de mørke tanker, der ikke ville lade hende i fred og martrede hendes sind både nat eller dag. Vi huskede begge den sommer, som var det i går. Også fordi vi har en anden søster, vores lillesøster Ida. Hun var på det tidspunkt 10 år. Og hver dag i hele sommerferien sad hun hos Trine og læste højt for hende: Alle børnebøger derhjemme og alle årgange af Anders And læste hun højt, time efter time – for så længe hun gjorde det, kunne Trine holde de stærke mørke tanker borte.

"Hvad er lykke?" En dag kommer en rig, succesfuld ung mand til Jesus og beder ham om et råd. Den unge mand har jo alt, og alligevel er han ikke fuldkommen lykkelig. Jesus siger til ham: "Gør dig fri af alle de ting, du har skabt dig, og giv det, du ejer, til de fattige." Altså, glem dig selv og se på de andres lykke som dit livs lykke! Så er din egen lykke gjort!

På Lykkemuseet har man, ud over de mange udstillinger, også flere samtalesaloner. Her skal der debatteres og sættes tanker i gang hos de besøgende - lige fra turister og skoleklasser til internationale delegationer - så man kan lære, hvordan man bliver et af verdens lykkeligste folk.

Jeg ved ikke, om man kan lære at finde lykken på et museum. Lykken kan man nok heller ikke skabe selv. Lykken får man altid givet. Derfor sad der engang en lille tiårig pige og læste en hel sommerferie, for at en anden ikke skulle være så ulykkelig i sit mørke.

Dét er i hvert fald lykken!

Publiceret 01 August 2020 06:00