Foto: Aarhus Kommune

Foto: Aarhus Kommune

Aarhus-rådmand varsler ny direktion efter omstridt plejehjemssag

Rådmand for Sundhed og Omsorg i kommunen, Jette Skive, vil dog ikke løfte sløret for, hvad omrokeringen konkret dækker over

Endnu engang får den omdiskuterede sag om svigt af en 90-årig dement beboer på Aarhus-plejehjemmet Kongsgården konsekvenser for de indblandede. Det skriver TV 2.

Sundhed og Omsorgsrådmand Jette Skiver oplyser til mediet, at der som følge af sagen nu vil ske »organisationsændringer« i direktionen under Sundhed og Omsorg.

»Nu vender vi skuden og laver en ny direktion,« lyder beskeden til TV 2. Ifølge rådmanden vil ændringerne ligge klar om to uger.

Sagen drejer sig om en debatteret TV 2-dokumentar, der i efteråret 2019 ved hjælp af skjulte optagelser dokumenterede omsorgssvigt af en 90-årig dement kvinde. Klippene viser, hvordan to medarbejdere udsætter den 90-årige beboer for situationer, hvor plejepersonalet tilsidesætter hendes behov.

TV2 har grundet et nu annulleret fogedforbud fra Aarhus Kommune ikke kunnet vise klippene før tirsdag. Ekstra Bladet kom dog i besiddelse af en del af optagelserne, som mediet offentliggjorde i starten af juli.

Som rådmand er Jette Skive den øverst ansvarlige på området, mens direktør Hosea Dutschke leder magistratafdelingen, som udover Sundhed og Omsorg består af Økonomi og Strategi & Udvikling. Derudover består forvaltningen af sekretariatschef Søren K. H. Jensen, mens Kristine Markvorsen er Sundhed- og Omsorgschef.

Hvorvidt der vil ske udskiftning blandt nogle af disse poster, oplyser Jette Skive ikke.

Hvis det sker, er det dog ikke første gang, at sagen får konsekvenser. Blandt personalet på Kongsgården er der sket stor udskiftning, og plejehjemmet fik desuden ny forstander i slutningen af april.

Trods ny forstander fik plejehjemmet efter et tilsyn fra Styrelsen for Patientsikkerhed foretaget 28. maj dog i alt fire påbud for bl.a. ikke at have styr på journalføring.

Jette Skive har tidligere varslet, at hun vil igangsætte en række tiltag, for at forbedre kvaliteten i den aarhusianske hjemmepleje.

Det tæller bl.a. en ny klagefunktion samt bedre bemanding. Derudover har hun bedt direktionen om at udarbejde »en plan og en organisationsændring for, hvordan vi grundlæggende ændrer hele ældreområdet i Aarhus.«

»Vi har brug for, at tilliden til ældreplejen bliver fuldstændig genoprettet, og det kræver massive ændringer af området,« lød det fra rådmanden i en pressemeddelelse 17. juli.

Planen vil ifølge rådmanden blive fremlagt for byrådet i august. Jette Skive har dog oplyst, at hun agter at få afsat et trecifret millionbeløb til ældreplejen i kommunen. En udmelding, hun har fået kritik for fra blandt andre SF, idet partiet mener, at forslaget mangler finansiering.

Nye tiltag

Rådmanden har sat gang i en række tiltag med omgående virkning. De omhandler følgende:

 • Samarbejdet med de pårørende styrkes.
 • Der ansættes flere serviceassistenter (rengøring) på plejehjemmene.
 • Der ansættes flere kvalitetssygeplejersker på plejehjemmene.
 • Der uddannes i styrket borger- og pårørendekontakt, kultur, adfærd og etik for sosu-personale med ansvar som kontaktperson.
 • Der ansættes sygeplejerskeansvarlige i dokumentation og journalføring.
 • Der oprettes en klage- og ombudsmandsfunktion.
 • For at finansiere tiltagene skal der afsættes 10 mio. kr.

Plejehjemssagen kort

 • TV 2 fulgte i efteråret 2019 med skjult kamera en 90-årig dement kvinde på Plejehjemmet Kongsgården i Aarhus.
 • TV 2 havde sikret sig samtykke fra kvindens pårørende, som gennem flere år har holdt møder med plejehjemmet for at få forbedret forholdene.
 • Optagelserne mundede ud i en dokumentar, som skulle have været vist på TV 2, men Aarhus Kommune fik nedlagt forbud ved byretten og senere landsretten.
 • Landsretten stadfæstede forbuddet med den begrundelse, at den demente kvinde ikke var i stand til at give sit samtykke.
 • Ekstra Bladet valgte dog i starten af juli at offentliggøre en del af optagelserne på trods af fogedforbuddet
 • I slutningen af juli droppede Aarhus Kommune dog at håndhæve fogedforbuddet. Det betød, at TV 2 den 28. juli omsider kunne vise dokumentaren.

Kilder: TV 2, Ritzau

Publiceret 29 July 2020 13:59