En af Christoffer Ward og Jonas Greves skjulte agendaer med 'udmedungerne' er, at jo mere tid børn tilbringer i naturen, jo bedre bliver de til at passe på den.

En af Christoffer Ward og Jonas Greves skjulte agendaer med 'udmedungerne' er, at jo mere tid børn tilbringer i naturen, jo bedre bliver de til at passe på den. Foto: M. Jeppesen

'Udmedungerne': Krabber, skumfiduser og sand imellem tæerne

To pædagoger står bag 'udmedungerne' på Instagram – et naturnetværk, der gerne vil inspirere børnefamilier til aktiviteter i det fri. Avisen var med, da Christoffer Ward og Jonas Greve tog på krabbefisketur ved Skæring Strand sammen med Alma, Villa og Liv

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS "Må jeg også få et stykke spegepølse?" Alma på fem år holder prøvende sin hjemmelavede fiskestang med snøre og en lille klemme op foran næsen på Jonas.

"Det må du!" svarer han og napper en skive pølse mere fra posen og sætter den fast i klemmen på Almas fiskestang.

"Er du sikker på, krabberne kan li' spegepølse'?" Alma kigger skeptisk først på Jonas og så på sin far, Christoffer.

"Det plejer godt nok at være hamburgerryg, vi fisker krabber med. Men jeg tror, krabberne også godt kan lide spegepølse. Det finder vi i hvert fald ud af nu, ik'!" svarer Jonas.

Alma trækker på skuldrene, piller lidt ved pølseskiven og løber så ud på stenbroen til sin kusine Villa på otte år og Jonas' datter, Liv, på seks år.

Jonas Greve og Christoffer Ward arbejder som pædagoger i en naturbørnehave. For tre måneder siden satte de naturnetværket 'udmedungerne' i søen på Instagram og Facebook. Formålet er at inspirere flere børnefamilier til at komme ud og opleve naturen.

"Med netværket 'udmedungerne' vil vi gerne vise, hvor mange fascinerende oplevelser der venter lige uden for vores hoveddør. Det handler bare om at komme ud og holde øjne og ører åbne!" siger Christoffer.

"Se!" råber Villa i det samme. Hun kommer løbende hen over sandet med fiskestangen i strakt arm.

"Se lige alle de snegle!!" Hun holder stolt fiskestangen i vejret. Og ganske rigtigt. På pølseskiven sidder en håndfuld sorte snegle med hver deres hus på ryggen.

"Hold da op. Snegle kan i hvert fald godt li' spegepølse, ser det ud til!" Jonas blinker til Villa, og sammen hjælpes de ad med at få sneglene over i en balje med vand.

"Som pædagoger i en naturbørnehave, hvor vi er ude med børnene hele tiden, har vi tilegnet os mere og mere viden om naturen og er også blevet mere og mere nørdede. Det er tydeligt at mærke, at vores entusiasme for selv de små ting i naturen smitter af på ungerne," siger Christoffer. Han tænder op under et udendørs gasblus og hælder kakaomælk i en gryde.

"At komme ud i naturen på den her måde, skaber et særligt nærvær og en indre ro. I hverdagen starter rigtig mange af os ud ved A og fortsætter, til vi ender ved Å. Men naturen lader sig ikke skemalægge på den måde. Heldigvis. Er vi, som i dag, ude for at fiske krabber, og fanger vi ikke nogen, jamen så fanger vi garanteret noget andet interessant. Som nu med sneglene." Han gør et kast med hovedet i retning af baljen med snegle, mens han rører i kakaoen med en træpind.

"Ungernes begejstring er lige stor, om de fanger en krabbe, en snegl eller en reje. De vender aldrig skuffede hjem efter en eftermiddag i naturen, fordi der altid er noget at opleve," supplerer Jonas.

Jonas hjælper pigerne med at sætte fiskestængerne fast på stenbroen, så krabberne kan bidde på.

Jonas hjælper pigerne med at sætte fiskestængerne fast på stenbroen, så krabberne kan bidde på. Foto: MKLJ

Suger viden til sig

"Far, se lige! En søstjerne."

Liv balancerer hen over de store sten med fremstrakt hånd. I hendes håndflade ligger en lille miniature søstjerne.

"Orv, den er fin, Liv. Skal den over til sneglene?" spørger Jonas. Liv nikker og putter forsigtigt søstjernen ned i baljen til sneglene.

"Så unger. Så er der snart varm kakao," annoncerer Christoffer. Tre sekunder efter sidder alle tre piger fordelt omkring kogeblusset med hver deres kop.

"Skal I have flødeskum eller skumfiduser i," spørger Christoffer, da han har hældt op til pigerne.

"Begge dele!" jubler de i kor. Det får de.

Liv betragter hybenbuskene bag sig.

"De, summer, bierne," konstaterer hun og tørrer flødeskummen på overlæben af med håndryggen.

"Ja. Og hvad er det nu, bierne gør?" spørger Jonas.

"De bestøver blomsterne og laver honning," siger Liv uden tøven.

"Det er nemlig rigtigt," siger Jonas og sender et smil i retning af Christoffer. Christoffer gengælder det.

"Det er så fedt at kunne følge børnenes læringskurve. Ude i naturen suger de helt automatisk viden til sig og får bygget mere og mere på. Det gælder også os – vi tilegner os løbende ny viden sammen med børnene," siger han så.

Liv suger de sidste dråber kakao ud af sin kop og rejser sig.

"Jeg ser lige, om der er nogle krabber, der har bidt på," siger hun allerede i fuldt firspring ned mod stenene, hvor pigerne har efterladt deres fiskestænger.

"Vil du ikke have fiskenettet med, Liv? Hvis nu der er kommet nogle krabber," råber Jonas efter hende.

Liv stopper op, vender rundt, snupper fiskenettet og sætter igen i løb ud over stenbroen.

"Sidst jeg fiskede krabber, fangede jeg så mange, at der ikke var plads i min spand," fortæller Alma stolt. Hun tager imod pinden med skumfiduser, Christoffer rækker hende, og holder den koncentreret over blusset.

Villa (til venstre) og Alma finder blåmuslinger, der kan bruges som madding, når de skal fange krabber.

Villa (til venstre) og Alma finder blåmuslinger, der kan bruges som madding, når de skal fange krabber. Foto: M. Jeppesen

Omtanke for naturen

Liv er tilbage.

"Der var ingen krabber endnu. Men en hel masse snegle," konstaterer hun og sætter sig tilbage i sandet. Hun får også et skumfidus-spyd, som hun fluks stikker ind i varmen fra blusset. Alt imens hun holder et vågent øje med biernes arbejde i de pink hybenblomster bag sig.

"Hov, Liv. Der er ild i din skumfidus," griner Villa.

Liv flytter modvilligt blikket fra bierne til sin svedne skumfidus.

Jonas tager pinden og puster roligt flammen ud, krænger det sorte skum af og sætter et nyt stykke på.

"Hvad skal vi gøre med den, synes du?" han holder det brændte skum frem for sig og ser spørgende på sin datter.

"Vi kan putte den i en vådserviet og tage den med hjem. Man må ikke smide den i naturen," lyder det vist fra Liv.

Igen udveksler Christoffer og Jonas et smil.

"Lige præcis dét, er jo vores skjulte agenda med 'udmedungerne'. At jo bedre børnene lærer naturen at kende, jo bedre bliver de også til at passe på den," siger Jonas og putter den sorte skumfidus i en serviet og ned i sin rygsæk. Som Liv har foreskrevet.

Varm kakao med flødeskum og skumfiduser er et hit hos de tre piger (fra venstre) Liv, Alma og Villa.

Varm kakao med flødeskum og skumfiduser er et hit hos de tre piger (fra venstre) Liv, Alma og Villa. Foto: M. Jeppesen

Jo simplere, jo bedre

Krabbefiskeri er bare en af tusindvis af aktiviteter, man kan foretage sig i naturen.

"Der er masser at give sig til, så snart man bevæger sig udenfor. Og man behøver ikke at køre langt. Man kan bare gå ud i sin have eller i den nærmeste park, hvor der er masser af spiselige planter og spændende dyreliv. Man kan for eksempel se, hvor mange bænkebidere man kan fange på fire minutter. Eller man kan samle Vinbjergsnegle og skrive numre på sneglehusene og holde øje med, om de vender tilbage næste år," siger Christoffer.

Jonas nikker.

"Jo simplere, jo bedre. Det vigtigste er, at man brænder for det og ikke er bleg for at smide sig på græsset og få lidt jord under neglene. Så vil man hurtigt opdage, at ungerne følger trop. Og man behøver heller ikke en masse udstyr. Med et par gummistøvler og et hjemmelavet fiskenet kan man nå langt," forsikrer han.

Af erfaring ved Christoffer og Jonas godt, at det ind i mellem kan være sin sag at lokke ungerne væk fra ipaden eller tv'et og udenfor.

"Vi er jo ikke mere hellige, end at vores unger selvfølgelig også spiller computer og ser Disneysjov. Men har man været fire timer ude i naturen, kan man ligesom gøre det med god samvittighed," siger Jonas.

"En forælder sagde engang, at ungerne da godt kan være lidt sure og tvære, når de skal ud, men at de altid kommer glade hjem. Og det er virkelig rigtigt," fortsætter Christoffer.

Alma holder koncentreret sin skumfidus på pind over blusset, mens hendes far, Christoffer, holder et vågent øje.

Alma holder koncentreret sin skumfidus på pind over blusset, mens hendes far, Christoffer, holder et vågent øje. Foto: M. Jeppesen

Stigende brugerinteresse

De to naturpædagoger oplever en støt stigende interesse for deres nyetablerede naturnetværk.

"Rigtig mange har været inde og besøge vores profil. På bare en måned har vi fået omkring 2000 nye følgere. Timingen er i nok også ret god, nu hvor rigtig mange skal holde ferie i lille Danmark på grund af Corona," siger Christoffer.

Grundidéen med 'udmedungerne' var, at brugerne også skulle komme med idéer til aktiviteter i det fri.

"Vi har ikke modtaget så mange input endnu. Men folk skal jo også lige finde ud af, at 'udmedungerne' eksisterer. Til gengæld kan vi se, at rigtig mange tager vores naturquiz og bruger hashtagget #udmedungerne, og det er med til at opretholde vores 'drive'. Så kan det jo være, at det andet kommer hen ad vejen... Det håber vi i hvert fald." Jonas hjælper Alma røjserne af, så hun kan soppe i vandkanten og få sand imellem tæerne.

Få minutter i vandkanten og Alma har gjort en ny opdagelse.

"Jeg har fanget noget!" råber hun begejstret.

Som to små romerlys ryger Villa og Liv i vejret og løber ned til Alma. Begge med fingrene godt klistret ind i skumfidus.

"Må vi se?!" råber de i kor.

Christoffer slukker blusset og sætter efter pigerne. Med Jonas lige i hælene.

Jonas Greve er pædagog i en naturbørnehave og nærer stor interesse for naturen. Sammen med kollegaen Christoffer Ward står han bag naturnetværket 'udmedungerne' på Instagram og Facebook.

Jonas Greve er pædagog i en naturbørnehave og nærer stor interesse for naturen. Sammen med kollegaen Christoffer Ward står han bag naturnetværket 'udmedungerne' på Instagram og Facebook. Foto: M. Jeppesen

FAKTA: Udmedungerne

  • Et naturnetværk, der har til formål at inspirere børnefamilier til aktiviteter i naturen
  • Bag det står Christoffer Ward og Jonas Greve, der er uddannet pædagoger. De arbejder sammen i en naturbørnehave og har begge stor interesse for naturen
  • Udmedungerne findes på Instagram: #udmedungerne og på Facebook: Ud Med Ungerne

Publiceret 25 July 2020 09:00