Katrine Tilma.

Katrine Tilma.

Præsteklumme: På jer er selv alle hovedhår talte!

Af
sognepræst Katrine Tilma

Skjoldhøj Kirke

præsteklumme Frygt ikke, for vi har styr på tallene. Og i kirkerne rundt omkring prøver vi med beregninger at tælle, hvor mange vi må være i kirkerummet, når der er gudstjenester, med og uden sang. Og vi har lige så fine beregninger for antallet i vores sognegårde. Sådan at mennesker trygt og uden frygt kan komme til gudstjeneste og vores mange aktiviteter. Vi tæller og regner for at mane frygten til jorden.

Det er ikke kun i de kirkelige fællesskaber, at der bliver sat tal på alt. Vi får karakterer for alt, vi laver. Vi måler, hvor mange skridt vi tager, hvor mange kalorier vi indtager. Vi bliver målt og vejet i alle livets mange sammenhænge, sådan at vi får en fornemmelse af at have kontrol. Så længe vi tæller, har vi styr på tiden og på fremtiden.

Vi er i kontrol mod alverdens truende farer, og ender med at bruge vores sparsomme tid på at tælle og kontrollere frem for at give slip og leve. For den tid vi bruger på andre, den gør livet større. Simpelthen at turde give slip på kontrollen og lægge vort liv i andres hænder, ja i Guds hånd, uden sikkerhedsnet og mobiltelefon.

Vi slipper ikke for at tælle. Men vi vælger, om vi vil tælle af frygt eller af glæde. Måske kunne nogen opfinde en app, der tæller vores velsignelser, et omsorgsfuldt smil i køen i Bilka eller en smuk regnbue en travl torsdag på løbeturen eller en solstråle, der finder vej gennem de tunge mørke skyer. Alle de glæder og velsignelser, der kommer til os, og som vi har absolut ingen kontrol over.

Med Søren Ulrik Thomsens ord fra det værste og det bedste:

"Det bedste er at give op omsider/og pludselig mærke det hele begynde."

Guds velsignelse og en glædelig sommertid.

Publiceret 25 July 2020 06:00