Kongsgården.

Kongsgården. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Enige politikere i Aarhus: Trækker sag om forbud mod skjulte tv-optagelser

På et ekstraordinært møde torsdag besluttede Magistraten i Aarhus, at TV 2 skal have lov til at vise optagelser fra Plejehjemmet Kongsgården

Af
Jonas Hvid

JP Aarhus

TV 2 kan givetvis snart sende sine omstridte skjulte tv-optagelser fra Plejehjemmet Kongsgården i Viby. Torsdag blev politikerne i Magistraten i Aarhus Kommune på et ekstraordinært møde enige om, at det fogedforbud, som Aarhus Kommune tidligere har fået nedlagt mod tv-dokumentaren, skal ophæves fra på mandag.

Dermed fulgte Magistraten borgmester Jacob Bundsgaard (S) og ældrerådmand Jette Skives (DF) oplæg om at trække sagen om forbuddet på baggrund af en ny juridisk vurdering foretaget af jurister i Borgmesterens Afdeling.

Begge glæder sig over opbakningen.

"Jeg er glad for, at Magistraten har bakket op om indstillingen, og at det rodede forløb, der har været og betydet, at man har fokuseret utroligt meget på jura nu kan erstattes af et fokus på, hvordan Jette Skive kan få ryddet op i de udfordringer og problemer, der er på ældreområdet. Der forestår en stor opgave med at få genoprettet tilliden til den pleje og omsorg, der er i Aarhus," siger Jacob Bundsgaard.

Jette Skive stemmer i:

"Jeg er utrolig tilfreds med, at samtlige partier i Aarhus Byråd bakker op om mit ønske om at få vist TV 2’s dokumentar. Dokumentaren fortjener offentlighedens kendskab. Ikke for at hænge nogen ud, men for at få sat ældreområdet øverst på den politiske dagsorden. Jeg har set dokumentaren og den rystede mig," siger ældrerådmand Jette Skive i en pressemeddelelse.

Hun fortsætter:

"Det er mit håb, at vi alle kan lære af dokumentaren og at den vil sætte gang i en grundig debat om, hvordan vi som samfund skal behandle vores ældre – og om vi har økonomi nok til give de ældre den pleje og omsorg, som de fortjener. Det har været tydeligt for enhver, at de sidste 10 års besparelser på ældreområdet er gået ud over beboere, deres pårørende og medarbejderne. Nu skal der ske handling - nu skal vi skabe en ældrepleje, hvor værdighed og omsorg er udgangspunktet."

Ny vurdering

Advokatfirmaet Horten har tidligere for Aarhus Kommune vurderet, at kommunen er forpligtet til at føre sagen om forbuddet mod visning af optagelserne, der blant andett viser en 90-årig dement kvinde i intime og krænkende situationer, hvor plejepersonalet tilsidesætter hendes behov. Aarhus Kommune fik først byretten og den 30. juni så landsrettens ord for, at de skjulte optagelser krænker den 90-årige plejehjemsbeboer, hvis de bliver vist. Landsretten stadfæstede det midlertidige forbud med den begrundelse, at den demente kvinde ikke var i stand til at give sit samtykke. Der er nu anlagt en såkaldt hovedsag ved byretten for at gøre forbuddet mod visningen af optagelserne permanent.

Efterfølgende – den 8. juli 2020 – offentliggjorde Ekstra Bladet dele af de skjulte optagelser på sin hjemmeside.

Ekstra Bladets visning er afgørende for, at HR og Jura i Borgmesterens Afdeling nu vurderer, at det vil være lovligt at ophæve forbuddet.

"Hensynet til at beskytte plejehjemsbeboeren og medarbejderne er dermed ikke så tungtvejende, som da landsretten afsagde sin kendelse, idet optagelserne nu er delvist offentligt tilgængelige. På baggrund af ovenstående handlinger og hensyn vurderes det, at Aarhus Kommune lovligt kan trække hovedsagen for opretholdelsen af det midlertidige fogedforbud tilbage,«"hedder det sig i det nye notat, som Christian Mølgaard, juridisk chef, samt Berit Kornbæk Boisen, kontorchef for Byrådssekretariat og Jura, står bag.

Selv om forbuddet bliver ophævet, er TV 2 forpligtet til at sikre sig, at der ikke ved visning eller anden offentliggørelse af optagelserne sker en ulovlig krænkelse af personer, betones det i notatet fra borgmesterens jurister.

Ankestyrelsen: Kan være lovstridig

Magistratens beslutning sendes til Ankestyrelsen for at give tilsynet mulighed for at vurdere beslutningen.

Ankestyrelsen fik mandag også tilsendt indstillingen fra borgmester Jacob Bundsgaard og ældrerådmand Jette Skive. Det skete på anbefaling fra juristerne i Borgmesterens Afdeling, fordi advokatfirmaet Horten tidligere vurderede, at kommunen skulle føre sagen om et fogedforbud. Dermed ville de give styrelsen en mulighed for at underkende beslutningen, hvis den i deres optik er ulovlig.

Onsdag svarede Ankestyrelsen, at den ikke på det foreliggende grundlag kunne vurdere, om kommunen ville handle i strid med loven ved at hæve hovedsagen, altså forbuddet.

"Da Ankestyrelsen ikke kan udelukke, at Aarhus Kommune vil handle i strid med sådanne regler, hvis kommunen beslutter at hæve hovedsagen, skal Ankestyrelsen anmode om at blive orienteret om, hvad Magistraten beslutter den 23. juli 2020," hedder det sig i brevet fra styrelsen.

TV 2 sender snarest muligt

TV 2’s nyhedsdirektør Mikkel Hertz bifalder Magistratens beslutning:

"Det har været et langt og uskønt forløb. Aarhus Kommune har hårdnakket benægtet, at den skulle trække sagen, og den har stævnet os, men der er den heldigvis kommet på bedre tanker."

Hvornår dokumentaren bliver sendt, står stadig hen i det uvisse.

"Snarest muligt. Jeg kan ikke komme det nærmere, fordi jeg er ikke herre over, hvornår byretten gør det ene eller andet. Jeg må gå ud fra, at kommunen senest på mandag beder byretten i Aarhus om at hæve den sag. Efterfølgende skal retten så træffe en beslutning om at ophævet forbuddet, og hvornår det sker, er jeg ikke klar over," konstaterer Mikkel Hertz.

Han afviser, at TV 2 på skulle krænke nogle ved at sende dokumentaren.

"For mig at se består krænkelsen på ingen måde i, at vi har optaget og tænkt os at offentliggøre med samtykke fra de pårørende og Elses (den 90-årige demente kvinde, der er blevet optaget, red.) værge. Krænkelsen består i den mangel på omsorg, som hun og andre bliver udsat for," siger nyhedsdirektøren.

Sagen kort

TV 2 fulgte i efteråret 2019 med skjult kamera en 90-årig dement kvinde på Plejehjemmet Kongsgården i Aarhus.

TV 2 havde sikret sig samtykke fra kvindens pårørende, som gennem flere år har holdt møder med plejehjemmet for at få forbedret forholdene.

Optagelserne mundede ud i en dokumentar, som skulle have været vist på TV 2, men Aarhus Kommune fik nedlagt forbud ved byretten og senere landsretten.

Landsretten stadfæstede forbuddet med den begrundelse, at den demente kvinde ikke var i stand til at give sit samtykke.

Aarhus Kommune har politianmeldt TV 2, og fire personer fra stationen er blevet sigtet for uberettigede optagelser.

Kilder: TV 2, Ritzau

Publiceret 23 July 2020 13:49