Foto:

Foto: Holger Damgaard/Ritzau Scanpix

Den ikoniske pige på den hvide hest endte i Aarhus

Det er 100 år siden, at kong Christian d. 10. markerede genforeningen med Sønderjylland ved at ridde over den gamle grænse til Tyskland ved Frederikshøj

Af
Jonas Wrede Hansen

Den niårige Johanne Martine Braren blev helt tilfældigt landskendt, da hun 10. juli 1920 stod i den store menneskemængde og overværede, at kong Christian d. 10 på en hvid hest markerede Danmarks genforening med Sønderjylland.

Kongen red over den gamle grænse ved Frederikshøj, hvor der var opsat en stor æresport for at markere den store begivenhed. Blandt de mange tilstedeværende var den niårige pige sammen med sin adoptivmor. Da kongen red forbi, rakte moren pigen op mod kongen, så hun kunne overrække sine blomster til ham. Kong Christian d. 10. valgte dog at tage pigen op til sig og red et stykke tid med hende siddende sammen med ham på hesten. Det blev ikke bare et ikonisk øjeblik for genforening mellem Danmark og Sønderjylland. Det blev også startskuddet til en relation mellem kongen og den lille pige.

En måned efter episoden modtog pigens adoptivfar en gave med et brev til datteren fra kongen. I brevet stod der følgende:

"De bedes give Johanne dette billede til erindring om ”vort ridt” ind i Sønderjylland. Ligesom jeg beder Dem holde mig underrettet om de særlige begivenheder i hendes fremtidige liv f.eks. konfirmation og bryllup. Christian R."

For kong Christian d. 10. ville gerne glæde Johanne med gaver. Og kongen holdt sit ord.

Det fremgår af Kongehusets Instagram-profil, hvor historien om den lille pige på den hvide hest bliver beskrevet.

Johanne Martine Braren, som var pigens fulde navn, flyttede som voksen til Aarhus. De sidste år af sit liv boede hun i en beskyttet bolig i Vor Frue Kloster. I 1999 døde hun som 87-årig og ligger i dag begravet i fællesgraven på Vestre Kirkegaard i Aarhus.

Publiceret 10 July 2020 18:15