For nylig flød det med rester fra unges hash-rygning på terrassen i baggården til Peder Skrams Gade 58 på Trøjborg. Nu har flere beboere fået nok.

For nylig flød det med rester fra unges hash-rygning på terrassen i baggården til Peder Skrams Gade 58 på Trøjborg. Nu har flere beboere fået nok. Privatfoto.

Beboere er utrygge:

Unge ryger hash og smadrer møbler i baggård

Igennem en længere periode har udefrakommende unge raseret en privat baggård på Trøjborg, hvilket har medført utryghed blandt beboere

Af
Jonas Wrede Hansen

Utryghed Et stort figentræ står flot med sine blade som et dække over terrasse-møblerne, så solens stråler kun nænsomt kan få lov til at skinne igennem. Her er det ikke svært at forestille sig, at man kan bruge mange sommereftermiddage på at nyde noget koldt at drikke eller tænde op i grillen til aftensmad i det fri i private omgivelser.

Det lyder idyllisk, og det er terrassen i gårdhaven til Peder Skrams Gade 58 på Trøjborg da også. Men i en længere periode har beboerne ikke haft eneret til den lille oase. Udefrakommende unge har brugt den som et opholdssted til hashrygning, og flere gange har de efterladt terrassen med rester fra joints og med ødelagte møbler. Det irriterer beboeren Jakob Nicolaisen, der desuden er bestyrelsesmedlem i Gårdlavet for Karré 345, som Peder Skrams Gade 58 er en del af.

(Artiklen fortsætter under galleriet)

"Jeg har også fundet små plastikrør og gennemsigtige plastikposer med lynlås liggende hernede, så jeg er tvivl om, hvorvidt der også er kokain involveret," fortæller han.

For noget tid siden konfronterede han de unge, da han opdagede, at de endnu en gang sad på terrassen. Det endte dog på ingen måde konstruktivt. Tværtimod.

"Jeg gik ned og sagde til dem, at gården var for dem, der boede her i karreen, og at vi ikke ville have, at de røg hash her, og at vi slet ikke ville have, at de ødelagde vores møbler. De kom bare med mange forskellige undskyldinger," fortæller Jakob Nicolaisen.

De unge virkede ligeglade og lignede ikke nogle, der havde lyst til at forlade stedet. Det stoppede dog slet ikke her, for pludselig blev stemningen meget ubehagelig.

"Der sad en fyr med ryggen til, som så, efter jeg havde talt med de andre, rejste sig op og gik helt tæt på mig og sagde: 'jeg får hovedpine af at høre på dig' i et meget truende tonefald, og det gentog han, hvorefter han udbrød: 'Du er syg i hovedet'," fortæller Jakob Nicolaisen, der her flere måneder efter stadigvæk er mærket af episoden.

Gårdforbedring gav problemer

Det er sådan en konfrontation, der skaber utryghed og gør, at Jakob Nicolaisen ikke længere føler, at han har en terrasse. I 24 år har han boet i den samme lejlighed på Trøjborg, så problemet med de unge er en sag, der betyder meget for ham.

"Mine kone og jeg har faktisk snakket om, hvorvidt vi skulle flytte på grund af det her," fortæller han.

Sammen med sin kone var han med til at anlægge terrassen tilbage i starten af 00'erne. Dengang var det ikke muligt for andre end beboerne i Peder Skrams Gade 58 at benytte sig af den, da opgangens gårdhave var lukket af.

I 2011 blev det dog besluttet, at gårde og haver i karré 345, der er omkranset af Tordenskjoldsgade, Peder Skrams Gade, Steen Billes Gade og Skovvangsvej, skulle laves om til ét stort fællesareal. Det betød, at murene, der ellers lukkede den lille gårdhave inde, blev nedlagt, så karréen blev åbnet helt op. Det blev foretaget med byrådets godkendelse som en gårdforbedring, men en stor del af områdets beboere var kraftigt imod det, og det var kun på grund af et snævert flertal, at det blev vedtaget. Jakob Nicolaisen var dengang en af modstanderne af ombygningen, og han mener i dag, at den er en af de store årsager til det nuværende problem med udefrakommende unge i baggården.

"Før ombygningen var det jo kun os, der boede i de otte til ni lejligheder i opgangen, der havde adgang til terrassen. Nu kan alle komme direkte fra gaden, fordi murene er væk," fortæller Jakob Nicolaisen, imens hhan peger mod en nærliggende tankstation, hvor han tror, at de unge køber ind, før de indtager den private gårdhave.

Efter gårdforbedringen for en del år siden, er det nu muligt at få adgang til den lille gårdhave fra gaden, hvilket irriterer beboeren Jakob Nikolaisen.

Efter gårdforbedringen for en del år siden, er det nu muligt at få adgang til den lille gårdhave fra gaden, hvilket irriterer beboeren Jakob Nikolaisen. Foto: Jonas Wrede Hansen

"Jeg er godt klar over, at de udefrakommende hashrygere kan have deres egne sociale problemer at slås med, men det gavner hverken dem eller os, at de kommer i vores gård og opfører sig hensynsløst og truende," fortsætter han og tilføjer, at han også har en mistanke om, at der har forgået salg af stoffer i gården.

Overvejer overvågning

Jakob Nicolaisen har derfor været i kontakt med politiet, og det bekræfter Østjyllands Politi overfor Lokalavisen Aarhus.

"Vores 'Specialpatrulje', som tager sig af sager med salg af narko, har været i dialog med flere af beboerne i området, og betjentene har også været på stedet, hvor et par stykker af de unge er blevet sigtet for at være i besiddelse af narko," fortæller Jakob Christiansen, kommunikationsrådgiver hos Østjyllands Politi, og tilføjer, at baggården på Trøjborg er et område, som politiet i øjeblikket prioriterer.

"Det er et af de steder, som specialpatruljen har skrevet op over steder, som den skal være opmærksom på. Patruljen vil selvfølgelig rigtig gerne have tips fra borgerne, hvis man har på fornemmelsen, at der bliver handlet stoffer i ens baggård," fortsætter Jakob Christiansen.

Tilbage i den hyggelige oase i gårdhaven viser Jakob Nicolaisen et lille skilt, som han har hængt op til de unge. Her står der med store bogstaver, at politiet er alarmeret. Det blev sat op for cirka en måned siden, og siden dengang har Jakob Nicolaisen ikke set de unge i haven. Han er dog ikke helt sikker på, at problemet er løst, for der har tidligere været perioder, hvor han ikke har set de unge.

Derfor bliver det nu diskuteret i gårdlavets bestyrelse, hvad der skal gøres for at forhindre lignende episoder i fremtiden.

"Vi taler om to løsninger. Den ene er porte og den anden af overvågning i en periode, men det skal vi først finde ud af, om vi må," fortæller han og tilføjer, at løsningen med porte hurtigt kan blive dyr.

Publiceret 08 July 2020 19:20