Peder Bloch-Poulsen håber, at ny kræftbehandling kan forlænge hans liv med flere år.

Peder Bloch-Poulsen håber, at ny kræftbehandling kan forlænge hans liv med flere år. Foto: Tine Nygaard Gregersen.

Ny kræftbehandling på AUH kan forlænge Peders levetid med flere år

Peder Bloch-Poulsen afprøver ny kræftbehandling som den første i Europa

Hidtil er alle patienter med kræftsygdommen neuroendokrin tumor behandlet med den samme dosis, men det skal et nyt forskningsprojekt på Aarhus Universitetshospital ændre på.

Den nye metode giver lægerne mulighed for at tredoble dosis, og forskerholdet tror på, at den tilpassede behandling kan forlænge levetiden for patienterne med flere år.

"Målet er at ramme den dosis, der har den størst mulige effekt med acceptable bivirkninger for hver eneste patient. Og det er netop, hvad vi kan med den nye metode. Derfor tror vi på, at vi med individuelt tilpassede doser kan forlænge levetiden for patienterne med op til flere år," siger Tine Nygaard Gregersen i en pressemeddelelse fra Aarhus Universitetshospital.

Tine Nygaard Gregersen er læge og forsker på Nuklearmedicin og PET på Aarhus Universitetshospital og med til at gennemføre forskningsprojektet sammen med kollegaer fra Lever-, Mave- og Tarmsygdomme, Kræftafdelingen og Nuklearmedicin og PET på Aarhus Universitetshospital.

Læge og forsker Tine Nygaard Gregersen.

Læge og forsker Tine Nygaard Gregersen. Foto: Tonny Foghmar, AUH.

Ikke mere på hylden

Peder Bloch-Poulsen fra Aalborg er den første kræftpatient, som afprøver den nye behandling. Han var ikke tvivl om at sige ja til at deltage i forskningsprojektet, selvom han dermed får en meget højere dosis af det radioaktive stof, der skal bekæmpe kræften.

"De havde ikke mere på hylden på den almindelige kræftafdeling, og det er jo ikke rart som kræftpatient. Jeg sagde derfor ja med det samme. Både fordi jeg gerne vil bidrage, men selvfølgelig også fordi jeg håber, at behandlingen er så god, at den forlænger mit liv," siger Peder Bloch-Poulsen.

"Jeg har kræft, og derfor er jeg altid opmærksom på, om noget i kroppen ændrer sig. I ugerne efter behandlingen har jeg gransket min hukommelse, men jeg kan ikke komme på nogen bivirkninger, bortset fra at jeg måske er en lille smule mere træt, end jeg plejer," siger han.

Peder Bloch-Poulsen er 81 år, og selv under sin kræftbehandling går han fortsat dag halvanden kilometer fra hjemmet ned til sit hobbyværksted, hvor han arbejder flere timer dagligt. Han er pensioneret major og har været mere end 40 år i Forsvaret, og han har holdt sig i god form med cykling og løb.

"Jeg tror, at det at jeg har en god træningstilstand har indflydelse på, at jeg klarer behandlingen godt," siger Peder Bloch-Poulsen.

Første patient i Europa

Den 81-årige aalborgenser er ifølge Aarhus Universitetshospital den første person i Europa, som afprøver den nye kræftbehandling.

Et canadisk forskerhold har vist, at jo højere dosis, man giver, jo mere af det radioaktive stof når frem til kræftcellerne. Samtidig har et svensk forskerhold vist, at jo mere af det radioaktive stof, kræftcellerne udsættes for, jo større er sandsynligheden for, at kræfttumorerne stopper med at vokse eller ligefrem skrumper.

Nu håber de danske forskere så at vise, at den individuelt tilpassede dosis kan være med til at forlænge patienternes liv.

jr

Publiceret 29 June 2020 14:00