Her er borgerne med i haven ved Jarlsminde.

Her er borgerne med i haven ved Jarlsminde. Foto: Privat

Stavtrup Walk: Historisk gåtur i lokalområdet hitter

Stavtrup-borger Flemming Jensen har haft lokale borgere med rundt i byen, og det har været en stor succes

Af
Camilla Kjærgaard Olesen

historie I 1967 flyttede Flemming Jensen som 7-årig til Stavtrup, og han har hængt der lige siden. Han har dermed også oplevet den store udvikling, forstadsbyen har været igennem.

En samtale mellem nogle Stavtrup-borgere gav ham idéen til at lave Stavtrup Walks, hvor han på en cirka fire kilometer gåtur rundt i byen fortæller deltagerne om byens historie og udvikling.

"Jeg overhørte en samtale mellem to kvindelige tilflyttere. De talte om, hvordan byen mon så ud i gamle dage, og det kunne jeg jo fortælle. Jeg oprettede en forespørgsel på den lokale Facebook-gruppe, og jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, at der ville være så stor interesse for det. Jeg er blæst helt omkuld af det," fortæller Flemming Jensen, der måtte skrive på Facebook, at der ikke måtte være flere, der tilmeldte sig gåturen, for der var alt for mange.

I sidste uge fandt de to første Stavtrup Walks sted, og succesen gentages søndag 28. juni og igen efter sommerferien.

Flemming Jensen (til højre i billedet med solbriller) arrangerer Stavtrup Walks og fortæller om sine mange år i Stavtrup.

Flemming Jensen (til højre i billedet med solbriller) arrangerer Stavtrup Walks og fortæller om sine mange år i Stavtrup. Foto: Privat

"En del af turen går forbi den gamle skole i byen, der hvor institutionen Børnehøjen ligger i dag. Her var der kun 1. og 2. klasse, hvorefter man skulle skifte til Hasselager eller Vestergårdsskolen i Viby. Man byggede så a-fløjen på Højvangskolen, og det kunne vi se. Det endte med, at vi fik en måneds længere sommerferie, fordi byggeriet var forsinket," siger Flemming med en fortælle-iver, der viser, hvor engageret han er i sit område.

På gåturene i sidste uge var der både tilflyttere og "gamle" Stavtrup-borgere med, og det glædede Flemming Jensen, for det betyder, at der er en stor interesse for den lokale historie.

Historisk bygning

Ruten begynder ved den historiske bygning Jarlsminde, hvor tredje generation bor. Her byder ægteparret Einar og Bente Rud Pedersen indenfor på gårdspladsen og til en fortælling om, hvordan stedet var engang.

Flemming Jensen (til venstre i billedet) har boet i Stavtrup siden 1967 og ved derfor en hel del om forstadsbyen.

Flemming Jensen (til venstre i billedet) har boet i Stavtrup siden 1967 og ved derfor en hel del om forstadsbyen. Foto: Privat

Einar Rud Pedersen i gang med at fortælle om Jarlsmindes historie.

Einar Rud Pedersen i gang med at fortælle om Jarlsmindes historie. Foto: Privat

På turene er der både tilflyttere og folk, der har boet i Stavtrup i mange år.

På turene er der både tilflyttere og folk, der har boet i Stavtrup i mange år. Foto: Privat

På Jarlsminde boede der i sin tid en komtesse, og det og meget mere fortæller Einar livligt om under turen.

Gammel jernbane

En anden historisk bygning, som man også får historien om, er restauranten Constantia, der ligger på Brabrandstien på Stavtrup-siden af Brabrandsøen. For mange år siden var det et traktørsted, hvor man kom for at drikke kaffe og spise kage.

"Der er en del, der ikke ved det, men den gamle Hammelbane kørte via Aarhus her til Stavtrup. Der var mange, der tog den for at tage på Constantia og i den forbindelse sejle en tur med hjuldamperen," fortæller Flemming Jensen.

Da hans forældre købte en grund i Stavtrup til 25.000 kroner, var der flere, der ikke kunne forstå, hvorfor de ville bo så langt væk, men han blev hængende i byen lige med undtagelse af en afstikker til det nordlige Aarhus i tre år.

Fortælling om Constantia og hvordan det så ud dengang.

Fortælling om Constantia og hvordan det så ud dengang. Foto: Privat

"Dengang lå der fire huse på Rugbjergvej, og der var kun ét hjulspor - ikke nogen vej. Købmand Basse ville ikke sætte mælk til os på grund af hjulsporet, så det måtte vi selv hente," siger Flemming med smil i stemmen og tænker tilbage på dengang, han som barn var bange for to drenge, der blev betegnet som nogle børster.

De var sønner af jern-/skrothandleren i byen, og det var bestemt ikke nogen, man lagde sig ud med, for de kunne banke alle sønder og sammen.

Han husker også tilbage på ejeren af Shell-tanken, som iført brun kittel, kasket og en tygget cigarstump i munden, ekspederede kunder.

Historien om Basse og mange andre anekdoter fra fortiden, som for eksempel da den tidligere AGF-stjerne John Amdisen byggede en stor villa i byen og kom kørende i sin røde Mustang og konen, der gik i pels, kan man høre, hvis man tager med på de gratis gåture.

"Han havde to flotte døtre - det bemærkede alle drengene i byen," griner Flemming Jensen, der glæder sig til at tage flere Stavtrup-borgere med på sine ture rundt i byen.

Publiceret 27 June 2020 08:00