Hanne Jul Jakobsen.

Hanne Jul Jakobsen.

Præsteklumme: Øst, vest - hjemme bedst

Af
Hanne Jul Jakobsen

sognepræst i Møllevangskirken

præsteklumme På fredag er det sidste skoledag. Der er noget næsten mytisk over den dag. Klokken ringer ud. Lærere vinker farvel. Børn løber larmende og glade ud ad døren til en evig sommer.

I vores erindring skinner solen, kinderne er røde, og luften sitrer af forventninger. Det er sommerferie! Ingen lektier. Ingen faste sengetider. Det er lykken for de fleste børn. Frihed og ferier fyldt med gode oplevelser. I min familie kan vi vældig godt lide at være hjemme, men ikke i sommerferien. Der vil vi gerne væk. Så langt væk som muligt! Væk fra alt det kendte. Væk fra hverdagstrummerum. Væk fra alle aftaler og forpligtelser. Vi elsker at komme så langt væk, at vi føler os på udebane. Vi vil gerne se noget og opleve noget, der er helt anderledes, end det vi kender.

Måske også fordi, vi så kan lande derhjemme igen, med et nyt blik og en ny kærlighed til vores hverdag. Øst, vest - hjemme bedst, siger man. Det har vi brug for at blive mindet om hver sommer… Lige ind til i år, hvor nødvendigheden tvinger os til at blive hjemme! Det er first world problems. Jeg ved det. Men alligevel. Selvfølgelig kan vi spise vaffelis og drikke iskaffe hjemme, men hvordan får vi ladet batterierne op med nye historier og indtryk? Hvordan sikrer vi, at sommerferien bliver den der tidslomme af anderledeshed, som gør, at man kan vende hjem og tænke: "Ah, endelig hjemme" og ikke: "Pyh, NU trænger jeg virkelig til at komme væk?" Tja, hvis nogen af jer ligger inde med gode ideer, så må I gerne skrive til mig. Lige nu er vores bedste bud: (1) at slå telt op i haven, (2) at spise noget vi ikke kan lide for eksempel russisk rødbedesuppe eller franske frølår, (3) at slukke for internettet. Mon ikke det vil få os til at sige: "Ah, endelig hjemme," når vi kommer til august? I hvert fald håber jeg, at vi må blive velsignet med rigelige mængder tålmodighed og overbærenhed, så vi kan rumme hinanden, når én af os får lyst til at løbe hjemmefra. Hov, en ting mere: (4) alle har ret til en timeout mindst en gang om dagen. Det går. God sommer!

Publiceret 27 June 2020 06:00