Nichlas Sahl spillede sin livesession fra lydstudiet på førstesalen af det gamle Huset på Vester Allé 15, hvor blandt andre Gaffa, Spot Festival og Rosa holder til.

Nichlas Sahl spillede sin livesession fra lydstudiet på førstesalen af det gamle Huset på Vester Allé 15, hvor blandt andre Gaffa, Spot Festival og Rosa holder til. Foto: M. Jeppesen

Popstjernen Nicklas Sahl spillede for bifald, likes og velgørenhed

Gaffa, Spot og Rosa er gået sammen om en række livesessions, hvor seerne kan donere penge til de optrædende musikere. Torsdag 18. juni var Nicklas Sahl forbi musikaktørernes adresse på Vester Allé 15 for at spille. En koncert der trak mange likes online og et entusiastisk bifald fra Århus Onsdags journalist, som lyttede med fra tagterrassen

Af
Mai-Britt Jeppesen

AARHUS Denne torsdag aften er tagterrassen på Vester Allé badet i solskin. Duften af grill blander sig med en summen af snak og lyden af guitar og mikrofon, der testes af. I det gamle Huset holder blandt andre Gaffa, Spot og Dansk Rock Samråd (Rosa) til. I aften er en af flere, hvor de tre musikaktører er gået sammen om 'Live fra VA15' - en række livesessions med nye og kendte musiknavne, som kommer og spiller en koncert, som streames via Spots Facebookside samt Gaffas Facebookside og Instagram. I aften skal den unge, danske popmusiker Nicklas Sahl spille. Efterfulgt af den dansk/tyske synth-pop sangerinde Greta.

Sidsel Thomassen, redaktør på Gaffa, er med en gang kartoffelsalat og grillet laks på siden ved at logge på Gaffas Facebookside på sin bærbare, så hun kan sidde klar til at besvare brugernes spørgsmål og kommentarer under koncerten, når den går i gang klokken 19.

"Vi har altid haft incitamentet til at samarbejde, Gaffa , Spot og Rosa. Og i kraft af at corona har aflyst alle livekoncerter, har vi været nødt til at tænke anderledes. Livesessionerne er udsprunget af en fælles lyst til at stille en platform til rådighed, hvor unge, danske musikere kan komme ud med deres musik og samtidig få lidt for det," forklarer hun.

Fra første livesession med rocksensationen Rebecca Lou 28. maj har ambitionen været at lave et professionelt set-up, hvor lyd og billede spillede max.

"Vi har haft kortvarige, tekniske udfordringer en enkelt gang. Ellers synes jeg, vi er lykkedes med det, der for os har været det vigtigste; at lave et topprofessionelt set-up," siger hun og sender et taknemmeligt blik i retning af lyd- og kamerafolk, som arbejder koncentreret på at få de sidste detaljer på plads, inden Nicklas Sahl går live.

Sidste livesession er planlagt til 25. juli, hvor pop-sangerinden Drew kommer og spiller.

"Torsdag den 25. er sidste gang for nu. Med mindre selvfølgelig flere fede navne byder sig til, så fortsætter vi! Vi har haft et fedt samarbejde med Spot og Rosa om de her livesessions, og initiativet er blevet taget rigtigt godt imod derude. Så om ikke andet, er det ret sandsynligt, vi laver noget lignende en anden gang. Vi har i hvert fald allerede sat det første møde op, hvor vi skal brainstorme på, hvordan vi fører succesen videre," siger Sidsel Thomassen.

Den 23-årige sanger og sangskriver Nicklas Sahl spillede til Live fra VA15 torsdag 18. juni. En koncert som blev livestreamet via Gaffa og Spot Festivals Facebookside og Instagram.

Den 23-årige sanger og sangskriver Nicklas Sahl spillede til Live fra VA15 torsdag 18. juni. En koncert som blev livestreamet via Gaffa og Spot Festivals Facebookside og Instagram. PR Foto

Livesessions kan noget

Niklas Sahl snupper den sidste bid mad, inden han rejser sig for at gøre klar til at spille i det dertil indrettede lydstudie på husets øverste etage – et lokale som ligger klos op ad tagterrassen. Han forsvinder fra terrassen og ind i et tilstødende rum for kort efter at vende tilbage. Nu iklædt højhalset bluse og lange bukser.

"Wow, jeg får det varmt derinde!" udbryder han og nikker imod det grundigt isolerede lydstudie, hvor vinduer er noget, man må fantasere sig til.

"Jeg synes bare, det virker forkert at spille koncert i shorts... Men det er nok bare mig," fortsætter han med et smil. Han tager imod kaffen, som hans producer og manager, Birk Storm, kommer med, og sætter sig ned. Tilbagelænet og med benene over kors.

Med små tyve minutter til livesessionens start, er der ingen nerver at spore hos den bare 23-årige sanger og sangskriver. Det er tydeligt, at han med en lang række koncerter på blandt andet Smuk Fest og Spot Festival har oparbejdet en vis rutine og sikkerhed. Også livesessions har han stor erfaring med efter at have sendt live fra sin bopæl i København hver fredag, siden corona-pandemien brød ud og aflyste samtlige hans koncerter hen over sommeren.

"I en periode hvor jeg ikke har haft mulighed for at komme ud at spille, har det været vigtigt for mig at have noget, jeg skulle. Derfor begyndte jeg at optage livesessions. Går jeg bare rundt derhjemme og spiller for mig selv, føles det lidt som at være fodboldspiller på træningsbanen uden nogensinde at komme til at spille kamp." Nicklas Sahl trækker på skuldrene.

"Jeg savner publikum. Det er jo dem, der gør hele forskellen fra at sidde derhjemme og øve og stå på en scene og spille live. Her kan livesessions noget. Med dem kan jeg ramme et publikum og måske endda et publikum, jeg ellers ikke ville have haft mulighed for at spille for," tilføjer han.

Han tager en tår af kaffen og hiver ud i rullekraven i forsøg på at få lidt luft inden for blusen.

"Med dygtige lyd- og kamerafolk er det her klart anderledes, end når jeg sidder på mit værelse og sender live via min mobiltelefon, hvor jeg ingen form for hørlig respons får." Nicklas Sahl nikker mod lydstudiet, hvor ledninger fra kameraer, lydpulte, mikrofoner, monitorer og spots kæmper med kunstige blomster, planter, lamper og rustikke trækasser om pladsen.

"Det kan sammenlignes med at fortælle en joke, uden at der er nogen, der griner," siger han.

I takt med at Danmark åbner op, er Nicklas Sahl begyndt at få koncerter i kalenderen igen.

"Når vi er færdige her, skal vi skynde os videre til Aabenraa, hvor jeg skal spille på en efterskole. Og så tager jeg jo på turné til efteråret... Der bliver det spændende at se, under hvilke omstændigheder koncerterne kan afvikles," lyder det.

Koncert med et formål

Konceptet for 'Live fra VA15' er, at brugerne, som kigger med, kan donere et beløb til den optrædende kunstner via Mobilepay.

"Det er ikke gratis at lave livesessions, og mange musikere er trængte oven på sommerens aflyste koncerter og festivaler. Så vi syntes, det var oplagt at bruge 'Live fra VA15' til at indsamle et beløb til de medvirkende kunstnere. I den forbindelse har vi så oplevet, hvor udansk det er at samle penge ind til sig selv. Derfor har enkelte musiker valgt at donere de penge, som kommer ind, til velgørende formål, og det er selvfølgelig helt i orden," forklarer Sidsel Thomassen. Nicklas Sahl har valgt at donere aftenens overskud til Red Barnet.

"Jeg har valgt at donere de penge, som kommer ind under min koncert i aften, til Red Barnet og deres arbejde med udsatte børn i ind- og udland. Jeg kan godt lide idéen om, at man som artist også kan bidrage på den måde," siger sangeren.

På mobil- og laptop-skærme rundt omkring på terrassen tæller ure ned til livesessionens start: 29, 28, 27... Niklas Sahl tømmer koppen med kaffe og går ind i studiet med lyd- og kamerafolk. Sidsel Thomassen sidder klar. Nu med begge hænder på tastaturet. 3, 2, 1...

Publikum er savnet

"You are unsolvable. Unsolvable..."

Nicklas Sahl lægger ud med en overlegen vokal og ditto guitarspil. Antallet af seere er på 2, på 27, på 133. Os der sidder på tagterrassen med lyden live i ørerne, er som naglet til bænkene. Alles øjne er stift rettet mod diverse devices; fortryllet af Sahls sang.

"Kæft han synger godt!' lyder det afdæmpet fra en.

"Ja, han har en vanvittig stemme!" medgiver en anden hviskende.

Da nummeret er slut, klapper og hujer vi ægte og så højt, at applausen også når studiet og Nicklas Sahl.

"Jeg har glæder mig til at spille i dag. Oveni købet for et lille publikum lige her udenfor på terrassen. Jeg kan høre, at de klapper, og det er faktisk rigtig dejligt, for det er da noget, jeg har savnet i den grad, når jeg sidder hjemme og laver livestreams med min telefon," oplyser han følgerne online. På terrassen ser vi rundt på hinanden, nikker og skåler, tilfreds med anerkendelsen af vores bifald, som vi er klar til at gentage efter næste nummer.

"It's your planet I run to. I'm enchanted, I blame you"

Nicklas Sahl fortsætter med nummeret 'Planets', som er et af hans hidtil største hits, og indbyder til at synge med. Så det gør vi, os på tagterrassen.

Aftenens tredje nummer, 'In the window frame', er tredje single fra Sahls kommende album, som er ude til august. En sang de færreste af os har været heldige nok til at høre før nu. Det afholder os dog ikke fra at vippe med skuldre og fødder i takt til musikken fra hver vores plads i solen og suge til os af Sahls magiske fingerspil på sin blå elguitar.

Efter sit fjerde nummer holder Nicklas Sahl få sekunders pause for at snuppe sig en velfortjent tår vand.

"Jeg kan afsløre, at jeg står i en sauna i Aarhus," ler han mellem slurkene. På terrassen ler vi med ham.

"Dejligt at være i Aarhus. Jeg kommer jo fra Hadsten tæt på Aarhus, så jeg føler mig lidt på hjemmebane. Og jeg tænkte også over i dag, da jeg tog Molslinjen herover fra København at... Jeg har jo virkelig hadet den der 'Kombardo-sang', men det var som om... fordi jeg har savnet det der med at komme herover at spille... at 'Kombardo, kombardo, kombar...'" nynner han forsigtigt.

"Den sang kunne noget pludselig... Men det går nok hurtigt over...," beroliger han så sine seere.

Alt imens han stemmer sin guitar forud for nummeret 'Four Walls', opfordrer han til en lille ekstra klapsalve. På terrassen er vi ikke sene til at tage udfordringen op. Det samme gør sig gældende, da Sahl annoncerer koncertens sidste nummer 'New Eyes', som har været flittigt spillet i radioen.

"Like you've got new eyes on me. What is it you see? The whole night you've been different. You're acting kind of crazy. Like you've got new eyes on me...," synger vi begejstret med på omkvædet. Da Nicklas Sahl træder ud af lydstudiet med røde kinder og små glinsende svedperler på panden, modtager vi ham med stående applaus. Den talentfulde musiker takker for bifaldet, siger et hurtigt farvel og småløber så med guitaren under armen i hælene på Birk Storm ud af bygningen på Vester Allé. Få sekunder efter sidder han i bilen med kurs mod Aabenraa og aftenens næste spillejob.

Jeg takker også for en fed koncert og en hyggelig aften, tripper gennem bygningens labyrintagtige gange og ud på Vester Allé, hvor jeg har parkeret min cykel. Bjergtaget af Sahls stemme og begejstret for 'Live fra VA15' konceptet og de dygtige folk bag, storskråler jeg hæmningsløst på cykelturen gennem byen og hjem:

"Like you've got new eyes on me. You've got new eyes on me!"

FAKTA: 'Live fra VA15'

Gaffa, Spot Festival og Dansk Rock Samråd (Rosa) er gået sammen om en række online livesessions med titlen 'Live fra VA15'

Koncerterne filmes og sendes direkte fra Vester Allé 15 i Aarhus, hvor blandt andre Gaffa, Spot og Rosa har til huse

Koncerterne varer 20-30 minutter, og der kan doneres direkte til artisten undervejs via Mobilepay

'Live fra VA15' sendes næste gang onsdag 24. juni med Aksglæde klokken 19.30 og Ida Laurberg klokken 21.00. Torsdag 25. juni spiller Drew klokken 19.30

Kunstnere der har spillet til 'Live fra LA15' er: Rebecca Lou, Erica Jane, The Entrepreneurs, Elisha, Undertekst, Marshall Cecil, Mags og Liberty

Livesession videoerne kan ses på Gaffas Facebookside og Instagram samt på Spot Festivals Facebookside

Se 'Live fra VA15' koncerten med Nicklas Sahl her

Nicklas Sahl spiller koncert sammen med Alex Vargas og Kwamie Liv i Musikhuset Aarhus 27. juni klokken 20.30. 13. november klokken 20.00 spiller han solo ligeledes i Musikhuset Aarhus. Billetter på musikhusetaarhus.dk

Publiceret 24 June 2020 10:00