Foto: Dennis Borup Jakobsen/VisitAarhus

Foto: Dennis Borup Jakobsen/VisitAarhus

Nu kan krydstogskibe snart nøjes med elektricitet, når de lægger til kaj i Aarhus

Med et landstrømsanlæg kan tusindvis af tons CO2-udledning spares

Når de gigantiske krydstogtskibe lægger til kaj i Aarhus og ligger og brummer, mens de 100.00 årlige gæster oplever Jyllands hovedstad, så vil de over et år udlede flere tusinde tons CO2.

Men i fremtiden skal de kunne tilbydes at få deres energi fra landstrømsanlæg, så diesel-forbrændingen kan minimeres.

Det besluttede Aarhus Byråd onsdag aften. Her vedtog politikerne at yde et tilskud på otte millioner kroner til et landstrømsanlæg på Aarhus Havn.

Det glæder Radikale Venstre.

"Selvom kommunen har omkostninger til anlægget, så er det afgørende, at vi nu kommer i gang og får taget det første spadestik. Jeg er personligt lidt henrykt over, at vi nu når i mål med landstrøm. Det er en stor sejr for aarhusianernes sundhed. Nu tager vi et stort skridt i den rigtige retning på vores gode og ambitiøse klimamål, og det kan vi godt være stolte af," siger ordfører Eva Borchorst Mejnertz i en pressemeddelelse.

De otte millioner kroner tager man fra kommunens klimafond.

Det formodes, at krydstogtskibenes anløb til Aarhus i 2022 ville udlede i omegnen af 2.600 tons CO2 og helt op til 3.300 tons årligt i 2030.

Med landstrømsanlægget forventes den store emission at kunne reduceres med henholdsvis 1.116 og 1.775 tons.

"Udover den store CO2-reduktion, så er vi virkelig glade for de positive følgevirkninger i nærmiljøet. Vi ved, at Aarhus har en høj luftforurening, og det vil et landstrømsanlæg modvirke. Der er meget vi kan gøre på klimaområdet, men det her er en stor klimapolitisk sejr," siger SF's Jan Ravn Christensen.

fortæller Jan Ravn Christensen, SF’s ordfører på sagen. Der er flertal for tilskuddet til landstrømsanlægget og det forventes vedtaget efter udvalgsbehandling.

Anlægget forventes at blive bygget i 2021 ved Polensgade på Mellemarmen, så det kan være klar til brug i 2022.

dp

Publiceret 11 June 2020 08:08