26-årige Kasper Smed Hansen har fået nok af al balladen i Gellerup.

26-årige Kasper Smed Hansen har fået nok af al balladen i Gellerup. Foto: Privat/Presse-fotos.dk

Gellerup-borger sætter egen sikkerhed på spil: Nu er det nok!

Kasper Smed Hansen har fået nok af kriminaliteten i Gellerup og har skrevet en viral svada på Facebook, selvom han ved, at opråbet kan gøre ham til et mål for kriminelle

Af
Camilla Kjærgaard Olesen

ballade 26-årige Kasper Smed Hansen bor i en ungdomsbolig i Skovgårdsparken i Gellerup. Det har han gjort siden oktober 2018. Han har dermed været lige i centrum af alle problemerne, der har været i området den seneste tid. Og nu har han fået nok.

Søndag delte han et opslag på Facebook, som allerede er blevet delt adskillige gange og med en lang række af kommentarer til.

"Jeg har lavet opslaget for at skabe en dialog og få sat fokus på problemet. Der er et socialt problem i Gellerup, som burde være løst for mange år siden, men der skal sættes fokus på det," siger Kasper Smed Hansen.

Han begynder sit Facebook-opslag med følgende ordlyd:

"Nedenstående jeg skriver, er med en klar frygt for, at mig og mine nærmeste vil blive angrebet fysisk for min holdning, men budskabet skal ud til aarhusianerne, for det er tid til et opgør."

Det betyder, at når han nu - efter sit Facebook-skriv - går uden for sin dør, så har han altid et par gode sko på, hvis han skal løbe, og han holder ekstra øje med sine omgivelser.

"Jeg har aldrig klip-klapper på mere, når jeg går ud. Der er en klar fygt for, at der kan ske mig eller mine nærmeste noget. Jeg er ude med mit navn, så jeg er selvfølgelig nem at finde, men det er nødvendigt, at der er nogen, der gør noget ved problemet. Nogen vil måske sige, at jeg ser spøgelser, men det er altså ikke spøgelser, der brænder biler af, og det var heller ikke spøgelser, der forsøgte at lokke min kæreste ind i en bil," siger han.

Utryg kæreste

Episoden med kæresten har været en af dem, der har været ekstra ubehagelig for den 26-årige aarhusianer.

"Min kæreste er lyshåret og er 161 centimeter. Hun er stærk med ord, men hun kan ikke klare sig selv fysisk. Hun oplevede en morgen klokken 5, hvor hun tankede sin bil, at to-tre fyre kom hen til hende og spurgte, om hun ikke skulle med ind i deres bil. Det var meget ubehageligt for hende. Jeg har også selv oplevet at blive råbt af, en dag jeg kom cyklende forbi nogle drenge på 12-15 år. Jeg sagde intet til dem, men de råbte pansersvin efter mig. Derudover har jeg en kammerat, der er flyttet herfra, fordi han følte sig utryg. Vi lever i et demokratisk frit samfund, og det er ikke meningen, at man skal gå og føle sig utryg. Jeg kan ikke acceptere, at mine venner og kæreste skal være utrygge, og der skal gøres noget," fastslår Kasper Smed Hansen, der i fredags oplevede, at en dreng på cirka 15 år tilbød ham stoffer på gaden, og rundt om hjørnet kunne han se en nedbrændt bil.

Dialog er vejen frem

Han mener ikke, at det bare hjælper at brokke sig over al balladen i Gellerup. Det handler om, at der skal gøres noget ved det, og han mener, at dialog er vejen frem.

"Man skal også gøre op med den stigmatisering, der er i vores samfund. Ghetto er et negativt ord, og når man stempler et område som en ghetto, mener jeg, at det får en negativ effekt. Der skal sættes ind over for børnene allerede i vuggestuer og børnehaver, og derfor er det så vigtigt med en minimumsnormering, så pædagogerne rent faktisk har tid til at være der for børnene. Derudover skal der mere politi herud. Jeg plejer at sige, at jeg i min tid i Gellerup har set flere afbrændte biler end politibiler," siger Kasper Smed Hansen, der ikke har haft lyst til at flytte, mens han har boet i Gellerup.

"Hvem har så vundet? Det er at løbe fra problemstillingen, og jeg synes ikke, at det bidrager til noget godt. Jeg flytter til København om en måned, men ikke på grund af det her, og jeg synes, det var ærgerligt, hvis jeg var flyttet før," pointerer han.

De fleste var måske rendt skrigende væk, allerede da han flyttede ind, for noget af det første, han blev mødt med, var heroinfixegrej i kælderrummet og cannabisplanter i fælles blomsterkummer.

I kælderrummet ligger der heroinfixegrej, og det er ikke med til at skabe gode rammer, mener Kasper Smed Hansen.

I kælderrummet ligger der heroinfixegrej, og det er ikke med til at skabe gode rammer, mener Kasper Smed Hansen. Foto: Privat

Da Kasper Smed Hansen i oktober 2018 flyttede til Gellerup, blev han mødt af synet af cannabisplanter i fælles blomsterkasser.

Da Kasper Smed Hansen i oktober 2018 flyttede til Gellerup, blev han mødt af synet af cannabisplanter i fælles blomsterkasser. Foto: Privat

Dem gjorde han med det samme Brabrand Boligforening opmærksom på, og de blev også fjernet, men de havde stået der længe, for de var halvanden meter høje, fortæller han.

"Jeg deler mit kælderrum med tre andre boliger, og jeg kan slet ikke komme ind i det, for det ligner et bombet lokum. Boligforeningen gør ikke noget, for den har ikke tilladelse til at gå ind i det og rydde op," siger han.

Toilettet er ved vaskerummet, og det er dette syn, der møder beboerne.

Toilettet er ved vaskerummet, og det er dette syn, der møder beboerne. Foto: Privat

Vaskerummet, hvor mange unge ifølge Kasper Smed Hansen holder til og har begået hærværk.

Vaskerummet, hvor mange unge ifølge Kasper Smed Hansen holder til og har begået hærværk. Foto: Privat

I baggården ser det flere gange om ugen sådan her ud, siger Kasper Smed Hansen. Det er samme sted, som vaskeriet ligger, og det er også her i baggården, hvor der ofte står mange unge drenge med kamphunde.

I baggården ser det flere gange om ugen sådan her ud, siger Kasper Smed Hansen. Det er samme sted, som vaskeriet ligger, og det er også her i baggården, hvor der ofte står mange unge drenge med kamphunde. "Man får ikke lyst til at spørge, om man må låne en kop sukker, vel," siger Kasper Smed Hansen. Foto: Privat

Han mener ikke, at hverken kommune, politi eller Brabrand Boligforening gør nok ved problemerne, og han håber, at han med sit opråb kan være med til at ændre på tingenes tilstand.

Publiceret 08 June 2020 10:57