Præsteklumme:

Lad dig gribe...

Af
Susanne Kristensen

sognepræst Skødstrup Kirke

præsteklumme Vi kender alle sammen udtrykket carpe diem – grib dagen, som vi sommetider siger i en opmuntrende tone til hinanden. Der er en optimisme og en ubekymrethed i udtrykket, som i nogle situationer kan være god, men måske bør vi en gang imellem prøve at vende op og ned på det udtryk. For er vi i virkeligheden ikke ofte snarere nødt til at kaste os ud i hver ny dag, i håb om, at blive grebet, i stedet for selv at ville gribe dagen?

Den hollandske teolog Henri Nouwen havde ud over teologien en anden stor interesse. Det var cirkus. En sommer lejede han en camper og slog følge med et cirkus. På nært hold studerede han trapezkunstnerne The Flying Rodleighs – deres arbejde, deres disciplin, deres timing, frygten, bifaldene, fejlene. I deres bevægelser i luften syntes han at kunne se hele menneskelivet passere. Han havde mange samtaler med kunstnerne og de fortalte alle om den samme ting: at give slip og lade sig gribe.

Nouwen fortæller om en samtale med gruppens leder. "Når jeg kaster mig ud," sagde han, "må jeg stole fuldt og fast på den, der griber mig. Publikum tror, det er mig, der er den store stjerne, men den virkelige stjerne er "griberen." Han må være der for mig og med en utrolig præcision gribe mig i luften, når jeg kommer imod ham i det lange spring. Det værste, man kan gøre, er at forsøge at få fat i griberen. Det er ham, der skal få fat i mig. Hvis jeg prøvede, at få fat i griberens håndled, ville jeg brække dem, eller han ville brække mine, og så ville det være ude med os begge to. Den, der kaster sig ud, må holde armene frem og stole på, at han bliver grebet."

Sådan er tro også forbundet med tillid, og der er derfor ingen grund til at gøre troen vanskeligere, end den er. Den behøver ikke håndgribeligt bevis. Tro er at kaste sig ud i livet i tillid til at blive grebet af Gud, andre mennesker og livets nu. Det, som dybest set betyder noget for mennesker: kærlighed, venskab, glæde og fællesskab, er ikke målbart, og det kan ligefrem ødelægges af krav om bevis på det ene eller det andet. Med andre ord, det største i livet, kan du ikke få greb om med selv nok så megen viden og klogskab.

Publiceret 06 June 2020 06:00