Emil Rauhe og Jonathan Gormsen har udnyttet coronatiden med færre lektier og mindre undervisning til at øge omsætningen på deres to webshops.

Emil Rauhe og Jonathan Gormsen har udnyttet coronatiden med færre lektier og mindre undervisning til at øge omsætningen på deres to webshops. Foto: Anders Michaelsen

19-årige serieiværksættere har fået det maksimale ud af coronakrisen

Jonathan Gormsen og Emil Rauhe går i 3.g og driver allerede to webshops sammen. Færre eksamener og mindre tid i skole har givet tid til at lægge alle kræfterne i iværksætteriet, hvor omsætningen er steget med 35 procent

Af
Anders Michaelsen

Iværksætteri Coronakrisen har været en hård omgang for mange virksomheder, og der er var nok mange, der havde havde bange anelser for fremtiden, da Mette Frederiksen i marts lukkede landet ned.

For to unge iværksættere fra Højbjerg var det dog noget andet, der først slog dem.

"Vi skulle have været på ferie til Thailand med vores vennegruppe, det var nok det, vi i første omgang tænkte mest på," siger Jonathan Gormsen og griner.

Jonathan Gormsen og Emil Rauhe er begge 19 år, går i 3.g på Aarhus Business College i Viby og driver allerede to webshops - Vidua.dk og Skorens.dk. Og selvom det ikke blev til en tur til Thailand, og måske heller ikke til studenterkørsel, så har de to unge iværksættere fået det meste ud af en coronatid med mindre skole og færre afleveringer og eksamener.

"Det har betydet, vi har haft ekstra tid til at lave ny hjemmeside, og så vi haft tid til at få nye varer ind og udvide vores sortiment. Hvilket også har været nødvendigt i forhold til den virksomhed, vi gerne vil være i fremtiden," fortæller Jonathan Gormsen, der har kunnet se det ekstra arbejde udmønte sig i flere kunder.

"Vi har set en vækst på 35 procent i vores omsætning i maj måned forhold til samme måned året før, og det jo rart at se, når man tænker på, vi er i en økonomisk krise."

Bedre end Netflix

Basen for de to unge iværksættere er en kælder i Emil Rauhes forældres hus i Højbjerg. Her er papkasser, lager, skrivebord og teenageværelse omgivelserne for drømme om noget større.

Det unge iværksætter-makkerpar begyndte allerede i 9. klasse med at sælge kontor-supplies, det droppede de dog hurtigt for at starte siden Skorens.dk, som sælger skopleje. Sidst år startede de så Vidua.dk, der sælger bæredygtige drikkedunke og madkasser af rustfrit stål.

Jeg tror, der er mange, da de gik i 9. klasse, som havde mere travlt med at tænke på den næste fest, hvordan kom i på, at I skulle være iværksættere?

"Vi havde hele tiden haft lyst til at starte et eller andet. Vi har heller ikke lyst til at sidde stille, og det er ikke, fordi vi ikke går i byen. Det er vi også glade for, men så længe vi ikke bare sidder og ser Netflix hele tiden, er vi glade, for det kan hurtigt blive lidt monotont. Så vil vi hellere sidde med et projekt, hvor man lærer noget og ser noget, der udvikler sig," fortæller Jonathan Gormsen.

Og det gør virksomhederne så, der er dog stadig lang vej til de to unge kan trække en månedlig løn ud af virksomhederne, hvor begge har arbejde ved siden af som henholdsvis tjener og i et markedsføringsbureau.

Fokus flyttet

Med en fast indtægt i baglommen var der heller ikke den store panik på, da coronaen ramte Danmark, som lyn fra en klar himmel.

"Fra et virksomhedsperspektiv har vi aldrig været nervøs for, at det ville påvirke os. Til gengæld har der jo været mere tid til vores virksomheder, fordi vi ikke længere skulle side fra otte til fire i skolen," siger Jonathan Gormsen.

Otte eksamener blev til tre, og her var det de mere forberedelseskrævende mundtlig eksamener, der røg i svinget samtidig med en hjemmeundervisning, der var hurtigere overstået end den normale.

"Det endte ofte med at være mindre skolearbejde og med en lavere sværhedsgrad end normalt. Nogle dage kunne man næsten arbejde fuld tid på vores sider, fordi der ikke var så meget andet. Men jeg har hørt fra mange, at de har kedet sig derhjemme, sådan har vi dog ikke haft det," fortæller Emil Rauhe.

Men derfra til at kalde coronaens indtog en forklædt velsignelse, vil de to dog ikke kalde det.

"Der har været mange negative ting, og måske en studenterkørsel, der er lidt uvis," siger Emil Rauhe, og Jonathan Gormsen tilføjer:

"Hvis vi ikke havde været ramt af corona, havde vores virksomheder måske været mere på standby, og så havde vi brugt al vores tid på eksamener, og vi havde nok rykket vores fokus. Men der er ingen tvivl om, det har hjulpet vores virksomheder."

Publiceret 05 June 2020 06:00