Per Hauberg foran sit hjem og arbejdsplads. Han har stået i spidsen for Malling Bio siden 1973.

Per Hauberg foran sit hjem og arbejdsplads. Han har stået i spidsen for Malling Bio siden 1973. Foto: Kim Skovrup Andersen

TV: Per genåbner Malling Bio efter coronakrise og kræftsygdom

Per Hauberg glæder sig til at kunne vise film igen i Malling Bio mandag 8. juni efter en hård tid i flere henseender

Af
Kim Skovrup Andersen

Comeback Coronakrisen har for mange mennesker været som at være med i en dårlig film uden at have hovedrollen.

Det har i den grad også været tilfældet for den lokale biografmand i Malling, Per Hauberg.

(Artiklen fortsætter under TV-indslaget)

           

Indslag produceret af Palle Hansen, TV Aarhus

Han har ejet Malling Bio siden 1973 og aldrig oplevet noget lignende. For udover at have været lukket ned i næsten tre måneder, har han også skulle overvinde en kræftsygdom.

"Når nu jeg skulle rammes af begge dele, var det da rart, at det blev slået sammen," konstaterer Per Hauberg tørt og fortsætter:

"Jeg havde troet, jeg ville have haft flere abstinenser ved at have lukket biografen ned i så lang tid. Nu faldt det hele så sammen med, jeg selv var syg, så det var egentlig meget praktisk, når det kom til stykket. Jeg har fået kemoterapi mod lymfekræft og kunne gå ind og lægge mig, når jeg var træt. Jeg skal nu i gang med strålebehandlinger, og der ser ud til, det værste er overstået. Jeg håber på at slippe for en reprise, som jeg ellers er glad for, når det handler om biograffilm."

Den 67-årige biografmand lukkede sin forretning ned som en af de første og kommer til at åbne op som en af de sidste. Det sker 8. juni med filmen 'Little Women'.

"Jeg skulle først være helt klar og finde film, som jeg ville være bekendt at sætte på mit lærred. Hvis ikke de nye film har tilpas kvalitet, så hellere en god reprise," siger ejeren af Malling Bio og nævner Star Wars-filmen 'The Empire Strikes Back', Woodstock og 'Blinkende Lygter' som nogle af de gensyn, man kan opleve i salene i den kommende tid.

"De er blevet vist på TV før, men film skal jo ses i biografen, ikke," lyder det fra biografmanden, som henviser til den nyligt afdøde filmanmelder Ole Michelsens berømte slogan.

Lavt blus

Genåbningen bliver på lavt blus, for der er også nogle afstandsrestriktioner, som skal overholdes, og derfor kan der foreløbig kun komme 40 gæster i biografens to sale i Bredgade 49. Normalt er der plads til 115 personer.

"Jeg glæder mig rigtig meget til at komme i gang og genåbne biografen. Det bliver stort. Med den interesse og opbakning, jeg har oplevet i lokalsamfundet, tror jeg virkelig på, at folk har savnet deres lokale biograf og går også ud fra de dukker op, når jeg åbner," fortæller Per Hauberg, der har oplevet, at biografens støtteforening har fået 45 nye medlemmer, og ganske mange har købt gavekort i den seneste filmløse tid.

Så det er lige så meget for deres skyld, at han nu genåbner, for hans revisor anbefalede først en genåbning efter sommerferien.

Biografmanden fra Malling glæder sig til genåbne mandag 8. juni.

Biografmanden fra Malling glæder sig til genåbne mandag 8. juni. Foto: Kim Skovrup Andersen

"Jeg vil ikke vente længere med den imponerende opbakning, jeg har fået her i Malling. Det havde nok været smartest at vente, men når folk har bakket op, så skal de også have muligheden for at komme i biografen," siger Per Hauberg.

Økonomisk skal det også nok gå efter velbesøgt vinter.

"Kassekreditten er polstret, og det er mange år siden, hytten her er betalt, så Malling Bio er på ingen måde lukningstruet," siger biografmanden, som meget praktisk har boet oven på sit livsværk siden 1975.

Publiceret 02 June 2020 06:00