En istandsættelse af det nuværende Viby Bibliotek kunne være en mulighed for et nyt medborgerbus i bydelen, mener kaospilot Jesper Kjeldsen og fællesrådsformand Hans Peter Mehlsen.

En istandsættelse af det nuværende Viby Bibliotek kunne være en mulighed for et nyt medborgerbus i bydelen, mener kaospilot Jesper Kjeldsen og fællesrådsformand Hans Peter Mehlsen. Foto: Kim Skovrup Andersen

Duo vil have medborgerhus i Viby

Kaospilot og fællesrådsformand har forfattet et borgerforslag om at få etableret et medborgerhus i sydbyen. Et arbejdsmøde med stadsarkitekten er på vej

Af
Kim Skovrup Andersen

Initiativ Hvis det står til Jesper Kjeldsen og Hans Peter Mehlsen, skal Viby have et medborgerhus. Derfor har de to skrevet et borgerforslag, hvor de på vegne af Viby Fællesråd og Socialdemokratiet i Viby ønsker at få etableret et nyt samlingssted i bydelen. Enten som en omdannelse af den gamle lysfabrik Lystager på Clausholms Allé eller muligvis som en del af en istandsættelse af Viby Bibliotek.

"Viby er et af kommunens største byområder med cirka 33.000 beboere, og vi bliver bare ved med at vokse. Derfor bliver der brug for et fælles samlingssted, der både kan dække behovet i dag og behovet i morgen," siger Jesper Kjeldsen, der er kaospilot og kandidat til Aarhus Byråd for Socialdemokratiet.

I skyggen af coronakrisen har byrådet frigivet millioner af kroner til forbedringer i hele kommunen med henblik på at bevare vækst og beskytte arbejdspladser. Og her kunne biblioteket fra 1956 godt komme i spil, for det trænger til en kærlig hånd.

Hans Peter Mehlsen er formand for Viby Fællesråd og medlem af bestyrelsen i Socialdemokratiets partiforening i Viby. Han har boet i området siden 1995 og været med i fællesrådet siden 2013 og formand i et år:

"Et medborgerhus har ligget og luret i fællesrådet i lang tid, uden at det er blevet til mere end snak. Nu har kommunen åbnet op for, at man kan komme med forslag til et idékatalog, og der var det oplagt for os at komme på banen," forklarer han og fortsætter:

Naturligt samlingssted

"Viby Bibliotek har altid været det naturlige samlingssted for Vibys borgere både historisk og kulturelt, så det er for mig bestemt et muligt valg. Men det har brug for en grundig ombygning, så det også kan opfylde fremtidens behov," forklarer han og peger på, at et kommende medborgerhus også kan rumme intim koncerter i lighed med Elværket i Åbyhøj og en genoplivning af Viby Ugen, som var en lokal kulturuge.

"Her i Viby ligger vi utrolig tæt på Aarhus, og hvis vi skal bevare en lokalsamfundsfølelse og ikke blive opslugt, skal der selvfølgelig også være et samlingspunkt for foreninger, og hvem der ellers måtte gøre brug af et medborgerhus," siger Jesper Kjeldsen, der har boet i Viby i de seneste syv år.

Jesper Kjeldsen og Hans Peter Mehlsen inviterer snart til et inspirationsmøde, hvor stadsarkitekt Stephen Willacy også forventes at deltage.

Det bliver formodentlig først til efteråret.

"Vi vil rigtig gerne bidrage positivt til processen og invitere relevante aktører inden for til et inspirationsmøde. Lokationen er vigtig, men det er lige så vigtigt, at vi får tænkt de aktiviteter omkring et medborgerhus ind fra starten,så det netop bliver for alle borgere. Jeg synes, det her er vigtigt og ser frem til at starte dialogen og processen," siger Jesper Kjeldsen.

En istandsættelse af det nuværende Viby Bibliotek kunne være en mulighed for et nyt medborgerbus i bydelen, mener fællesrådsformand Hans Peter Mehlsen og kaospilot Jesper Kjeldsen.

En istandsættelse af det nuværende Viby Bibliotek kunne være en mulighed for et nyt medborgerbus i bydelen, mener fællesrådsformand Hans Peter Mehlsen og kaospilot Jesper Kjeldsen. Foto: Kim Skovrup Andersen

Publiceret 29 May 2020 06:00