Tilde Toft har under coronakrisen startet virksomheden My Best Art, der laver børnetegninger om til indrammede kunstplakater.

Tilde Toft har under coronakrisen startet virksomheden My Best Art, der laver børnetegninger om til indrammede kunstplakater. Foto: Anders Michaelsen

Laver børnetegninger til kunstplakater:

Picasso kan komme på køleskabet

Tilde Toft fra Åbyhøj har startet virksomheden My Best Art, der laver kunstplakater ud af børns tegninger. Det handler både om at bo pænt, men også om tage børns kunst alvorlig

Af
Anders Michaelsen

IVÆRKSÆTTERI 'Neej, har du lavet den? Den er vel nok fin.' Frem kommer magneterne og op på køleskabet.

De fleste har nok engang i livet givet en tegning i gave til en blanding af oprigtigt glade forældre og helt eminente skuespillere. Måske har man gjort det, da man var fem, otte eller 10 år. Måske er der sågar nogen på 37, der stadig gør det for at slippe udenom turen i Interflora, når mors- eller fars dag nærmere sig.

Og måske er der forældre, der i en den seneste periode på to måneder med corona og hjemsendte børn, har gået med tankerne om at åbne et mindre moderne kunstgalleri i dagligstuen. Tegningerne havde i hvert fald hobet sig op hos Tilde Toft fra Åbyhøj, der til daglig er lærer på Åby Skole og mor til Holger på to og Oline på fire. Her fik hun ideen, der potentielt kan true køleskabsmagnetbranchen og sætte Van Gogh og Monet på gaden.

MyBestArt.dk hedder den nye hjemmeside, hvor folk kan indsende billeder af deres børns tegninger og få det der ligner en indrammet kunstplakat med en selvvalgt tekst og grafik retur. Det handler ifølge idekvinden om at tage sine børns kunst alvorlig.

"Det er sjovt, at man synes Picasso er vigtigere at have ved spisebordet end billeder fra ens egne børn. Hvis man nu kan få noget, der er ligeså flot fra sine børn, så kunne man måske ligeså godt hænge det op de fine steder i hjemmet. Og så kan Picasso komme på køleskabet," siger Tilde Toft og griner.

Det kunne for nogen måske ligne en galleri-plakat fra en udstilling på Louisiana, men kunstneren bag værket er Tilde Tofts søn Holger på to år.

Det kunne for nogen måske ligne en galleri-plakat fra en udstilling på Louisiana, men kunstneren bag værket er Tilde Tofts søn Holger på to år. Foto: Anders Michaelsen

Mere end krøllet A4-ark

Tilde Toft er selv billedkunstlærer og har som forældre modtaget massevis af tegninger gennem årene.

"Normalt får man et lille krøllet A4-ark, der er blevet lavet i børnehaven, og så ved man ikke rigtig, hvad man skal gøre med det, for hvordan præsenterer man det flot? Så bliver det hurtigt bare klasket op. Det bliver aldrig rigtig elegant, hvis man også godt vil bo lidt pænt, men samtidig gøre plads til sine børn," siger hun.

I vinterferien stod hun så og malede med datteren. Her røg en tegning af hele familien i en tom ramme, og det var her den første ide til virksomheden blev sået. En ramme omkring gjorde ifølge Tilde Toft, at datterens værk blev til mere end bare en lille krøllet tegning.

Stolte kunstnere

Målt på de reaktioner Tilde Toft har fået fra kunstnerne bag værkerne, så virker de også mere end tilfredse med at komme i ramme og på plakat. Hos hendes egne børn har hun til og med set en større lyst til at tage fat i blyant, pensel og papir.

"Børnene er vildt stolte. De synes, det er så fedt. Nu kommer min datter, hver gang hun har malet en streg på et stykke papir og siger: 'Skal jeg bare lægge det ned på hovedkontoret, mor?'," fortæller Tilde Toft og griner.

En dreng, hun havde sendt en plakat til, insisterede ligefrem på at sove med udsigt til sit værk, mens forældrene ville have billedet op i deres køkken-alrum.

"Jeg laver jo ikke om på deres kunst. Jeg pakker det lækkert ind, men det er ikke sådan, jeg går ind og ændrer på noget. Måske skærer jeg lidt til. Men det med, at de kan genkende deres eget værk, og de kan genkende, at det er et billede ligesom alle de andre billeder, der hænger i huset. Jeg tror, de synes, det er ret fedt at at blive taget så alvorlig."

Endnu et af værkerne.

Endnu et af værkerne. Foto: Anders Michaelsen

Aftenprojekt

20 bestillinger er tikket ind, siden hjemmesiden gik i luften for knap to uger siden. Indtil videre er projektet dog stadig det, iværksætteren kalder et hobby-projekt, der bliver brugt tid på, når ungerne er lagt i seng, men samtidig også et, som hun håber kan blive stort, og som hun er overbevist om kan videreudvikles.

"Jeg har tænkt, om jeg skal udvikle det, så det også henvender sig til Lissi fra Nordsjælland, som sidder og har lært at lave noget kartoffeltryk på et aftenskolekursus. Og jeg kan se på min Instagram, at mange af dem, der viser interesse, også er folk, der selv sysler lidt med plakater og malerier og også voksne uden børn. Så på et tidspunkt kan det godt være, at jeg udvider. Men i første omgang fokuserer jeg på ungerne, og på at deres kunst skal have lov til at komme til sin ret."

Publiceret 25 May 2020 06:00