Modelfoto:

Modelfoto: Adobe Stock

Kommunens tilbud til stofmisbrugere:

Værsgo, I får 200 kroner for at møde op

For at fastholde misbrugere af hash og kokain i behandling vil Aarhus Kommune tilbyde gavekort for fremmøde

Af
JONAS HVID

JP AARHUS

En biograftur, en ny sweater, et wellnessophold eller noget helt andet. Efter sommerferien kan stofmisbrugere i Aarhus få gavekort på 200 kroner, der bl.a. kan bruges hos butikskæder og til oplevelser, for at møde op til samtaler, som skal få dem ud af f.eks. hash- og kokainmisbrug.

Det har social- og beskæftigelsesrådmand Kristian Würtz (S) besluttet.

"Det er jo en kæmpe belastning for mennesker at være stofafhængige. Derfor er vi på udkig efter greb, hvor vi bedre kan hjælpe borgere ud af misbrug," siger han.

Projekt: 50 procent stoffrie

Rådmanden henviser til, at Aarhus i 2014-2018 var med i et forskningsprojekt, hvor der blev brugt gavekort i behandlingen af stofmisbrugere mellem 15 og 25 år. De fik gavekort på 200 kroner ved hver anden samtale, der blev kombineret med en række elementer som trivsel- og effektmålinger, mål for behandlingen og screeningsredskaber.

Projektet medførte, at 50 procent af de interviewede unge var stoffrie, ni måneder efter at de blev indskrevet. Ligesom færre af dem viste sig at begå kriminalitet, samt at flere var i uddannelse.

"Det har haft markante effekter på den unge målgruppe. Det er ikke gavekortet i sig selv, der har gode effekter, men en del af en struktureret behandling. Det er meget væsentligt," siger Helene Risager, centerchef for Rusmiddelcenter Aarhus (RCA), der derfor har bedt rådmanden om at anvende gavekort i behandlingen fremadrettet.

Nye regler gør det muligt

Det har med en lovændring været muligt siden årsskiftet.

Ifølge et notat forventes ca. 300 borgere i Aarhus at kunne indgå i et forløb med brug af gavekort, der samlet set vil koste ca. 420.000 kroner om året, hvis alle gennemfører. Evalueringen af det tidligere projekt viste, at gavekort-tilgangen efter det tredje år giver en nettogevinst. Centerchefen forventer, at tiltaget bliver indledt efter sommerferien for de yngre – ned til 18 år. I løbet af efteråret bliver ældre stofmisbrugere tilbudt gavekort i et projekt sammen med Center for Rusmiddelforskning.

Publiceret 24 May 2020 10:37