Morten Skovsted har afholdt videoandagter optaget på iPad'en fra sit arbejdsværelse i lockdown-tiden. Selvom Hjortshøj Kirke nu åbner op, tror han stadig, at der vil komme flere videoer op på kirkens Facebookside.

Morten Skovsted har afholdt videoandagter optaget på iPad'en fra sit arbejdsværelse i lockdown-tiden. Selvom Hjortshøj Kirke nu åbner op, tror han stadig, at der vil komme flere videoer op på kirkens Facebookside. Foto: Lauge Skovsted

Guds hus slår igen dørene op: Nu er folkekirken både åben og online

Vi kan igen høre Guds ord i kirken - nogle præster forkynder dem fortsat også online. Vejlby og Hjortshøj Kirke har to forskellige syn på den digitale kirke

Af
Stine Østergaard

AARHUS Kåre Egholm glæder sig meget til igen at stå på prædikestolen i Vejlby Kirke på torsdag på Kristi Himmelfartsdag. Han har savnet menigheden. Det, der gør en gudstjeneste fuldkommen ifølge ham.

Mange kirker har eksperimenteret med videogudstjenester og andet, mens kirkerne har været lukkede på grund af corona, men det har der ikke været i Vejlby Kirke.

"Jeg synes, at den transmitterede gudstjeneste er et erstatningsprodukt. Menigheden mangler, når der kun er en præst, en organist, en kirketjener- og sanger. Gudstjenesten er for amputeret, hvis det kun er de 'professionelle', der er der," siger sognepræst Kåre Egholm.

Kåre Egholm er rigtig glad for igen at kunne samle menigheden i kirken i Vejlby. Det fællesskab, der er om troen, mærkes for alvor ved at tage fysisk del i en gudstjeneste, hvor menigheden svarer præsten, og hvor man sammen synger med på salmerne. Foto: SØ

Kåre Egholm er rigtig glad for igen at kunne samle menigheden i kirken i Vejlby. Det fællesskab, der er om troen, mærkes for alvor ved at tage fysisk del i en gudstjeneste, hvor menigheden svarer præsten, og hvor man sammen synger med på salmerne. Foto: SØ

Prædikener på video

I Hjortshøj Kirke derimod har sognepræsten Morten Skovsted været rimelig aktiv på Facebook. Her ligger videoer af cirka et kvarters varighed med musik, andagt fra arbejdsværelset og en salme. Dem er der omkring 200-300, der klikker på om søndagen.

"Vi har altid prøvet at være kreative og åbne i Hjortshøj sogn, så for mig var det ikke noget stort, nyt spring," siger Morten Skovsted.

Han ser gerne sig selv som 'dåbsgæsternes advokat' – altså den der formidler til de kirkegængere, der måske ikke et lige så stærkt forhold til kirken, som mange af de faste kirkegængere har.

Tager læring med sig

Morten Skovsted er glæder sig dog også som Kåre Egholm til en 'rigtig' gudstjeneste i kirkebygningen i denne uge. Det starter han ud med at sige allerførst. Han savner folk. Men han tager også noget læring med sig fra de to uger med større afstand til sognebørnene, som det så fint hedder.

"Jeg kan sagtens forestille mig fremover, at når jeg er færdig med at skrive prædiken lørdag aften, så laver jeg en kort video med de vigtigste punkter og refleksion. Så kan de, der ikke kan komme i kirken søndag også få det med."

Han er i det hele taget imponeret over de ildsjæle, der findes rundt omkring i de danske sogn, som har gjort meget for at lade kirken række ud, selvom selve kirkebygningen har været lukket. Og han håber, at det også fører noget godt med sig.

"Det er sundt for en hver organisation at få rusket lidt op i sin grundvold ind i mellem, når man ikke kan gøre, som man plejer. Især, når den grundvold er flere tusinde år gammel, som kirkens er. Og jeg tror, det har påvirket flere præsters måde at prædike på. På prædikestolen er mange overambitiøse. Når man gør det direkte ind i et kamera bliver man mere nærværende, personlig og mindre akademisk," siger sognepræsten.

Fællesskabet frem for alt

De to præster fra hver sin kirke og hver sit sogn mener dog begge, at der hverken er nogen rigtig eller forkert måde at have grebet coronasituationen an på, og hvordan man gør det fremover.

For Kåre Egholm har fællesskabet omkring kirken været det vigtige. I coronatiden har han uploadet prædikerne på skrift til hjemmesiden og ventet tålmodig på, at han igen kunne åbne kirkedørene for andet end begravelser, dåb og vielser med få gæster.

"Det handler om at bruge sig selv som pejlemærke. Føler jeg selv at det er at være til gudstjeneste, når jeg ser det på video? Nej. Så vil jeg hellere læse en prædiken for mig selv og fordybe mig. Det kan godt blive meget præstefikseret med videoerne. Det er vilkårene, det ved jeg godt. Men så vil jeg hellere vente, til man kan samles i kirken med menigheden," siger Kåre Egholm.

Derfor har Vejlby Kirke ikke været speciel digital, selvom flere andre har været det. Det mest vellykkede gimmick i lockdown var da også analogt. Til påske lå der ved den velbesøgte kirkegård påskeliljer med hilsen fra kirken, som besøgende kunne tage med hjem. Det blev taget godt imod.

I sidste uge var kirkebænkene tomme – det bliver de ikke ved med. Foto: SØ

I sidste uge var kirkebænkene tomme – det bliver de ikke ved med. Foto: SØ

Åbner for få

Når det fra og med denne uge igen er tilladt at holde gudstjenester, bliver det i både Vejlby og Hjortshøj Kirke for færre kirkegængere end normalt. I Vejlby holder de to gudstjenester samme dag med plads til 20 til hver – først til mølle.

"Man kan jo godt sidde med én meters mellemrum, hvis vi dropper salmesangen. Men det det gør vi ikke. Det er en vigtig del af gudstjenesten," siger Kåre Egholm, der altså må se frem til at se ud over en menighed med to meters mellemrum.

I Hjortshøj ser de tiden an med at finde ud af, hvor tæt folk må sidde, og i første omgang holder sig til én gudstjeneste med plads til omkring 40.

Retningslinjerne for, hvordan og hvor mange der må samles i kirkerne, er i skrivende stund endnu ikke forhandlet på plads.

Publiceret 23 May 2020 08:00