Byens uheldigste barejer, Sanni Nielsen. Først blev hun evakueret fra sin bygning i otte måneder på grund af nedstyrtningsfare, og så kom coronakrisen. Foto: Danni Paulsen

Byens uheldigste barejer, Sanni Nielsen. Først blev hun evakueret fra sin bygning i otte måneder på grund af nedstyrtningsfare, og så kom coronakrisen. Foto: Danni Paulsen

Barejer i knæ:

En ulykke kommer sjældent alene Hos Anton

Aarhus' uheldigste barejer Sanni Nielsen har gennemgået et mareridt i nu halvandet år - og det er ikke ovre endnu

Af
Danni Paulsen

Hvis Sanni Nielsen var en ludobrik, så var hun ikke bare slået tilbage til start. Hun var slået helt af brættet.

Ejeren af værtshuset Hos Anton i Vestergade har været ualmindeligt hårdt forfulgt af ulykker.

"Det er helt sindssygt. Men jeg bliver ved med at tænke, at nu kan der da ikke komme mere. Jeg tror heller ikke, jeg kan klare, hvis der sker mere," siger hun, da Lokalavisen Aarhus møder hende i den tomme bar fire dage før, værtshus-scenen igen må åbne dørene.

Det hele startede 30. januar 2019. Pludselig blev Vestergade afspærret, og Vestergade 69 blev evakueret. Store revner var opstået under arbejdet med biblioteksgrunden, og hele ejendommen var i fare for at kollapse.

Beboerne blev sendt på hotel, værtshuset blev lukket, og der skulle gå måneder med at finde ud af, hvordan bygningen igen kunne sikres, og hvem der havde ansvaret.

Først otte måneder senere kunne Sanni Nielsen igen åbne døren til Hos Anton. To tredjedele af årets omsætning var tabt på gulvet, men regningerne blev ved med at komme.

"Jeg var konkurstruet. Det var min egen opsparing, der måned efter måned blev spist op."

Og så kom nedlukningen af Danmark i marts.

Knytnæveslag

"Jeg nåede at have mit værtshus åbent i fem måneder, og så skete det her," lyder det opgivende og storsukkende fra Sanni Nielsen.

"Opsparingen er snart opbrugt, og det er fandeme surt. Man når da efterhånden et punkt, hvor man tænker: 'Skal jeg blive ved med at smide gode penge efter det her.' Jeg har jo ikke nogen pensionsopsparing. Jeg har den her lejlighed, som baren drives i. Det er det."

De fem åbne måneder knoklede hun som en besat for at komme tilbage.

"Det lykkedes mig sgu. I de måneder nåede jeg op på samme omsætning som året før. Det, synes jeg selv, er ret sejt."

Men coronaens timing kunne ikke være værre. Som for andre selvstændige var den tvungne lukning et slag i ansigtet, men for Sanni Nielsen blev det i knytnæveform, for lukningen i 2019 betød, at hun kom ud af året med et underskud. Og så er der ikke meget at komme efter i regeringens hjælpepakker.

"Det er jo umuligt at lave overskud med otte måneders nedlukning. Mine særlige omstændigheder er der dog ingen mulighed for at udfylde, når man søger kompensation, og det betyder, at jeg kun kan få halv kompensation for mine faste udgifter, mens alle andre næsten får det hele kompenseret."

Foto: Danni Paulsen

Foto: Danni Paulsen

Livsgrundlag revet væk

Det er tydeligt at se, at den megen modstand har tæret hårdt på Sanni Nielsen.

"Det har da gjort noget ved mit humør. Og også min psyke i perioder. Jeg er ikke typen, der giver op, men det har været hårdt. Det synes jeg virkelig," siger den 53-årige barejer, som kæmper for at holde tårerne tilbage.

"Nedstyrtningsepisoden tog jeg i stiv arm og sagde til mig selv, at nu skulle vi bare i gang igen. Men da det her skete, blev jeg meget påvirket. Jeg bliver påvirket bare af at tale om det. Det er jo hele ens eksistensgrundlag, der bliver revet væk fra den ene dag til den anden. Igen. Det ville være hjerteskærende at skulle smide håndklædet i ringen, men det er jo også fordi, at jeg hver gang skal starte forfra og må arbejde 60-80 timer i ugen for at få det op at køre igen. Og jeg er jo ikke hel ny i det her."

Ifølge Sanni Nielsen har ejerforeningen i Vestergade 69 alene brugt en million kroner på advokater og rådgivere i nedstyrtningssagen, som slet ikke er slut endnu. Der er indgået forlig med Biblioteksparken, men nu kæmpes der med bygherrens forsikringsselskab om godtgørelse og reperationer.

Eksempelvis mener Tryg Forsikring, at Sanni Nielsen selv skal betale 75 procent af udgifterne til en loftsreperation, som koster 260.000 kroner.

"Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal sige. Jeg vil bare gerne have det, jeg havde før. Hverken mere eller mindre. Det hele føles uretfærdigt. Jeg synes, det er uretfærdigt, at jeg først skal skændes med de her kæmpe virksomheder om at få repareret skader, og nu skal jeg også skændes med Erhvervsstyrelsen om at få kompensation. Det er svært at finde kræfter og overskud til at tage de kampe."

To millioner tabt

Hun tror, der går år, før hun kan lægge den sag bag sig. Og der går årtier, før økonomien er genoprettet efter disse to kriser. Hendes slag på tasken lyder på to millioner kroner i tabt omsætning alene.

Før det hele ramlede var planen, at lejligheden i Vestergade skulle være betalt, når hun fylder 70 år, og så kunne den være en del af hendes pensionsopsparing. Den plan, tror hun, at hun må skyde en hvid pil efter.

"Det kommer nok til at tage nogle flere år. Jeg aner ikke, hvordan min fremtid ser ud. Men det er da pisseuheldigt, og jeg kunne da godt tænke, at havde jeg bare haft det 8-16-job, så havde livet set anderledes ud. Men jeg har også elsket det her liv."

Fighter og optimist

Med reducerede åbningstider, myndighedernes restriktioner og en forventet tilbageholdenhed fra kunderne er hun er også overbevist om, at det denne gang bliver sværere at komme tilbage på fuldt blus på værtshuset.

"Men jeg håber, at danskerne er klar til at komme ud igen. For mit vedkommende er det positivt, at de fleste af mine kunder er studerende. De har jo festet under hele coronakrisen," griner hun.

Trods konkursfare - ikke mindst hvis en anden epidemi-bølge rammer landet - er Sanni Nielsen efter 28 år bag bardisken ikke klar til at smide livsværket fra sig. Hun er en fighter og en ukuelig optimist.

Og selvom smilet for en stund er falmet lidt på ejeren, så lever imødekommenheden og hjertevarmen på Hos Anton i bedste velgående. Og det vil den blive ved med, forsikrer hun, da hun følger Lokalavisens journalist ud.

"Det skulle gerne blive godt nu!"

Publiceret 20 May 2020 06:00