Kjeld Kromand er en af kommunens skoleledere, der har taget imod elever i den seneste tid. Arkivfoto

Kjeld Kromand er en af kommunens skoleledere, der har taget imod elever i den seneste tid. Arkivfoto

Skoleledere i Aarhus er positive over genåbningen

Skolerne har snart været genåbnet i to uger, og en rundspørge blandt nogle af de lokale skoleledere viser, at der er optimisme at spore

Af
Martin Jørgensen

skole "Da eleverne første gang mødte ind, så kom jeg, uden sammenligning ellers, til at tænke på, når køerne for første gang bliver sendt på græs. Der var flere børn, som hoppede og sprang, og de kunne næsten ikke være i deres krop af bare glæde."

Sådan lyder det fra Kjeld Kromand, skoleleder på Kragelundskolen, som mener, at den første tid efter genåbningen er gået over al forventning med glade elever og et omstillingsparat personale. Og selvom undervisning er langt fra vanlige standarder, er det ikke nødvendigvis en negativ ting.

"Vi skal huske på, at læringen ikke kun foregår i klasselokalet med en lærer. Der er også meget læring i den situation, Danmark står i, for det er i lige så høj grad en sidelæring omkring livet og dets sårbarhed. Om sammenhold og vigtigheden af familien, som man ikke kan underkende værdien af," fortæller skolelederen fra Højbjerg og tilføjer:

"Så selvom vi kalder det nødundervisning, så er der rigtig meget læring, som foregår i livet for den tid, vi er i."

Og atypisk undervisning har der været. På Kragelundskolens Facebookside har man kunne følge med i, hvad de forskellige klasser har fundet på.

Torsdag var 3.C eksempelvis forbi Aarhus' højeste punkt ved Jelshøj, mens det i ugen før var andre natur-oplevelser i syd ved Katterhøj og Søsterhøj, der fik et visit. I de mindre klasser på 0. årgang brugte man torsdagen i Hørhaven, hvor der blev klatret i træer, lyttet til spætten, kigget på frynseorme, mus og egern og gået ture langs vandet i det fine vejr.

"Det bedste ved det hele er at se, hvor glade børnene er for at komme i skole igen. Og med de udfordringer og en kort tidsfrist, er det også imponerende at se, hvor omstillingsparat personalet har været," siger Kjeld Kromand, der tilføjer, at langt størstedelen af de elever, der skulle starte, også er mødt ind.

Udearealer i Frederiksbjerg

I midtbyen hos Frederiksbjerg Skole er genåbningen også her gået rigtig godt, lyder det fra skoleleder Jette Bjørn Hansen. Dog har skolen udfordringer med pladsen på skolens begrænsede udearealer, der er presset i disse tider.

"Vi opfordrer vores klasser til at søge væk fra skolens område. Derfor har flere af eleverne været på stranden, Tangkrogen og Skanseparken. Nogle af de steder har der været andre skoler eller privatbesøgende, og så må de bare gå videre," fortæller Jette Bjørn Hansen.

Alle klasser har nemlig én fast udedag, hvor børnene er udenfor fra de kommer, til de går. Derudover har skolen fået gang i en madordning med take-away, hvor eleverne klassevis får maden. Desuden har alle klasser kun én-to kendte voksne hele dagen igennem, så der undgås en masse skift. Så alle forholdsregler er taget i brug.

"Jeg er meget imponeret over, hvordan elever og forældre har tacklet det. Vi ved, at alle har forskellige følelser med i det her. Der bliver stillet spørgsmål som 'Får vi de rigtige informationer?', 'Kan vi stole på sundhedsstyrelsen' og 'Hvad med min egen familie?' Men alt det tackler folk rigtig godt, og jeg oplever en god stemning."

På Frederiksbjerg Skole er mellem 10 og 20 børn, ud af de 600 tilbagevendte elever, blevet hjemme, da de har været i en form for 'semi-risikogruppe', som skolelederen kalder det. Der er dog tæt dialog med alle involverede, og valget er sket i samråd med familiernes egne læger.

Større fravær i Vest

I den vestlige ende af byen fortæller Helle Mønster, skoleleder for Tovshøjskolen og Ellekærskolen, at Tovshøjskolen har et fremmøde på 75 procent, mens Ellekærskolen ligger på omkring de 65 procent.

"Vi gør alt, hvad vi kan for, at vores forældre forstår, at vi passer på deres børn, og at vi faktisk passer på dem. Jeg synes, at vi er gode til at fortælle, hvad der egentlig sker, men det ser ud til, at der er en større bekymring i forældregruppen på Ellekærskolen end på Tovshøjskolen."

På trods af det lave, sammenlignet med de øvrige skoler, fremmøde, så mener skolelederen, at genåbningen er gået ganske fint.

"Børnene har været gode til at lære de nye rutiner at kende. Det har de kunne, fordi de voksne har været gode til at holde fast i, hvad de skal hver dag i forhold til afvaskning og andre generelle hygiejneregler."

Også på vest-skolerne er der tæt dialog med de familier, der har valgt at holde deres børn hjemme fra skole.

Publiceret 01 May 2020 07:00