Carsten Hauge Hensberg står i spidsen for Nyma, der åbnede 1. maj i bydelen Nye.

Carsten Hauge Hensberg står i spidsen for Nyma, der åbnede 1. maj i bydelen Nye. Foto: Kim Skovrup Andersen.

Nyma: Nye har fået sin egen købmandsbutik

Carsten Hauge Hensberg åbner købmandsbutik med et nyt dagligvarekoncept i samarbejde med byudvikler Jørn Tækker

Af
Kim Skovrup Andersen

Nyåbning Fredag 1. maj klokken 10 fik den voksende bydel, Nye, sin helt egen købmandsbutik.

Daglig leder er Carsten Hauge Hensberg, som har været selvstændig i mange år og haft med madlavning og økologi at gøre i 30 år.

Sammen med byudvikler Jørn Tækker står han for dagligvarebutikken på Nye Høvej 5.

"Vi har haft nogle lange, gode snakke om, hvad det egentlig er for en type butik, vi gerne vil lave med fokus på gode råvarer, økologi og nærhed," siger Carsten Hauge Hensberg.

'Nyma' er navnet, og forklaringen er logisk i forhold til bynavnet:

"Det er et navn, Jørn Tækker og jeg har brugt noget tid på at finde på. Der var en del navne i spil. Vi snakkede om 'købmand' skulle indgå i navnet. Men vi fandt ud af, at det kunne være sjovt at lege med og lave en sammentrækning af to navne ligesom bynavnet 'Nye', der også kan have flere betydninger. Så 'Nyma' står for ny mad eller nyt marked," forklarer Carsten Hauge Hensberg og fortsætter:

"Vi synes, det var sjovt, at flere af de store kæder er opstået som en sammentrækning af forkortelser som Bilka og Føtex. Vi har fået god respons på navnet, og folk synes, det er sjovt. Nyma dukkede op, og nu er vi ret glade for det."

Der var en lang kø - med behørig afstand - da Nyma slog dørene op.

Der var en lang kø - med behørig afstand - da Nyma slog dørene op. Foto: Kim Skovrup Andersen.

Konceptet bag den nye købmandsbutik er, at den skal have velvalgte - gerne lokale - dagligvarer og råvarer med omtanke for miljøet. Eksempelvis er et lille mikrobryggeri i Elev på vej med deres øl på Nymas hylder. Men derudover skal Nyma også fungere som kaffebar, madbod og pakkeshop.

"Vi har en drøm og et ønske om, at Nyma bliver et mødested og samlingspunkt i lokalområdet. Det vil vi enormt gerne være. Vi skaber rammerne og inviterer beboerne til at udfylde dem med samvær og arrangementer," siger købmanden, der siden januar har været med til at udvikle Nymas koncept.

"Dengang var der en helt bar mark her, så vi har været i gang længe og er startet helt fra bunden," siger han.

59 familier bosat

De to bagmænd mødte hinanden i butikken 'Ren Kost' i Jægergårdsgade, hvor Carsten Hauge Hensberg arbejdede, og hvor Jørn Tækker var kunde.

"Tækker fortalte mig om idéen og bydelen. Så fik vi en sludder, og jeg syntes, det lød spændende med en ny købmandsbutik," siger Carsten Hauge Hensberg.

Butikken er midlertidig i nogle ombyggede pavilloner, for planen er, at der skal bygges en mere permanent købmandsforretning i Nye, når byen har vokset sig større om et par år. I øjeblikket huser Nye 59 familier, og flere på vej. Muligvis også byens nye købmand.

"Jeg er ikke selv flyttet herud endnu, men har ansat folk, der bor herude. Men jeg kunne da godt tænke mig det i forhold til at være mere lokal," siger Hensborg, som bor i øgade-kvarteret i Aarhus C. - ti kilometer fra sin arbejdsplads.

Nyma har her i starten to fuldtidsansatte og to halvtidsansatte samt et par unge mennesker fra området.

At dømme efter fremmødet til åbningen, bliver der ikke så stille, som man kunne frygte.

"Det er lidt et skørt tidspunkt at åbne på. Vi ville da gerne have åbnet med et skrald, men vi tog beslutningen om at åbne 1. maj for noget tid siden, og nu åbner vi lige så stille med afstandsmærker og håndsprit. Så må den store åbningsfest vente. Måske til sommer. Vi har også en pizzaovn på vej, så der er noget at se frem til," siger Nymas styrmand.

Åbningstiderne i den nye købmandsbutik bliver som følger: Mandag til torsdag fra klokken 10 til 18, fredag fra klokken 10 til 19 og lørdag-søndag fra klokken 10 til 15.

Bydelen Nye huser i øjeblikket 59 familier, og flere er på vej.

Bydelen Nye huser i øjeblikket 59 familier, og flere er på vej. Foto: Kim Skovrup Andersen

Fakta om Nye

  • Ligger mellem Lisbjerg og Lystrup i den nordlige del af Aarhus Kommune.
  • Ifølge byudvikler Jørn Tækker fra Tækker Group står bynavnet Nye for flere ting: Det er en blanding af en ordleg mellem Ny og Elev, men også nye tanker og nye måder at bosætte sig på og nye måder at dele fællesskaber på.
  • Efter mange års planlægning gik byggeriet etape 1 af bydelen i gang i 2017 og kommer efter planen til at omfatte 650 boliger.
  • Når bydelen står færdig er det planen, der skal bo mellem 15 og 17.000 mennesker, og dermed bliver der på sigt også behov for en ny skole i området.

Publiceret 01 May 2020 12:30