Screendump fra Facebook-video.

"Jeg vil dø muslim": Her er forklaringen på videoen med Yahya Hassan

Yahya Hassan havde selv inviteret imamen Abu Khaled til at foretage det videoklip, som torsdag blev delt i forbindelse med digterens pludselige død

Af
Jonas Wrede Hansen

"Jeg vil gerne sige til alle, der måske har været i tvivl, om Yahya er frafaldet fra islam. Det har der på intet tidspunkt været tale om. Jeg er født muslim, og jeg vil dø muslim. Man er måske ikke, som folk er flest. Slut, prut, finale. Tak for det," siger Yahya Hassan i en video, som siden torsdag er blevet delt og kommenteret adskillige gange på Facebook i forbindelse med offentliggørelsen af digterens tidlige død.

I videoen bliver der sagt flere ting på arabisk fra en imam, inden Yahya Hassan selv tager ordet og proklamerer, at han er muslim. Den kontroversielle digter har ikke vist sig særlig meget i offentligheden i et stykke tid, og der blev da også torsdag aften spekuleret i, om videoen var en afskedshilsen.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Det blev torsdag offentliggjort, at Yahya Hassan er død blot 24 år gammel.

Det blev torsdag offentliggjort, at Yahya Hassan er død blot 24 år gammel. Foto: Finn Frandsen/Politiken/Ritzau Scanpix

Lokalavisen Aarhus har fredag talt med den imam, som optræder i videoen sammen med Yahya Hassan, og han kan fortælle, at den stammer fra november sidste år, hvor Yahya Hassan selv tog kontakt til imamen.

"Jeg blev ringet op af Yahya Hassan, der havde et budskab, som han gerne ville ud med, og så gik han med til, at det blev video-filmet," fortæller imamen Abu Khaled, der er tilknyttet Fredens Moske i Brabrand, til Lokalavisen Aarhus.

Har ikke læst Yahyas digte

Det er en meget normal praksis i den islamiske religion, at man tager kontakt til en imam, hvis man har et budskab, som man gerne vil ud med, forklarer imamen.

"Det samme gælder, hvis man for eksempel gerne vil konvertere til Islam, så kan man ringe til mig, og så vil jeg komme forbi. Så spørger jeg ind til, om det må blive optaget på video, og hvis der bliver givet lov til det, så gør jeg det," fortæller Abu Khaled, der er onkel til Yahya Hassans mor.

Han har aldrig selv læst Yahya Hassans digte eller fulgt med i hans islam-kritiske udtalelser, men forholder sig i stedet til, at digteren fortalte ham, at han gerne ville ud med budskabet, at han var muslim.

"Hvis han ikke ville bekræfte, at han var muslim, så havde han ikke indkaldt mig," fortæller Abu Khaled, der sidst så Yahya Hassan for en måneds tid siden.

"Jeg var på besøg hos hans mor, hvor Yahya Hassan også var til stede," fortæller han.

Det var sidste gang, at imamen så digteren i live. Onsdag aften blev Yahya Hassan fundet død i sin lejlighed. Han blev kun 24 år.

Publiceret 01 May 2020 15:30