Modelfoto:

Modelfoto: Adobe Stock

Raser over islamisk bønnekald i Gellerup:

"Det burde faktisk straffes med udvisning"

Det er ramadan, og fredag fik det Fredens Moske i Gellerup til at foretage et bønnekald, som blev sendt ud via højtalere. Det vækker debat

Af
Jonas Wrede Hansen

Ramadanen, som er den helligste måned i den islamiske kalender, markeres frem til 23. maj over hele verden blandt muslimer. Men med Covid-19-pandemien er den muslimske tradition ikke, som den plejer at være. Der skal nemlig holdes afstand, og derfor kan muslimerne blandt andet ikke bede i store forsamlinger. Det har fået moskeerne til at tænke i nye baner, og fredag kunne man derfor i Gellerup pludselig høre et bønnekald fra opsatte højtalere. Det var Fredens Moske, som foretog fredagsbønnen fra et idrætsanlæg i Gellerup.

Bønnekaldet blev også filmet og lagt op på Fredens Moskes Facebook-side.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Denne video har fået flere til tasterne, og det er bestemt ikke alle, der er lige begejstrede for episoden, der er en tradition i de muslimske lande.

Åbent brev til Bundsgaard

Blandt andre har DF's tidligere folketingsmedlem Martin Henriksen lavet et vredt opslag på Facebook med henvisning til det islamiske bønnekald i Gellerup.

"Nej til muslimsk bønnekald i Danmark. Det skal ulovliggøres, og det burde faktisk straffes med udvisning," skriver han blandt andet i Facebook-opslaget, der har modtaget en del reaktioner fra folk, der er enige med ham.

Den højrenationalistisk bevægelse Generation Identitær, der selv kalder sig en patriotisk ungdomsbevægelse, har på sin hjemmeside lagt et åbent brev op til Jacob Bundsgaard (S), borgmester i Aarhus.

I brevet står blandt andet følgende:

"Vi og mange andre danskere, har med bekymring set den video som Fredens Moske i Aarhus, fredag den 24. april lagde op på deres Facebook-side. I videoen kan man se noget, som ikke på nogen måde hører til i Danmark, men snarere i Mellemøsten. Der kaldes til muslimsk bøn, som man kender det fra orientens minareter, men det er hverken Kairo eller Istanbul, som videoen er optaget i. Den er derimod optaget i Gellerup – en del af den by, som du er valgt til borgmester for."

Psykisk støtte til muslimer

I sidste uge anmodede Dansk Islamisk Trosamfund om lov til at udføre bønnekald under ramadanen. Der blev sendt en anmodning til kirkeminister Joy Mogensen (S) og en håndfuld borgmestre samt til integrationsminister Mattias Tesfaye (S). Anmodningen blev desuden lagt op på trosamfundets hjemmeside. Her bliver det blandt andet beskrevet, at det er for at vise støtte til muslimer og for at bevise Danmark som et mangfoldigt land, at man vil udføre bønnekald.

"Baggrunden for anmodningen er at give psykisk støtte til muslimer, mens den overfor ikke–muslimer ville være bevis på, at Danmark er et mangfoldigt land, der respekterer forskellighed. Det er Dansk Islamisk Trossamfunds opfattelse, at der er behov for psykisk støtte og motivation til borgerne fra de i Danmark eksisterende trosretninger, således at vi i fællesskab kan bevise, at vi i Danmark står sammen i denne svære tid, uanset religiøs overbevisning," står der i brevet, hvor man opfordrer integrationsministeren til at tillade bønnekald fra menighederne under ramadanen.

"Vores ønske om bønnekald handler om en simpel aktivitet, idet en imam skal læse bønnekald gennem mikrofon, der maksimum kan høres indenfor en radius på 10 meter. Det er alene de tilfældige forbipasserende, der ville kunne høre bønnekaldet, hvorfor aktiviteten ikke ville være i strid med forsamlings -forbuddet. Vores frivillige ville optage bønnekaldet og lægge det ind på vores hjemmeside og sociale medier. Vi ønsker tilladelse til denne aktivitet primært om fredagen, og hvis det er muligt flere gange om dagen."

I første omgang afslog Kirkeministeriet anmodningen, men Dansk Islamisk Trosamfund har sendt en ny anmodning af sted.

Lokalavisen Aarhus har talt med Fredens Moské om bønnekaldet og den efterfølgende debat. Læs mere herunder:

Publiceret 26 April 2020 09:29