Podcast: Politiets store jagt efter kommunisterne

Fjerde afsnit af podcast-serien 'Den Dræbte Sabotør' er ude nu

Hvordan efterforskede Aarhus Sikkerhedspoliti det mislykkede sabotage-forsøg 28. maj 1943 mod det tyske depot i Ole Rømers Gade, hvor sabotøren Willy Schmidt blev dræbt? Det handler fjerde afsnit af Lokalavisen Aarhus' podcast-serie 'Den Dræbte Sabotør' om. Journalist Jonas Wrede Hansen undersøger, hvad der ligger af dokumenter om sagen på Rigsarkivet i Viborg, og det viser sig, at der dukker en del spændende frem. I mængden af de mange maskinskrevne papirer er der referater af afhøringer, der viser, at politiet havde øjnene rettet mod en helt bestemt svømmeklub.

Lyt til 4. afsnit af 'Den Dræbte Sabotør' herunder

Overblik over personerne i afsnit 4

Willy Schmidt: Den 23-årige kommunistiske sabotør, der 28. maj blev skuddræbt ved sabotage-forsøget i Ole Rømers Gade i Aarhus mod et tyske depot.

Laurits Brandt Jakobsen :Medlem af DKP og med i Willy Schmidts sabotage-gruppe. Han blev såret af pistolskud under sabotage-forsøget i Ole Rømers Gade, hvor Willy Schmidt blev dræbt.

Erik Kolling Andersen :Medlem af DKP og med i Willy Schmidts sabotage-gruppe.

Erik Pedersen :Medlem af DKP og med i Willy Schmidts sabotage-gruppe.

Mogens Koch Jensen :Medlem af DKP og med i Willy Schmidts sabotage-gruppe

Henry Mogensen :Medlem af DKP og kammerat til Willy Schmidt.

David Hejgaard :Leder i DKP og havde en vigtig rolle i opbygningen af de kommunistiske blad- og sabotagegrupper i Midtjylland

Frits Nielsen :Medlem af DKP og hjalp David Hejgaard med at opbygge sabotage-grupperne i Midtjylland.

Alfred Berthelsen :Medlem af DKP og stod for nogle af de aller første uorganiserede sabotage-aktioner i Aarhus. Lagde loftrum til Willy Schmidts sabotage-gruppe, da Frits Nielsen skulle instruere den i at bruge plastiksprængstoffer.

Aase Thorn :Willy Schmidts nabo på loftet i Marselis Boulevard 20 i Aarhus. Blev afhørt af politiet morgenen efter Willys død.

Ib Henning Duus Petersen :Medlem af den svømmeklub, som kom i politiets søgelys. Blev afhørt af politiet.

Lyt til serien på din mobil

Podcast-serien hedder 'Den Dræbte Sabotør', og den kan findes i iTunes, Spotify, Google Podcasts, Soundcloud og hvor du ellers lytter til podcasts. Søg på navnet i din podcast-app og abonner på serien, så er du sikker på at få besked, så snart nyeste afsnit er tilgængelig

Publiceret 21 April 2020 06:10