Lola og Villy

Lola og Villy Foto: Jonas Wrede Hansen

Podcast: Lola og Villys mor var kæreste med Willy Schmidt

Det var Milma Broe, der holdt tale foran de mange tusinde mennesker til Willy Schmidts begravelse. Lokalavisen Aarhus har mødt hendes to børn

Af
Jonas Wrede Hansen

Podcast "Det er sikkert en af de mest berømte taler, der nogensinde er holdt i Aarhus. I hvert fald hvis man interesserer sig for dette emne."

Ifølge Søren Tange Rasmussen, der er museumsinspektør på Besættelsesmuseet i Aarhus, så er der ingen tvivl om, at Milma Broe havde en stor betydning for modstandsbevægelsen i Aarhus i 1943. Især hendes tale ved Willy Schmidts begravelse er blevet til en fortælling om, hvordan hun fik opildnet de mange mennesker til at gå ind for modstanden mod besættelsesmagten, forklarer han.

Hun var som medlem af Danmarks Kommunistiske Parti, DKP, aktivt med i modstandsbevægelsen i Aarhus, og så var hun kæreste med partikammeraten Willy Schmidt, da han blev dræbt ved sabotage-forsøget i Ole Rømers Gade.

"Hun var en meget aktiv figur i det kommunistiske miljø, og så var hun temmelig involveret i produktionen af det illegale blad, der hed 'Frit Danmark'," fortæller Søren Tange Rasmussen i nyeste afsnit af podcast-serien 'Den Dræbte Sabotør', hvor det også kommer frem, at Milma Broe spillede en væsentlig rolle for den organiserede sabotage i Aarhus.

Opkaldte søn efter Willy

I podcast-afsnittet fortæller blandt andre Milma Broes to børn, hvad de ved om hendes mors aktiviteter under besættelsen i Aarhus.

"Hun opbevarede sprængstoffer og våben i sin lejlighed og flyttede dem også rundt, når de skulle bruges andre steder," siger datteren Lola Broe, som også kan fortælle, at Milma var så knust over tabet af sin kæreste Willy Schmidt, at hun ville have "en ny Willy".

Privatfoto.

"Så fik hun en ven til at gøre sig gravid, og så blev min storebror født."

Sønnen Villy Broe er nemlig opkaldt efter den aarhusianske sabotør.

"I forbindelse med, at hun viste et billede af Willy, fortalte hun mig, at det var ham, jeg har navn efter," fortæller han i nyeste afsnit af 'Den Dræbte Sabotør'.

Blev anholdt i Aarhus

Da Milma Broe holdt sin berømte tale ved Willy Schmidts begravelse, var hun i forvejen kendt af politiet. Det var hun, fordi hun i starten af 1943 blev anholdt i forbindelse med sit arbejde med det illegale blad 'Frit Danmark'. Det fortæller Søren Tange Rasmussen fra Besættelsesmuseet i Aarhus.

"Der var en arrestationsrunde, hvor Aarhus Politi optrevlede Frit Danmarks organisationen i Aarhus. Politiet arresterede en række personer, som blev dømt ved byretten i Aarhus for spredning af ulovligt propaganda af kommunistisk oprindelse. Men hun blev godt nok frikendt," fortæller museumsinspektøren.

Hvordan det lykkedes for Milma Broe, at blive frikendt, og hvor meget hendes børn kan fortælle om hendes tid i Aarhus, kan du høre meget mere om i podcast-afsnittet, som er ude nu.

Lyt til podcast-serien

Podcast-serien hedder 'Den Dræbte Sabotør', og den kan findes i iTunes, Spotify, Stitcher, Soundcloud og hvor du ellers lytter til podcasts. Søg på navnet i din podcast-app og abonner på serien, så er du sikker på at få besked, så snart nyeste afsnit er tilgængelig

Publiceret 17 April 2020 16:30