Modelfoto:

Modelfoto: Adobe Stock

Slut med en smøg ved busstoppestedet:

Aarhus Byråd forbyder rygning endnu flere steder

"Byrådets beslutning sender et solidt signal," siger borgmester Jacob Bundsgaard

Aarhus Byråd besluttede onsdag aften, at der i fremtiden bliver flere røgfrie udearealer i byen.

Kommunen var landets første til at indføre røgfri arbejdstid for medarbejdere i kommunen, og nu er endnu et rygeforbuds-initiativ på plads.

Fremover skal legepladser, busstoppesteder være røgfrie, og det samme skal udearealer ved alt fra lokalcentre og biblioteker til administrationsbygninger og sundhedscentre.

"Desværre er der en stor stigning i antallet af unge rygere, og i forvejen dør næsten 14.000 danskere hvert år på grund af rygning. Derfor skal vi reagere," siger Jette Skive, rådmand, Sundhed og Omsorg, i en pressemeddelelse.

Hun har været bannerfører for forbuddet og stod bag indstillingen.

"Jeg er glad for byrådets opbakning. Det er et kraftigt signal om, at vi må tage ved lære af, at tiderne skifter, og vi skal tage et ansvar for kommende generationer, rygere som ikke-rygere. De næste generationer skal ikke kæmpe med de følger, som rygning medfører, og det ansvar har byrådet taget på sig," siger Jette Skive.

Bliver helt naturligt

Beslutningen betyder også, at der ikke længere må sælges tobak ved events og arrangementer i Aarhus støttet af Aarhus Kommune, og der må heller ikke sælges tobak i kommunalt ejede bygninger.

"Byrådets beslutning sender et solidt signal til børn og unge om, at rygning slet ikke hører hjemme i det offentlige rum, og på den måde kan vi forhåbentligt bidrage til at skabe nye generationer uden rygere. Da vi i sin tid som landets første kommune indførte røgfri arbejdstid, blev det anset som kontroversielt. I dag opleves det som helt naturligt, og sådan vil det også gå med røgfrie udearealer. Det er et vigtigt skridt i kampen mod de mange tobaks-dødsfald," siger borgmester Jacob Bundsgaard (S).

Udover forbud mod rygning på flere udearealer, har rådmand Jette Skive indgået en aftale med Gadeforeningen Strøget om en kampagne i en periode, der skal opfordre folk til ikke at ryge.

dp

Publiceret 15 April 2020 18:54