Andet afsnit af podcastserien 'Den Dræbte Sabotør' er ude nu.

Andet afsnit af podcastserien 'Den Dræbte Sabotør' er ude nu.

Danske mænd stod vagt for tyskerne under besættelsen

Det var en dansker i tysk tjeneste, der dræbte Willy Schmidt ved sabotage-forsøget mod det gamle glasværk i Ole Rømers Gade

Det var aarhusianeren Johannes Christensen, der natten til 28. maj 1943 sendte de dræbende pistolskud mod Willy Schmidt. Han var en af flere danske mænd, der under Anden Verdenskrig valgte at stå vagt for den tyske besættelsesmagt. Johannes Christensen var nemlig en såkaldt marinevægter, som med uniform og våben blandt andet skulle forhindre sabotage mod den tyske værnemagt.

Lyt til podcastserien herunder

"Det med at tage arbejde i et væbnet korps var noget, man blandt andet gjorde, fordi der selvfølgelig var penge i det. Der var en udmærket løn i jobbet, og man skal huske på, at der var stor arbejdsløshed i Danmark på dette tidspunkt. Men det er også helt sikkert, at man godt vidste, hvad man gjorde," fortæller Søren Tange Rasmussen, daglig leder af Besættelsesmuseet i Aarhus.

Døde dagen efter

Da Johannes Christensen ved sabotageaftenen i 1943 skød og dræbte Willy Schmidt, blev han også selv ramt af skud.

"Willy affyrede derimod flere skud mod landsforræderen, før han selv blev dødelig såret," som det står beskrevet i sabotage-gruppens beretning fra aftenen.

 

Den danske marinevægter blev ramt i maven af pistolskud, og 29. maj blev Johannes Christensen erklæret død i en alder af 57 år på kommunehospitalet i Aarhus.

"En marinevægter, som der var tale om her, var direkte ansat af tyskerne, så der var krig på kniven, når der skete noget," fortæller historiker og journalist Niels-Birger Danielsen til Lokalavisen Aarhus og forklarer, at tyskerne nok ikke så mildt på marinevægterens død.

Der blev da også efterfølgende sat gang i en større efterforskning for at finde ud af, hvem der deltog og havde organiseret sabotageforsøget mod det tyske depot i Ole Rømers Gade den aften og nat, som altså endte med at koste to aarhhusianere livet.

Her finder du podcastserien

Podcast-serien hedder 'Den Dræbte Sabotør', og den kan allerede nu findes i iTunes, Spotify, Stitcher, Soundcloud og hvor du ellers lytter til podcasts henne. Søg på navnet din podcast-app og abonner på serien, så er du sikker på at få besked, så snart nyeste afsnit er tilgængelig.

Publiceret 11 April 2020 06:00