Pressefoto

Pressefoto

"Nej, du forstyrrer ikke":

Region og læger opfordrer til stadig at kontakte egen læge

Foruroligende fald i antallet af henviste patienter på kræft- og hjerteområdet

"Ja, det er sikkert at kontakte egen læge, og nej, du forstyrrer ikke!"

Sådan lyder opråbet i en pressemeddelelse fra Region Midtylland, som har oplevet et markant fald i i nye patienter til undersøgelse for kræft- og hjertesygdomme.

I slutningen af februar var 868 patienter henvist til behandling i et kræftpakke-forløb. I slutningen af marts var antallet næsten halveret til kun 458. Samme tydelige fald ses på hjerteområdet.

Region Midtjylland og de praktiserende læger er enige om, at tallene sandsynligvis tegner et helt forkert billede af, hvor mange nye kræft- og hjertepatienter der i virkeligheden findes.

"Vi taler lige nu mest om corona, men vi har ingen grund til at tro, at virusepidemien skulle betyde færre nye mistanker om kræft- og hjertepatienter," siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S) bekymret og opfordrer borgerne til stadig at bruge egen læge.

"Gode muligheder for at behandle kræft- og hjertesygdomme bliver typisk dårligere, jo længere der går, før patienterne opsøger egen læge og kommer i den rigtige behandling," siger Henrik Idriss Kise, der er formand for Praktiserende Lægers Organisation i Region Midtjylland.

Sundhedsvæsenet har travlt under corona-epidemien, men ikke for travlt til andre patienter, understreger regionen.

Det er derfor vigtigt, at man kontakter sin egen læge for at aftale en tid, hvis man har mistanke om sygdom.

"Vi ved at bekymringen for corona-smitte påvirker mange mennesker, og vi arbejder hver dag på at gøre det mere trygt at gå til egen læge", siger Henrik Idriss Kise.

Har man mistanke om sygdom, skal man starte med at ringe til egen læge og kun møde op, hvis man har en aftale.

dp

Publiceret 07 April 2020 15:44